177 millió eurót osztanak szét hat erdélyi megyeszékhely között

Összesen több mint 177 millió euró vissza nem térítendő európai uniós támogatásra pályázhat a központi fejlesztési régióhoz tartozó hat megyeszékhely, azaz Gyulafehérvár, Brassó, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben és Marosvásárhely - tájékoztat a központi fejlesztési régió ügynöksége. 

A pályázatokat a 2014-2020-as regionális operatív program 4-es főtengelye keretében várják, 2017. augusztus 21-e és 2018. december 31-e között.

Az ügynökség közleménye rámutat, a városok csak abban az esetben pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásra, ha a kiírás előtt kidolgozzák a város vagy metropoliszövezet integrált városfejlesztési stratégiáját és egy fenntartható városi mobilitási tervet. Ezek benyújtására februártól van lehetőségük a településeknek, a határidő augusztus 21-e.

„Bár ez idáig egyetlen ilyen stratégia vagy terv sem érkezett az ügynökség gyulafehérvári székhelyére, biztosítottak bennünket, hogy előkészítették a szükséges iratokat, és idejében benyújtják majd a dokumentációt” – idézi a közlemény a központi fejlesztési régió ügynökségének vezérigazgatóját, Simion Creţut.

A program keretében olyan projektre lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni, amelyekkel a cél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a környezet megőrzése és védelme, valamint az erőforrások hatékony felhasználásának népszerűsítése, a társadalmi befogadás ösztönzése, valamint a szegénység és diszkrimináció visszaszorítása, illetve az oktatás, a szakmai továbbképzések és az egész életen át tartó tanulás támogatása.

Kimaradt?