banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Megszakadt a kapcsolat a csernobili atomerőmű biztonsági rendszereivel

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy megszakadt a kapcsolata az észak-ukrajnai csernobili atomerőműben telepített biztosítéki felügyeleti rendszerek távoli adatátvitelével.

Csernobilban – az 1986 áprilisában bekövetkezett súlyos nukleáris baleset helyszínén – a múlt hónapban vették át az irányítást az orosz erők. A csernobili telep jelenleg nem működik, a nukleáris anyagok kezelését leállították – jelentette be a NAÜ az ukrán nukleáris szabályozó hatóságtól kapott információra hivatkozva.

A létesítményben leállított reaktorok, valamint radioaktív hulladékkezelők találhatók. A szabályozó hatóság közölte a NAÜ-vel, hogy csak e-mailben tud kommunikálni az erőművel.

„Az ügynökség vizsgálja a biztosítéki felügyeleti rendszerek állapotát Ukrajna más helyein, és hamarosan további információkkal szolgál” – áll a NAÜ közleményében.

Fotó: Wikipédia

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy ukrán tisztviselőktől az alábbi tájékoztatást kapták: „egyre sürgetőbbé” válik a személyzetváltás a csernobili atomerőmű „biztonságos irányítása” érdekében. Az erőműben mintegy 210 alkalmazott dolgozik közel két hete folyamatosan, amióta az orosz erők átvették az irányítást a létesítmény felett. A személyzet az elmúlt 13 napban gyakorlatilag a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszínén élt, és bár élelemhez, vízhez, gyógyszerhez „korlátozottan” hozzáférnek, helyzetük „romlik”.

„Mély aggodalommal tölt el a csernobili atomerőmű személyzetének nehéz helyzete, valamint az ezzel járó potenciális kockázatok a nukleáris biztonságra nézve” – mondta a közleményben Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Ukrajna 15 atomreaktora közül 8 jelenleg is működik – közölte az ügynökséggel az ukrán nukleáris szabályozó hatóság. Emellett az ukrán hatóság úgy látja, hogy a sugárzási szintek továbbra is normálisnak tűnnek. A személyzet műszakot tudott váltani az üzemelő reaktorokban, beleértve Európa legnagyobb atomerőművét Zaporizzsjában, amely most szintén orosz ellenőrzés alatt áll – számolt be róla a CNN.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?