Nagyszabású városfejlesztésre készül Sepsiszentgyörgy

A következő években nagyszabású, merész városfejlesztési munkálatok kezdődnek Sepsiszentgyörgyön, vázolta fel csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint új színházépület, új uszoda, egy vásárcsarnok, startup, innovációs és oktatási központ, új sportlétesítmények, a várost elkerülő terelőút épül, illetve átalakítják a romák által lakott Őrkő negyedet. Az elöljáró szerint jövő évben elkészítik mindezek terveit és két év múlva kezdődhet el a megvalósításuk.

Antal Árpád bejelentette, hogy jövő esztendőben a jelenlegi városközponthoz közel lévő székhelyükről elköltöztetik a közszállítási vállalatot és a közműveket. A központi piac és a törvényszék közti részen felszabaduló területre építenék meg a Tamási Áron színház és az Erdélyi Művészeti Központ korszerű székházait, amelyekben a mai kornak megfelelő körülmények között tevékenykedhet a két rangos művelődési intézmény. A jelenleg a magyar társulat alárendelt intézményeként működő Cimborák Bábszínház önállósodna és számukra az egykori fogászati klinika épületében alakítanának ki játékteret.

A polgármester gazdasági és oktatási rendeltetésű ingatlanokat is tervez, így a központi piac mellett hoznak létre egy vásárcsarnokot. A volt Nemzeti Bank épületét pedig átalakítják és ott kap helyet a az IT Plus Klaszter által megálmodott Design Bank, amely egy startup, innovációs és oktatási központként fog működni. Tárgyalások folynak arról, hogy ott kapjon helyet az OTP Bank OK Oktatási Központja, illetve a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja is. Antal Árpád szerint össze szeretnék hangolni a Sepsiszentgyörgyön működő egyetemek, oktatási központok, gazdasági szervezetek tevékenységét, hogy azok mind egyirányba húzzanak.

Miután nemrégiben átadták a 3000 férőhelyes Sepsi Arénát a város önkormányzata újabb sportlétesítmény fejlesztésben is gondolkodik. A Sepsi Aréna mellé focipályákat, korcsolyapályát és teniszpályákat telepítenek, a régi sportcsarnok mellé pedig egy új fedett uszodát szeretnének építeni. Az önkormányzat a napokban 960.000 euróért megvásárolta az egykori telefonpalota épületét. Az eddig bérelt ingatlanban továbbra marad a helyi közpénzügyi igazgatóság, de oda költöztetik a polgármesteri hivatal egyes irodáit, illetve jelenleg ott működik az Erdélyi Művészeti Központ, amelynek viszont új székházat építenek. 

A polgármester szerint továbbra is keresik a lehetőséget, hogy megszerezzék a Román Posta tulajdonában lévő volt Hungária szállót. Ebben a romos állapotban lévő épületben működik a városközponti postahivatal, de az állami vállalatnak nincs pénze a műemlék épület felújítására ám a vállalt vezetői eddig sem adásvételbe sem cserébe nem mertek belemenni. Amennyiben a városnak sikerülne megszerezni az épületet és hozzá tartozó területet elkezdődhetne a belső városmag egybenyitása, így kis terek és sétálóutcák alakulhatnak ki. Antal Árpád szerint a szállításügyi minisztérium terveiben szerepel a Sepsiszentgyörgyöt elkerülő terelőút megépítése, amely több tízmillió lej értékű beruházást feltételez.

A városfejlesztési tervek között szerepel, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a tömbházak közti zöldövezetek felújítására és egy nagyszabású program keretében javítanák az őrkői romák lakhatási körülményeit is. Antal Árpád szerint egyrészt felszámolják az Őrkő zsáknegyed jellegét azáltal, hogy összekötik a Sugásfürdő fele vezető Borvíz utcával. Emellett átalakítják a romák által lakott negyedet és szociális valamint szolgálati lakásokat építenek számukra.

Kapcsolódók

Kimaradt?