A sepsiszentgyörgyiek számára eddig ismeretlen városrészt nyitnak meg a belvárosban

Elkezdődött Sepsiszentgyörgy belső városmagjának megnyitása. A városközponti épületek – a polgármesteri hivatal, a Tamási Áron színház, a Székely Mikó Kollégium és a Vadászati Múzeum – által körbezárt udvarokat és gangokat megnyitják és sétálóutcákkal kötik össze, tereket alakítanak ki.

Ritkán adódik arra lehetőség, hogy egy egészen új, eddig ismeretlen városrészt nyissanak meg a lakosság előtt. Sepsiszentgyörgyön ez megtörténik, ráadásul a város szívében, mutatott rá Antal Árpád polgármester.

A sepsiszentgyörgyi "rejtett" városközpont | Fotók: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Jelenleg a belső városmag hagyományosan kialakított udvarterekből, gangokból áll, a környező ingatlanok tulajdonosai osztoznak rajtuk és kihasználtságuk is változatos: egy részét parkolónak használják, vagy ideiglenes épületek, garázsok állnak ott. A kihasználatlan, összképet rontó melléképületeket lebontják és sétányokat, tereket alakítanak ki.

A munkálatok végeztével a belső városmagot meg lehet közelíteni a Tamási Áron Színház, a Ferdinánd Panzió, a Sugáskert, a Vadászmúzeum, a városháza gangjain keresztül, és várhatóan élettel telnek meg az új terek, amelyek mentén üzletek, kávézók alakulhatnak ki, így a beruházás üzleti forgalmat is generálhat.

Szabaidő eltöltésére is alkalmas lesz a tér

A belső városmag régóta tervezett megnyitását akadályozta, hogy szerették volna a Román Postától megszerezni a postahivatal székházaként működő egykori Hungária szálló műemléképületét és annak belső udvarát, ám minden igyekezet ellenére nem sikerült megvalósítaniuk az önkormányzat által felajánlott cserét vagy adásvételt.

A városvezetés végül úgy döntött, e nélkül is meglépi a belső városmag megnyitását. Antal Árpád szerint az önkormányzat célja, hogy úgy lehessen gyalogosan vagy kerékpárral eljutni a Sugás áruház előtti Szent György térről a Bod Péter Megyei Könyvtárig, hogy ne kelljen autók közt, átjárókon lavírozva közlekedni.

Kapcsolódók

Kimaradt?