Telefonfüggőség? Hat tipp, hogy legyőzze

Reggelente ki sem kellt az ágyból, de már a telefon a kezében van? Elalvás előtt még az okostelefonját görgeti? Tízpercenként csekkolja a közösségi oldalait, a híreket és az e-mailjeit? Megijed, ha nem tudja, hol van a telefonja? Lehet, nem ártana egy kis szünetet, digitális detoxot tartani. Hogy mi is ez és hogyan kezdjen bele, ebben segítünk. 

Tény, hogy a telefon nagyon hasznos eszköz, hiszen egy tenyérnyi készülékben van naptár, ébresztőóra, fényképezőgép, jegyzetfüzet, zenelejátszó, játékok, internet és természetesen üzenetküldésre valamint telefonálásra is használjuk. Azonban könnyen függővé válhatunk. Hogy a függőség milyen formában jelentkezik, az egyénenként változhat, ám ha felismertük a problémát és tenni szeretnénk ellene, próbáljuk ki a digitális detoxot. 

Mi fán terem a digitális detox? Az Oxford értelmező szótár szerint ez az az időszak, amikor „egy személy tartózkodik az elektronikus eszközök használatától”, kihasználja a lehetőséget a stressz csökkentésére és inkább az emberekkel való kapcsolattartásra fókuszál. Egyik napról a másikra azonban nagyon nehéz letenni a telefont és minimálisra csökkenteni a használatát, de fokozatosan ez sikerülhet. Ehhez adunk néhány ötletet.

Hagyjuk otthon

Ha leugrunk a boltba kenyérért, ha levisszük a kutyát sétálni, nem feltétlenül van szükség a telefonunkra. Hagyjuk ilyenkor otthon. 

Tegyük el

A munkában különösen jó, ha nincs a szemünk előtt az okostelefonunk, hiszen így nincs meg a kísértés, hogy elvonja a figyelmünket. Maradhat nyugodtan a mobilunk a táskában, a kabátzsebünkben. Ha szükség van rá, tudjuk, hol találjuk. 

A hálószoba

A telefon maradjon a hálószobán kívül, így nyugodtabban alszunk és lefekvés előtt nem ezt böngésszük. Ha a telefon csörgésére ébredünk reggelente, vásároljunk egy ébresztőórát. Ha ez nem megoldható, tegyük a telefont minél messzebb az ágytól. Így reggelente kénytelenek leszünk kikelni, hogy elhallgasson. 

Csak néhány órára

A digitális detox akár egy-két óráig is tarthat, a napunk bármelyik szakaszában. Döntsük el, hogy egy-két órát nem nyúlunk a telefonunkhoz, például a munkából hazaérve vagy reggeli előtt. 

Akár egy teljes napra

Az okostelefon feltalálása előtt is éltek emberek, ezért valószínüleg túlélhető egy nap telefon nélkül. Válasszunk ki egy napot a hétből, ez lehet egy otthonülős nap, de akár egy hétvége is, és felejtsük el a telefonunkat. Kipróbáltuk és tényleg nem maradtunk le semmiről. 

Valami más

Kevésbé lesz megterhelő a digitális detox, ha telefonnyomkodás helyett lefoglaljuk magunkat valamivel. Reggeli görgetés helyett mozogjunk kicsit, lefekvés előtt olvashatunk, a buszon ülve pedig beszélgethetünk az utasokkal, velük telefonozás helyett. Nap közben, amikor reflexből a telefonunkhoz nyúlnánk, pattanjunk fel inkább, végezzünk néhány tornagyakorlatot, pakoljunk el valamit a lakásban, öleljük meg a szeretteinket. 

Kimaradt?