Még nem tudják, hogyan juttatják el a lakossághoz a jódtablettákat

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette: jövő héten szétosztják a iași-i gyógyszergyártól rendelt kálium-jodid tablettákat. Ezeket az Ukrajnában dúló háború miatt március elején rendelte meg a kormány. A tárcavezető korábban azt mondta, a közegészségügyi igazgatóságokra szállítják a tablettákat, hogy a hozzáférés biztosítva legyen, hétfőn azonban már azt közölte, hogy a készítményeket a háziorvosoknak kell szétosztaniuk a 40 év alatti lakosság körében. Dr. Vass Levente egészségügyi államtitkárt kérdeztük a jódtabletták helyes alkalmazásáról, folyamatos szedésének veszélyeiről, valamint arról, hogy indokolt-e a háziorvosokat is belevonni a kézbesítési folyamatba.

Vass Levente egészségügyi államtitkár a Maszol megkeresésére elmagyarázta, a kálium-jodid azt hivatott ellátni, hogy a szervezetünk jódtartalékát pótoljuk. „A jódszükséglet fiatal korban nagyobb, hiszen egy fejlődő szervezetről beszélünk. Várandós nőknél fokozottan nagyobb az igény a jódbevitelre, míg felnőtt korban a testsúlyra számított jódigény sokkal kisebb. Ami fontos, hogy a radioaktív jód körülbelül 15–30 év alatt rákos megbetegedést okozhat a pajzsmirigybe beépülve” – magyarázta az államtitkár.

Hozzátette, 40 éves kor után a többlet jód – amit bevinnénk egy kálium-jodid tablettával – nagymértékben fokozza annak a kockázatát, hogy a pajzsmirigy működése súlyos autóimmun megbetegedésbe csapjon át, vagy a pajzsmirigy szerkezetében már létező gócok aktiválódjanak a plusz jódbeviteltől és autoimmun, illetve számos egyéb betegséget okozzanak.

Fotó: RMDSZ

Az egészségügyi miniszter tegnap azt mondta, hogy a háziorvosoknak kell szétosztaniuk a jódtablettákat az arra jogosult lakosság körében. Vass Levente szerin ez nem a legjobb ötlet. Egyrészt a kálium-jodid készítményt a fentiek miatt sem indokolt preventív céllal szedni, másrészt egy esetleges nukleáris katasztrófa esetén az első 4–24 órában kell bevenni a tablettákat. „A 131-jód izotóp felszabadulásáról akkor beszélünk, amikor egy működésben levő atomerőmű sérül, ennek következtében pedig a levegőbe jut a radioaktív anyag. Az emberekkel megesik az, hogy ha valamit kézhez kapnak, azokat elpakolják, nem figyelnek rá, aztán nem találják meg, amikor szükség lenne rá, így nem tudják bevenni a gyógyszert, magyarázta az államtitkár.

Hozzátette, a jódtablettákról szóló miniszteri kommunikáció inkább az emberek megnyugtatását szolgálja, hogy biztosan jut elegendő belőle, hiszen az Antibiotice gyógyszergyár képes volt legyártani a megfelelő mennyiséget, és a minisztérium képes volt eljuttatni azokat a megyei egészségügyi igazgatóságokhoz. „Tehát mindenkinek meg kell nyugodnia, hogy megvan a megfelelő mennyiségű jódtabletta, vagyis ha netalán sugárszennyeződés történne, akkor is mindenki számára elérhetők lesznek a tabletták” – véli Vass Levente.

„A miniszter nyilatkozatával ellentétben én nem sietnék a készítmények kiosztásával, és egyáltalán nem a családorvosokra hárítanám a feladatot. Azért, mert ha 4–24 óra alatt kell kiosztani ezeket a tablettákat, akkor a családorvosok nem lesznek elegen ahhoz, hogy ezt megvalósítsák. Mindössze 10 ezer családorvosról beszélünk országos szinten, akik 7–8 millió emberhez kellene eljuttassák a készítményeket. Inkább a polgármesteri hivatalok, a megyei sürgősségi bizottságoknak kéne elvégezni ezt a feladatot” – nyomatékosította az államtitkár.

Ugyanakkor kijelentette, bár a miniszter nyilatkozott arról, hogy jövő héten kiosztanák a jódtablettákat, egyelőre törvényes leírása még nincs az intézkedésnek. A gyógyszerek legyártása után és a megyei egészségügyi igazgatósághoz való eljuttatása mellett létezik egy olyan rendelkezés, ami felelőssé teszi a helyi, megyei sürgősségi csoportokat, megyei tanácselnököket, polgármesteri hivatalokat, hogy mozgósítsák embereiket egy hasonló helyzet esetén, de a családorvosok bevonásáról csak politikai nyilatkozatokat láttunk egyelőre – tudatta.

Illusztráció: Pexels

Az egészségügyi miniszter azt is említette, hogy tájékoztató kampányt indítanak a jódtabletták használatáról. Vass Levente szerint ez kizárólag a szakemberek felkészítése miatt lenne szükséges. A minisztériumnak az a feladata, hogy a tájékoztató kampány segítségével a szakemberek kiszűrhessék az olyan betegeket, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak jódtablettát – hangsúlyozta.

Alexandru Rafila keddi sajtótájékoztatóján már nem beszélt a családorvosok felelősségéről, ugyanis azt mondta: a múlt héten legyártott tablettákat már eljuttatták a megyei egészségügyi igazgatóságokhoz. „Ezek az intézmények fogják szétosztani az orvosságot az embereknek a tájékoztató kampányt követően”, fogalmazott a tárcavezető.

Rafila hangsúlyozta: a jódtablettákat nem szabad indokolatlanul, megelőző jelleggel bevenni, hanem csakis hatósági utasításra, amit abban az esetben adnak ki, ha Románia közelében nukleáris incidens történik, és az országban radioaktív jód kerül a levegőbe.

Ebben az esetben újszülötteknek egyhónapos korig egynegyed tablettát, egyhónapos kortól hároméves korig fél tablettát, 3 és 12 év közötti gyermeknek egy egész tablettát, 12 év fölöttieknek és felnőtteknek 40 éves korig két tablettát kell beadni.

Negyvenéves kor fölött a kálium-jodid tabletta nem javallott, kivéve, ha az illető rendkívüli mértékben ki van téve a radioaktív jód belélegzésének, ami csak a nukleáris incidens helyszínén fordulhat elő. „Romániában ez nem tevődik fel” – szögezte le Rafila.

Rafila megismételte, jómaga azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a tablettákat a családorvosok osztanák ki, de erről csütörtökön még tárgyalniuk kell az érintettekkel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg