Digitális detox-tábort szerveznek kiskamaszoknak Hargita megyében

Természetjárással, olvasással, kézművességgel színesített digitális detoxikációs tábort szerveznek Hargita megyében kiskamaszoknak. A gyerekeken keresztül szeretnék tudatosítani a szülőkben is a digitális eszközök túlzott, illetve nem megfelelő használatának ártalmas hatásait.

Motivációs digitális detox-tábort szerveznek Hargita megyében, az ötnapos program során 10-15 éves kamaszokat várnak bentlakásos formában. A projekt alapja tudatosítani a gyerekekben, hogy nem minden a virtuális világ, miközben igyekeznek megtanítani a gyerekeket arra is, hogy lehet „semmit csinálni” – tudtuk meg a program kezdeményezőjétől, Costoiu Sándor csíkszeredai pszichológustól.

„A legtöbb kütyüzés akkor történik, amikor nem csinálnak semmit, csak görgetik az oldalakat” – emelte ki a szakember. Mint az ötletgazda elmondta: régóta érik benne a gondolat, hogy valamit kezdeni kell a jelenséggel. Pszichológusként a 18-20 éveseket megfigyelve felfedezett identitászavart, személyiségfejlődési problémákat, és arra a megállapításra jutott, hogy ezek okozói között jelen van a digitális eszközök túlzott használata is.

„Nem tudják megtalálni, nem tudják feltalálni önmagukat. Ezért dobtam fel az ötletet: próbálják meg, mihez tudnak kezdeni a fiatalok napokig okoseszközök nélkül. A megcélzott korosztály különösen érintett. Ők már tudatosan használják az eszközöket, és szülői engedéllyel hoznak létre közösségi profilokat. Érinti őket a like-ok gyűjtésének vágya és sok esetben a különböző formában jelentkező bántalmazás is” – fogalmazott Costoiu Sándor. A kép illusztráció | Fotó: Gábos Albin

A program során két tábort szerveznek a Kászonokban, egy alkalommal pedig a Nyerges-tetőn fogadják a fiatalokat. A gyerekek érkezéskor elbúcsúznak a szülőktől és telefonjaiktól, a szülők ezt követően az erre a célra létrehozott zárt csoportban értesülnek a tábor napi eseményeiről. Az első napot a kommunikáció fejlesztése köré építik fel, hiszen gyakorta gondot okoz a fiataloknak a személyes kapcsolatépítés, közlés. A további napokban fejleszteni fogják a kézügyességet, többek között telefontokot nemezelhetnek a résztvevők, de lehetőség lesz társasjátékra, könyv- és versolvasásra is.

A program tartalmaz egy természetjárós napot is, amely során az együttműködésen, a társas kapcsolatokon lesz a fő hangsúly, többek között az ebédet is közösen kell majd elkészíteniük a résztvevőknek. Mindezen túl lehetőség lesz elsősegélynyújtó alapismeretek elsajátítására is – sorolta a kezdeményező. A tábor egyik legfontosabb pontja az a program, amely során informatikai szakemberek mondják el: miért és mire lehet használni az okoskészülékeket okosan.

Szakemberek is közreműködnek

A tábort a résztvevők kézzel írott levél megfogalmazásával zárják, amelyben a szüleiknek számolnak be a tapasztalataikról. A leveleket postai úton adják majd fel, ami szintén újdonság lehet a legtöbb fiatal számára – tette hozzá Costoiu Sándor.

A programok során meghívott szakemberek, előadók, foglalkoztatók segítik majd a szabadidő tartalmas és hasznos eltöltését. A kezdeményezés szándéka szerint a gyerekeken keresztül szeretnék megszólítani a szülőket is, akiket szintén érint a probléma. „Látom az embereket, autóvezetés közben, babakocsitolás közben, játszótéren, az étteremben, kávézóban ülve is telefonoznak, kütyüznek. Ha egy gyerek eljut oda, hogy megszólítja a szülőt például vezetés közben emiatt, az már nagy eredmény. Nem megváltani szeretnénk a világot, nem is a kőkorszakba, offline módba visszatérni, hanem megtanítani tudatosan használni ezeket az eszközöket” – hangsúlyozta a szakember.

Costoiu Sándor rámutatott: a kezdeményezés újdonságnak számít országos szinten is, ám már előzetesen is sokan érdeklődnek iránta. A táborokat június, július és augusztus hónapban fogják megszervezni. Jelentkezni, érdeklődni a szervezőnél lehet a 0746/549–688-as vagy a 0752/525–918-as telefonszámon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?