Rafila: A iași-i gyógyszergyár kedden kezdi meg jódtabletták gyártását

A iași-i Antibiotice gyógyszergyár nagy mennyiségű jódtabletta-előállításba kezd kedden – jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A hatóságok szerint Romániának 30 millió tablettára van szüksége.

„A iași-i Antibiotice vállalat keddtől 48 óránként összesen 2,5 millió jódtablettát gyárt le” – mondta Alexandru Rafila arra a kérdésre, hogyan készül Románia egy esetleges orosz atomtámadásra. Hozzátette, a kálium-jodid készítmény nem „univerzális csodaszer, nem preventíven szedik”.

Illusztráció: Pexels

A miniszter kifejtette, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és az egészségügyi minisztérium endokrinológiai bizottsága által végzett felmérés szerint legfeljebb 30 millió tablettára lehetne szükség vészhelyzet esetén. „A közegészségügyi igazgatóságokra viszik a tablettákat, az a fontos, hogy nagyon rövid időn belül eljussanak minden városházára, és a hozzáférés biztosítva legyen” – tette hozzá Rafila.

Egy esetleges nukleáris támadás miatti vészhelyzet esetén a kálium-jodid tablettákat csak az első néhány órában adják be, és az egészségügyi minisztérium feladata a készletek biztosítása, ahogyan azt az Országos Közegészségügyi Intézet ajánlja – közölte az egészségügyi minisztérium még pénteken.

Nicolae Ciucă miniszterelnök vasárnap este a Digi24-en jelentette be, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a helyi cégekkel a jódtabletták sürgősségi előállítása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?