Rafila: jövő héten kezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása

Jövő héten megkezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása az arra jogosult lakosság körében – közölte hétfőn Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Rafila azt mondta, ezen a héten tájékoztató kampányt tartanak a lakosságnak a kálium-jodid tabletták használatáról, és jövő hét elején megkezdődik a szétosztásuk a jogosult, azaz elvileg a 40 év alatti lakosság körében.

Illusztráció: Pixabay

A tablettaosztás indokoltsága kapcsán az egészségügyi miniszter egyrészt az ukrajnai invázióra hivatkozott, másrészt a „kollektív emlékezetre”, amelyben elevenen él az 1986-os csernobili atomkatasztrófa. A román közegészségügyi hatóságoknak ilyen körülmények között kötelességük intézkedni, hogy csökkentsék egy esetleges nukleáris incidens hatását. Ilyen esetben ugyanis a jódtablettát a nukleáris incidens bekövetkezte utáni órákban be kell venni, és ez csak akkor lehetséges, ha a tabletták már eleve a lakosságnál vannak.

Körülbelül két-három hétbe telik, amíg az ország mintegy tízezer családorvosa szétosztja a tablettákat a jogosultaknak – tette hozzá Rafila.

A kálium-jodid tablettákat előzetes tájékoztatás alapján, ingyen kapják meg a jogosult személyek. A szállítmány nagy része már meg is érkezett a közegészségügyi igazgatóságok raktáraiba.

Mint arról korábban beszámoltunk a iași-i Antibiotice gyógyszergyár nagy mennyiségű jódtabletta-előállításba kezdett március elején. Az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és az egészségügyi minisztérium endokrinológiai bizottsága által végzett felmérés szerint legfeljebb 30 millió tablettára lehetne szükség vészhelyzet esetén. „A közegészségügyi igazgatóságokra viszik a tablettákat, az a fontos, hogy nagyon rövid időn belül eljussanak minden városházára, és a hozzáférés biztosítva legyen” – tette hozzá a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?