EVA FilmMakers: először szerveznek filmfesztivált kizárólag női rendezőknek Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön szeptember elején szervezik meg az EVA FilmMakers Festet, az első romániai fesztivált, amelyet kizárólag női filmrendezőknek szentelnek. A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház által kezdeményezett filmfesztivál azt a célt tűzte ki, hogy a filmművészetben visszaállítsa az egyensúlyt a női és férfi alkotók között, hiszen általában az a tendencia, hogy a nőket színészethez kötik, nem pedig rendezéshez.

Sokan vannak, akik bármikor felsorolnak néhány jól ismert filmrendezőt, de kevesen vannak, akik ugyanolyan könnyedséggel meg tudnak nevezni női filmrendezőket. Ebből kiindulva az EVA FilmMakers Fest az első olyan esemény az országban, amely úgy döntött, hogy a női rendezőművészetet tárja a filmszerető közönség elé, három romániai és négy magyarországi művész munkáin keresztül, fogalmazták meg a szervezők, akik leszögezték: nem feminista indíttatás, hanem inkább a női rendezők népszerűsítésének szándéka mozgatta őket a fesztivál jellegének kitalálása során.

A női filmrendezőknek szentelt fesztivál résztvevői Kocsis Ágnes, Dana Bunescu, Szilágyi Zsófia, Andra Tarara, Felméri Cecília, Carmen Lidia Vidu és Horvát Lili. Minden rendezőnőnek külön napot szentelnek és egy alkalommal szabadtéri vetítés is lesz a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban. Az EVA FilmMakers Festen egy héten át – szeptember 4 és 10. között – a háromszéki filmkedvelők rövid-, játék- és dokumentumfilmeket nézhetnek meg.

Az EVA FilmMakers Fest egyes filmjeit öt olyan Kovászna megyei településen is bemutatják, ahol nem működik mozi, azaz Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton, Bodzafordulón és Szitabodzán. A fesztivál programjában a filmvetítések mellett lesznek mesterkurzusok és két másik rendezőnő alkotását is levetítik, nevezetesen Chiara Malta a Hétköznapi nők, valamint Ivana Mladenovici a The Terrible Ivana című filmjét. A fesztivált szeptember 10-én, pénteken a Csíki Kamarazenekar filmzenei koncertje zárja.

Sepsiszentgyörgyön a vetítésekre kedvezményes árú jegyeket lehet váltani a Művész Mozi jegypénztárában, illetve az öt másik településen ingyenesek lesznek a filmvetítések. A projekt megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) finanszírozta.

(Címlapkép: EVA FilmMakers Fest/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?