Kezdődik az állomási tó szabadidős térré alakítása Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hamarosan kiadja a munkakezdési parancsot a több éve elhanyagolt állapotban lévő állomási tó szabadidős térré alakítására, számolt be a Maszol érdeklődésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: az építési engedély kibocsátásának az volt a feltétele, hogy a területen régészeti feltárást végezzenek.

Ez megtörtént, most a kulturális minisztériumtól várják, hogy jóváhagyja a régészeti feltárás dokumentációját, illetve egy régésszel kell szerződést kötniük, aki a tó felújítása, átalakítása során követi a munkálatokat. Antal Árpád emlékeztetett, hogy az állomási tó korszerűsítésére megnyert pályázata van a városnak és a kivitelezővel is szerződést kötöttek, így idén elkezdődhetnek a munkálatok.    

Az állomási tó elhanyagolt állapotában | A szerző felvétele

Amint arról beszámoltunk, az Állomás negyedben lévő mesterséges tó néhány évtizede még népszerű szabadidős létesítmény volt, nyáron csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett rajta. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, ez a kiadás nagyon megnehezítette a tó fenntartását. Néhány éve annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, akkor a tavat lecsapolták, azóta viszont elhanyagolt állapotban van.

A felújítási terv

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat még 2018-ban ötletbörzét hirdetett, amelyre tucatnyi terv érkezett, és ezekből a Bokor Milán és Bölöni Botond Aktív láp elnevezésű projektje nyert. Ezt a leromlott városi övezetek felújítását támogató uniós pályázati kiírás feltételeihez igazították, így egyrészt helyreállítják az állomási tavat, szigetelik az alját és rendezik annak partját, így közel háromhektárnyi zöldövezetet alakítanak ki, de kiépítenek 1500 négyzetméternyi sétányt, 655 négyzetméter alapterületű futópályát, kosárlabda- és futballpályát, de kialakítanak illemhelyet, kávézót és parkolót is, valamint köztéri wifihálózatot tesznek elérhetővé.

Régészeti feltárás | Fotó: Sepsiszentgyörgyi Önkormányzat

A felújítás és átalakítás szépséghibája, hogy a tó közepén lévő sziget és a rajta található lerobbant vendéglő magántulajdonban van, és ezt az önkormányzat nem tudta megvásárolni, mert szerintük a tulajdonos irreálisan magas árat kért. Az állomási tó felújítása és átalakítása 17,7 millió lejbe kerül, amiből 16,65 millió lej uniós támogatás, az önkormányzat önrésze pedig 1,1 millió lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?