A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi az Europa Cinemas hálózat tagja lett

Két éve van ismét mozija Sepsiszentgyörgynek, a Művész Mozi nemrég bekerült az Europa Cinemas hálózatba.

Az önkormányzat által átalakított és felújított Művész Mozi, illetve az épületben működő Andrei Mureșanu színház és annak előadó terme a helyi kulturális élet fontos bástyájává vált. A moziban ez idő alatt több száz filmet vetítettek, amelyeket több mint 80 ezren néztek meg.A nevéhez méltóan a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban a hollywoodi nagyprodukciók mellett helyet kapnak az európai művészfilmek, köztük magyar és román alkotások is. Emellett odafigyelnek a közönség sorából érkező kérésekre. Külön kérésre vetítenek iskolás és óvodás csoportoknak animációkat, ifjúsági és ismeretterjesztő filmeket is.

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi nemrég bekerült az Europa Cinemas hálózatba, amely a filmszínház Európai Filmek és Események 2018-ban című projektjének elemzése után dönt a Művész Mozi anyagi támogatásának mértékéről. Az Europa Cinemas az első olyan hálózat, amely kiemelt figyelmet szentel az európai filmeknek. Az 1992-ben alapított hálózatnak mára 43 országból, összesen 1100 mozi a tagja. A szervezet fő célkitűzése, hogy támogatást nyújtson azoknak a filmszínházaknak, amelyek elsősorban európai filmeket mutatnak be, és kiemelten kezelik a fiataloknak szóló események szervezését.

A Művész Mozi tavalytól még több magyar szinkronos filmet kínál, hiszen a heti átlag 12 filmből 4–5 alkotást már magyar szinkronnal láthat a közönség. Az erdélyi magyar ajkú nézők örömére ugyanis sikerült átvinni azt a sepsiszentgyörgyi törvénykezdeményezést, amely lehetővé tette a magyar szinkronos filmek hivatalos vetítését.

A sepsiszentgyörgyi mozi nem csak filmvetítéseknek, hanem rendhagyó filmbemutatóknak is otthont ad, így januárban megünnepelték a magyar és román kultúra napját, amikor hazai és magyarországi filmalkotások voltak láthatók. Emellett az elmúlt években olyan produkciókat is bemutattak, amelyekben helyi művészek kaptak szerepet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?