Zene, képzőművészet, színház: „kultúrszüret” lesz Sepsiszentgyörgyön

A helyi termelőket megmozgató Őszi Vásárt tizenegyedik alkalommal szervezik meg Sepsiszentgyörgyön, idén a helyi kulturális intézmények is programokkal kapcsolódtak be a Kónya Ádám Művelődési Ház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala koordinálásában szeptember 16. és 19. között.

A vásárt Sepsiszentgyörgy Főterén rendezik be, itt gyerekfoglalkozásokkal, lacikonyhával, vásári nyalánkságokkal és portékákkal várják az érdeklődőket. A legkisebbeknek bábjátékkal, színházi előadással, mesékkel, a felnőtteknek pedig a zárónapon látványos tűzzsonglőr előadással készülnek a szervezők.

A rendezvényt csütörtökön 18 órától a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Folker együttes koncertje nyitja az ’56-os emlékparkban. A magyar néphagyomány értékeit népszerűsítő együttes közös énekléssel és tánccal várja az érdeklődőket, a belépés ingyenes, azonban a helyek száma korlátozott.

Fiatal erdélyi képzőművészek munkáit szemlézik

Pénteken többek között bábelőadásra várják a gyerekeket az ‘56-os emlékparkba, a Bod Péter Megyei Könyvtárban pedig Czilli Aranka A varázslatos szekrény. Versek és mesék gyerekeknek és felnőtteknek című kötetét mutatják be.

Az Erdélyi Művészeti Központban pénteken 18 órakor nyílik az Ösztön – I. Erdélyi Képzőművészeti Seregszemle. A kiállításon harmincöt fiatal, 50 éven aluli erdélyi vagy Erdélyben élő képzőművész mutatja be az elmúlt időszakban készített alkotásait: festményeket, szobrászati- és grafikai alkotásokat, valamint intermédia műveket, Madaras Péter szobrászművész válogatásában.

Az Őszi Vásár és Kultúrszüret része a Tamási Áron Színház pályakezdő rendezők munkáit bemutató sorozatának egyik előadása is, péntek este 7-től O. Horváth Sári Életigen című darabja látható Kiliti Krisztián rendezésében.

A szombati napon az Andrei Mureșanu Színház András bácsi, a park őre című gyerekelőadása látható a főtéren, Csillag István grafikusművész az általa illusztrált mesekönyvekről és pályafutásáról beszélget Száraz Annával, az EMŰK munkatársával a Gutenberg Könyvesboltban, ingyenes tárlatvezetés lesz a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállításain, illetve Bordás Beáta, az EMŰK igazgatója több egykori és mai sepsiszentgyörgyi műterembe visz el tíz szerencsés érdeklődőt, akik online kérdőív kitöltésével regisztrálhatnak a sétára.

Közös felolvasás lesz a századelő irodalmából

A főtértől a könyvtárig tartó, Tordai Hajnal jelmezeit bemutató felvonulást szervez a Liszt Intézet (korábban Magyar Kulturális Intézet – Sepsiszentgyörgy) szombaton 16:30-tól, majd 17 órától 19 óráig Meginnék asztalomnál egy langyos, esti kávét címmel irodalmi kávéház lesz a Bod Péter Megyei Könyvtárban, ahol Ady, Babits, Karinthy, Kosztolányi, Márai és szerzőtársaik, valamint századeleji erdélyi költők, írók, így többek között Áprily, Berde Mária, Dsida, Karácsony Benő, Tamási műveiből olvashatnak fel az érdeklődők a könyvtárban, legtöbb öt percben, egymást váltva.

A felolvasni szándékozók előzetes jelentkezését szeptember 17-én, pénteken 12 óráig a 0267-351-609-es telefonszámon (naponta 9 és 15 óra között) vagy a biblio@kmkt.ro címen várják, jelentkezéskor kérjik közölni a felolvasandó mű címét, szerzőjét és a felolvasás időpontját a jelzett intervallumban (17–19 óra). A könyvtár munkatársai kérésre szívesen segítenek a szövegválasztásban. 19 órakor irodalmi-kulturális kvízzel folytatódik a könyvtári program 2-3 fős, előzetesen összeállt vagy a helyszínen kialakuló csapatok számára.

A Tamási Áron Színház Lear című előadása szombaton kétszer, este hattól és kilenctől is látható.

A Kaláka koncertje zárja a rendezvényt

A vasárnap meseolvasásban lesz gazdag, de mézeskalács-díszítés is lesz, este pedig a Macbethet adja elő szintén kétszer, hattól és kilenctől a Tamási Áron Színház társulata.

Az Őszi Vásár és Kultúrszüret zárónapjának kiemelt eseménye a Kaláka Együttes koncertje este hattól az ‘56-os Emlékparkban, a főtérre pedig este nyolctól várják az M Studio PYRO című tűzzsonglőr showját. 

A részletes program ide kattintva olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?