banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Környezetvédelmi minisztérium: Romániát nem érinti a csernobili erdőtűzek hatása

A román és az európai hatóságok nyomon követik a csernobili erdőtüzek hatásait, és a légmozgás irányából arra következtetésre jutottak, hogy Románia területét nem érinti környezetkárosodás – tájékoztatott vasárnap este Facebook-oldalán a környezetvédelmi minisztérium.

Közölték azt is, hogy az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) adatai szerint a radioaktivitás szintje Európában sehol nem haladja meg a normális határértéket.

A minisztérium a bejegyzésben arról biztosította a közvéleményt, hogy a környezetvédelmi felügyelőség folyamatosan monitorozza a helyzetet, és tájékoztatni fog a fejleményekről. 

Ukrán ombudsman: több mint tízezer hektár erdő lángol a csernobili atomerőmű körül

Több mint tízezer hektár erdő áll lángokban a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zónában a térségben zajló harci cselekmények miatt – közölte Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett, írta az MTI. Az ombudsman közölte, hogy 31 tűzesetet jegyeztek fel.

„A tüzek megfékezése és oltása lehetetlen, mivel az orosz csapatok elfoglalták a tiltott zónát. Az égés következtében radioaktív anyagok kerülnek a légkörbe, amelyeket a szél jelentős távolságokra visz el. Ez sugárzással fenyegeti Ukrajnát, Fehéroroszországot és az európai országokat” – fogalmazott.

A tisztségviselő kiemelte, hogy a szeles és száraz időjárás miatt nő a tüzek intenzitása és területe. „A lángok a csernobili zóna területén található kiégett nukleáris fűtőelemek és nukleáris hulladékok tárolására szolgáló létesítményeket is elérhetik” – figyelmeztetett.

A biztos ezért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó felszereléseket Ukrajnába.

„A katasztrofális következmények csak a terület orosz megszállásának azonnali megszüntetésével előzhetők meg. Ezért felszólítom a nemzetközi emberi jogi szervezeteket, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést az Oroszországi Föderációra nehezedő nyomás fokozására az Ukrajna elleni katonai agresszió leállítása és az magas kockázatú zónák felszabadulása érdekében” – tette hozzá az ombudsman.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?