Sepsiszentgyörgyön megszámoltak minden fát

Sepsiszentgyörgy területének 29 százaléka zöldövezet, a város területén 20 006 fa van, derült ki az önkormányzat által elkészített zöldövezet regiszterből.

A sepsiszentgyörgyi városháza sajtóirodájának közleménye szerint a zöldövezet pontos nyilvántartásának elkészítése több célt is szolgál. Egyrészt segíti a városfejlesztés stratégiai tervezését, másrészt elősegíti a törvény betartását, hiszen a jogszabály előírja, hogy egy rendezetlen terület feljavításakor annak 90 százalékát zöldövezet kell alkossa, a regiszter révén pontosan meg tudják határozni, hogy egy adott terület kaprbantartásáért ki felel, és nem utolsósorban pedig a zöldövezetek kialakítására benyújtott európai uniós pályázatok egyik alapfeltétele a zöldövezet regiszter megléte, enélkül nem lehet pályázni.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott zöldövezet regiszterből kiderült, hogy Sepsiszentgyörgy közterülete 279,6 hektár, amelyből 80,1 hektár minősül zöldövezetnek, amelyen összesen 20 006 fa található. A digitális és nyomtatott formában elkészített nyilvántartásban szerepel a teljes növényzet adatbázisa, pontos információk vannak a fák fajtájáról, magasságáról, koronaméretéről, átmérőjéről és életképességi tulajdonságairól is. Ez fontos szempontot jelent esetenként bizonyos fák kivágásakor.

Rögzítették a város összes zöldövezetét, beleértve a rendezetlennek minősített övezeteket is. Ezek feljavítása esetében ugyanis a törvény előírja, hogy legtöbb tíz százaléka lehet játszótér, köztéri bútorzat vagy sétány, kilencven százalékát virággrupp vagy füves terület kell hogy borítsa. A regiszterből kimutathatók a használaton kívüli zöldövezetek is, amelyekre lehet pályázatot benyújtani, míg a funkcionálisnak feltüntetett területek rendezésére nem.

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park növényzetének, valamint az utcák mentén kialakított zöldövezetek karbantartása a városi kertészet munkatársainak feladata, a játszótereket és körülöttük lévő zöldövezeteket a TEGA Köztisztasági Vállalat gondozza. A tömbházak körüli zöldövezetek karbantartásáért pedig a tulajdonosi társulások felelnek, szögezi le a városháza sajtóirodája.

Hozzáteszik: a zöldövezeti regiszternek köszönhetően Sepsiszentgyörgy önkormányzata minden parcellát beazonosított, és ennek értelmében a tulajdonosi társulásokkal új szerződéseket kötöttek ezek gondozására vonatkozóan. A zöldövezet karbantartási munkálatokat vagy saját kezűleg végzik el a lakók, vagy szerződéses alapon egy köztisztasági vállalatot bíz meg a feladattal. Sepsiszentgyörgyön tehát minden zöldövezetnek megvan a gazdája, aki gondozza, a tömbházak körüli zöldövezetek karbantartásának ellenőrzése a helyi rendőrség hatásköre, mutatnak rá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?