banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hatékonyabbá tennék az önkormányzatok és a szakemberek együttműködését

Közvitára bocsátotta a fejlesztési és közigazgatási minisztérium a települések fejlődéséhez szükséges szakmai hátteret biztosító jogszabály-tervezetet, amely megteremti az önkormányzatok hatékonyabb együttműködésének lehetőségét – jelentette be Cseke Attila az RMDSZ közleménye szerint.

A módosítás egy azok közül a reformok közül, amelyre Románia a helyreállítási alap kapcsán vállalkozott – jegyzik meg.

„Településrendezési terv nélkül a városok, községek rendszertelenül építkeznek, a fejlődésüket gátolja az urbanisztikai szakember hiánya. Ugyanakkor egy jó közbeszerzési szakértő elengedhetetlen a sikeres pályázáshoz, és egy önkormányzat mindennapi működését segíti egy ügyes jogász. Az önkormányzatok szakemberhiánnyal küzdenek, az új szabályozás megteremtené a lehetőséget arra, hogy a meglévő szakemberek több önkormányzatban is dolgozzanak” – nyilatkozta a miniszter az RMDSZ közleménye szerint.

A fejlesztési szaktárcavezető elmondta: a javaslat értelmében több önkormányzat is igénybe veheti egy közbeszerzési szakember vagy egy jogász tapasztalatát, szolgáltatásait. Ugyanakkor a falu jegyzője is több önkormányzatot elláthat.Cseke Attila fejlesztési miniszter a településrendezés jobb szervezését sürgeti | Fotó: rmdsz.ro

A módosításra pedig azért volt szükség, mert a hatályos törvények értelmében az önkormányzatok csak pályázás céljából kezdeményezhetik az együttműködést, az úgynevezett kistérségi társulások (ADI) révén. Az RMDSZ javaslata azonban arra is megteremti a lehetőséget, hogy a hatékonyabb mindennapi településigazgatás céljából is társuljanak a helyi és megyei önkormányzatok.

Így, a jogszabály-tervezet értelmében – amely a hatályos közigazgatási törvénykönyvet módosítja – egy urbanisztikai szakértő például több önkormányzatban is dolgozhat. Több településen is bevezethetik ezáltal a tervezett településfejlesztést, a rendszerezett településrendezést, amelyet a hosszú távú céloknak rendelnek alá – mutatott rá Cseke Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?