banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Új városrész kialakítását tervezik Sepsiszentgyörgyön

Egy új, modern városrész kialakítását tervezi a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján a Maszol érdeklődésére elmondta: a városközponthoz közel fekvő Multitrans szállítási vállalat és a Közművek Rt székhelyeinek elköltöztetésével szabadítanának fel egy nagy méretű területet.

Többek között ott épül meg egy új színház a Tamási Áron társulat számára, az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) és a Bod Péter Megyei Könyvtár új épülete, amit egy tömbben képzelnek el. Emellett a közelben lévő központi piac helyén egy korszerű vásárcsarnokot építenének.

Antal Árpád leszögezte, mindehhez idén szeretnék elkészíteni az adott terület városrendezési tervét (PUZ), majd azt követően kezdődhet el az erre a városrészre tervezett épületek tervezése, majd a következő években az építés is. A polgármester abban bízik, hogy a városrendezési terv elfogadása nem ütközik az állami hatóságok akadályába, az nem sérti a belügyminisztérium, a titkosszolgálatok valamilyen érdekét, amilyenre volt már példa a városban.

Az elöljáró szerint ugyanakkor tervezik egy új fedett uszoda építését is a Szemerja negyedben, a jelenlegi minisztériumi tulajdonban lévő sportbázis szomszédságában. Elképzelésük szerint a Sepsi Arénához hasonló módon szeretnének rá finaszírozást szerezni, azaz az önkormányzat elkészíti a terveket, megszervezi az építés közbeszerzését, és majd amikor elindítják az építkezést, megpróbálnak az Országos Befektetési Alaptól finanszírozást szerezni a befejezéshez.

Antal Árpád magyarázata szerint azért van szükség egy új, korszerű fedett uszodára, mert a jelenlegi uszoda fenntartása komoly veszteségeket termel. Az önkormányzat évente több mint egymillió lejjel kénytelen támogatni a sportlétesítmény fenntartását. Hozzátette, az önkormányzat alárendeltségébe tartozó összes sportlétesítmény közül az uszoda viszi el a legtöbb pénzt, a többi létesítmény, többé-kevésbé önfenntartó.  

Kapcsolódók

Kimaradt?