Sepsiszentgyörgyi városfejlesztés: kisvárosi környezetben nagyvárosi szolgáltatások

Sepsiszentgyörgy legyen az közepes méretű város, amely biztosítja a kisvárosok összes előnyét és a nagyvárosok összes szolgáltatásait” fogalmazta meg a háromszéki megyeszékhely fejlesztési célkitűzését Antal Árpád polgármester annak kapcsán, hogy szerdán elindították a város új fejlesztési tervének kidolgozását.

A z elöljáró hozzátette: azt szeretnék, hogy Sepsiszentgyörgy legyen az az erdélyi város, ahol szívesen élnek, és ahová szívesen költöznek azok, akik többet szeretnének kapni egy településtől. A „Sepsi 2030 – Gödri Ferenc városfejlesztési terv” a háromszéki megyeszékhely 2030-ig tartó fejlesztési irányvonalát és célkitűzéseit fogalmazza meg. Erre egyébként azért is szükség van, mert minden településnek kell legyen ilyen jellegű stratégiája, ami alapján pályázhat különböző európai uniós pénzforrásokra.

Antal Árpád leszögezte: polgármesterként nem mandátumokban, hanem nemzedékekben gondolkodik, így városfejlesztési terv tekintetében 10 évben. Amúgy szerencsés egybeesés, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklus 2027-ig tart és ezidő alatt lehívott összegekből legkésőbb 2030-ig kell megvalósítani a beruházásokat, másrészről az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) érkező pénzekből 2026-ig kell kivitelezni a beruházásokat.

A város minden lakója megfogalmazhatja ötletét és elvárását

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a dr. Csák László, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi közigazgatási szakának vezetője által képviselt csapatra bízta a városfejlesztési terv megírását, amely december végéig kell megszülessen, hogy jövő év januárjában közvitára bocsássák. Ezzel párhuzamosan ugyanez a csapat készíti a Sepsiszentgyörgy és a környező 13 község fejlesztésére vonatkozó mobilitási tervet is.Antal Árpád és dr. Csák László | A szerző felvétele

Csák László a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a városfejlesztési terv kidolgozásakor a sepsiszentgyörgyi lakosság által megfogalmazott elvárások, ötletek és az általuk jelzett problémák és lehetőségek mentén állítja össze a stratégia témaköreit. Ennek érdekében szeptember 22. és november 3. között egy átfogó konzultációs folyamatot indítanak. Ennek hamarosan lesz egy online felülete is, ahol a sepsiszentgyörgyiek kitölthetnek egy kérdőívet, egy térképen bejelölhetik az általuk problémásnak tartott területeket és megfogalmazhatják javaslataikat.

Emellett, amíg a járványügyi szabályok engedik, személyes konzultációkat is tartanak különböző társadalmi csoportokkal, szakmai szervezetekkel, intézmények képviselőivel. Az első konzultáció már szerdán megtörtént, amikor a sepsiszentgyörgyi kulturális intézmények és művelődéssel foglalkozó szervezetek vezetőivel tanácskoztak. A következő időszakban, szerdánként lesznek konzultációk, többek között vállalkozókkal, oktatási, egészségügyi intézmények képviselőivel, a közlekedési szereplőkkel hivatásos sofőrökkel, kerékpárosokkal, gyalogosokkal –, mozgássérültekkel, nemlátókkal, idősekkel, kisgyerekes szülőkkel, fiatalokkal, tömbházlakókkal és magánházak lakóival, majd online konzultációt folytatnak a Sepsiszentgyörgyről elszármazottakkal, hogy kiderüljön mivel támogatnák a várost és mire lenne szükség ahhoz, hogy hazatérjenek.

Csák László szerint szerveznek lakossági konzultációkat is, amelyen előzetes regisztrációt követően bárki részt vehet. Antal Árpád hozzátette: egy kiadványt készítenek a jelenlegi mandátuma első évének beszámolójaként, és ez tartalmazza a városfejlesztésre vonatkozó kérdőívet is. Ezt a kiadványt október 26-án fogják eljuttatni minden sepsiszentgyörgyi postaládába. A kérdőív kitöltésével minden lakosnak lehetősége lesz megfogalmazni elvárásait és javaslatait.

Kiterjesztik a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedést a térség 13 községébe

Antal Árpád elmondta: a városfejlesztési tervet készítő csapat dolgozik a megyeszékhely és 13 környező község – Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Kökös, Uzon, ty, Illyeflava, lnás, Bodok, Bükszád, Mikóújfalú, Maksa és Előpatak – mobilitási tervén. Ez alapján lehet majd létrehozni a sepsiszentgyörgyi „metropoliszövezetet”, amelynek területére ki lehet terjeszteni a tömegközlekedést. Jelenleg ugyanis a törvény nem engedi, hogy egy település közszállítási vállalata más közigazgatási egység területén tevékenykedjen. A „metropoliszövezet” létrehozása más közös fejlesztési projektek megvalósítása érdekében is fontos mondta Antal Árpád.

Kapcsolódók

Kimaradt?