banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Jó példa Kolozsváron: így óvják a fákat a Farkas utcában

Idén január 26-án kezdték el a Farkas utca felújítását a Színház utca és a Farkas utcai református templom között. Romániában hetente lehet arról hallani, hogy mit nem csinálnak jól, vagy hogyan teszik tönkre a környezetet a beruházások, de végre itt egy jó példa is a sok rossz között. Mutatjuk, miként vigyáznak a fákra a Farkas utcában, és hogyan halad a felújítása.Fotó: Lőrincz Anna

A január végén kezdődött felújítás során először a páratlan házszámok felőli járda munkálatainak fogtak neki, így a gyalogosforgalmat átterelték a páros házszámok felőli járdarészére. Jelenleg tilos autóval parkolni az utcában, és a tervek szerint a munkálatok befejezése után sem lesz erre lehetőség, a meglévő parkolókat ugyanis felszámolják. A cél elsősorban az, hogy gyalogosövezetté alakítsák a teret, visszaszorítsák az autósforgalmat és a járművek csak óránkénti 20 kilométeres sebességgel haladhassanak.

Jelenleg az Auditorium Maximum előtt dolgoznak, ott figyeltük meg egy séta alkalmával, hogyan burkolták be a fákat, amelyeket az ásáskor használt gépek okozta károk ellen védenek ily módon. Mint kiderült, ha már csak a kisebb munkálatok lesznek hátra, leveszik a védőburkot, így nem sérül a fák törzse. A Farkas utcában amúgy értékes, faállomány található, összesen 51 példány, amelyeket az önkormányzat meg akar őrizni, és úgy tűnik, ez a tervek szerint is halad.

Fotó: Lőrincz Anna

Mint korábban közölték, a későbbiekben hét alulfejlett vagy rosszul telepített hársfát helyettesítenek majd csemetékkel, öt gyógyíthatatlan példány helyett pedig mást ültetnek. Az Erdélyi Iskola szoborcsoport melletti két fenyő helyét is hársfák veszik majd át.

Ezen beavatkozások mellett az utca környékén mintegy 26 ezer négyzetméteres területre is fákat ültetnek, több mint 250 példányt, továbbá környezetkímélő közvilágítást szerelnek fel, illetve korszerű városi bútorzatot.

Fotó: Lőrincz Anna

A Farkas utcai munkálatok befejezésének határideje 2023. június 13-a, az önkormányzat sajtóirodájának információi szerint „eddig terv szerint haladnak”, de sok van még hátra. „Tizenöt százalékban készültek el a munkálatokkal, és várhatóan jövőben haladnak nagyobbat a felújítással” – közölte a sajtóiroda.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?