Sepsiszentgyörgyön önkormányzati támogatással szépítik a lakónegyedeket

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat – akárcsak az elmúlt években - idén tavasszal is jelentős összeggel támogatja a lakónegyedi tömbházak körüli zöldövezetek szépítését és rendezését.

A lakótársulások még ezen a héten igényelhetnek a városházától padokat, díszfa-csemetéket, cserjéket, élő sövényt, virágokat, fűmagot és tömbházakat övező kert-elemeket. Az eljárás igen egyszerű, mindössze egy kézzel írott kérést kell leadni április 30-ig a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató irodájában.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2012-ben indította a tömbházak körüli zöldövezet-karbantartási programot. Ennek keretében évente támogatják a lakónegyedi tulajdonosi társulások munkáját annak érdekében, hogy tavasszal és nyáron az épületek közti zöldövezetek gazdagabbak és rendezettebbek legyenek, ezáltal a városi élettér minősége javuljon, a környezet szebb, kellemesebb legyen.

A városháza lépcsőházanként 1 500 lej értékig támogatja a zöldövezet rendezést. Ez társfinanszírozási rendszerben működik, így a szükséges összeg 80 százalékát a városháza fedezi, a fennmaradó 20 százalékot pedig a tulajdonosi társulás kell hozzátegye önrészként. Az önkormányzat szerint a társulásoknak a lakókkal közösen kell megtervezzék, hogy mit szeretnének igényelni és a listát le kell adják a városházára.

Például egy padért 131,5 lejt, a díszfacsemeték darabjáért 2 lejt, a cserjékért 1,2 lejt kell fizetniük önrészként a lakótársulásoknak. Az élősövény métere csupán 6 lejbe, a különféle virágok szálanként 0,4 lejbe, és a kert elemek folyómétere 5,43 lejbe kerül. Ugyanakkor egy kilogramm fűmag 3,2 lejért, míg egy köbméter termőföld 12 lejért igényelhető.

Kimaradt?