Ellentmondó válaszokat adtak a sepsiszentgyörgyiek a városfejlesztési felmérésben

Rendkívül rétegzett a sepsiszentgyörgyi társadalom, a városlakóknak sok, egymásnak ellentmondó elvárást fogalmaztak meg az önkormányzat fele, így nincs könnyű dolga a városvezetésnek, amikor az idei év fejlesztési prioritásait kell meghatároznia, mondta Antal Árpád.

A polgármester hétfői sajtótájékoztatóján elemezte azt az online felmérést, amelyet 1327 sepsiszentgyörgyi – 758 magyar és 569 román – töltött ki az elmúlt napokban. Ők egy 40 tevékenységgel, illetve beruházással kapcsolatos listát kellett rangsoroljanak, illetve javaslatot is megfogalmazhattak, hogy mivel foglalkozzon idén az önkormányzat.

Népszerűek az infrastrukturális fejlesztések, népszerűtlenek a szociális, sport és kulturális tevékenységek

Az önkormányzat által listázott beruházásokat 1-től 5-ig kellett pontozni, és a 40 tételt tartalmazó lista első tíz helyén az utak és járdák javítását és karbantartását-, az ivóvízellátás biztosítását-, a szennyvíz tisztítást-, parkok, zöldövezetek, szabadidős létesítmények, játszóterek kialakítását-, környezetvédelmet és köztisztaságot-, új parkolóhelyek kialakítását-, az oktatási intézmények épületeinek felújítását és felszerelését-, bölcsődék működtetését és az Állomási tó felújítását nevezték meg. Emellett magasabb támogatottsága van a sepsiszentgyörgyiek körében még a fogyatékkal élők támogatásának, a közvilágítás korszerűsítésének, a hőszigetelés programnak, a Tamási Áron színháznak és a városi kulturális rendezvényeknek.

Ezzel szemben a legkevesebb pénzt a szociális kiadásokra, sportra és kultúrára költenék a sepsiszentgyörgyiek. Így kevesen támogatnák a történelmi egyházakat, az új uszoda és vásárcsarnok építését, a helyi rendőrséget, a szociális lakások építését, a Sepsi SIC kosárlabdacsapatot, a mély-szegénységben élők felzárkóztatását, az M Stúdió mozgásszínházat, a szépmezői kutya-menhelyet és az Andrei Muresanu román színházi társulatot.     

Nem könnyű dönteni: ami egyiknek tetszik, a másiknak nem

Antal Árpád szerint a felmérésben részt vevők közül sokan szembeállítják a kultúra és sport támogatást az infrastrukturális beruházásokkal, így vannak, akik szerint inkább utakat kellene építeni a sporttámogatások helyett, mások szerint nem csak az élvonalbeli kosárlabda és focicsapatok érdemelnek támogatást hanem más sportágak is. Ennek kapcsán a polgármester emlékeztetett, hogy vasárnap adták át a fedett jégpályát a Sepsi Aréna mellett. Az online kérdőívet kitöltők között sokan azt kérték, hogy az önkormányzat ne támogassa az egyházakat, helyette inkább az egészségügyre költsenek több pénzt, ami Antal Árpád szerint az országos „vrem spitale nu catedrale” mozgalom helyi lenyomata.

Ellentmondásos az elvárás a parkolóhelyek és zöldövezetek kapcsán, hisz sokan több parkolóhelyet szeretnének és azok lehetőleg legyenek ingyenesek, míg mások csökkentenék a parkolóhelyek számát a zöldövezetek javára. Ennek kapcsán a polgármester kifejtette: a parkolóhelyek kapcsán nem a bevételszerzés a fő cél, hanem az, hogy működjön a város, hiszen ha ingyen lenne a parkolóhely, sehol nem lehetne szabad parkolót találni. Antal Árpád szerint a parkolási díjak mértékét a kereslet és kínálat határozza meg. Emlékeztetett, hogy volt még óránként 3 lejes díj, amikor 1 lejről emelték meg azért, mert a Sugás áruház előtti parkolót az eladásra szánt járművek töltötték meg. Amikor kiürültek a parkolók a városháza 2 lejre csökkentette a díjat, idén pedig újra 3 lejre emelték.

Sok városlakó nincs tisztában az önkormányzat hatásköreivel

Az online felmérésben javaslatokat is meg lehetett fogalmazni, így a legtöbb visszatérő a kerékpárutak építésére, a Bodok hotel rendezésére, az egészségügyi ellenőrzésekre, terelőút építésére, a buszjáratok bővítésére, a Sepsi OSK élvonalbeli focicsapat támogatására és a forgalom optimizálására és munkahelyteremtésre vonatkozott.

A polgármester szerint sok olyan elvárást fogalmaztak meg a sepsiszentgyörgyiek, amelyek nem az önkormányzat hatásköre. Például sokan elvárják az egészségügyi intézmények épületének felújítását, csakhogy a város tulajdonában nincsenek egészségügyi intézmények. Ezzel szemben a város támogat több civil szervezetet, amelyek szociális, egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak. Ugyancsak sokan igénylik a bezárt dohánygyár-, az Olt folyó fölötti gyalogoshíd, a kultúrpalota, a Dózsa klub és az Állomás negyedi vasúti átjáró felújítását, csakhogy ezek nem az önkormányzat tulajdonában vannak.

A sepsiszentgyörgyiek olyan rendhagyó kéréseket is megfogalmaztak, amelyeket önkormányzati hatáskörben nem lehet megvalósítani, minthogy csökkentsék a politikusok fizetését, vezessenek be adókedvezményeket, legyenek jól fizetett munkahelyek, szanatórium pszichés betegeknek, legyen több román nyelvű könyv a könyvtárban, lendítsék fel a streetart műfajt, vásároljanak kis szén-dioxid-kibocsátású autókat vagy építsenek edzőtermeket vagy számolják fel a kukázás jelenségét. 

Egyensúly a közösség- és infrastruktúra fejlesztés között

Antal Árpád elmondta, hogy próbálnak egyensúlyt teremteni a közösségfejlesztés és infrastruktúra fejlesztés között. Így a közösségfejlesztés része a sport és kultúra támogatása, amelytől ha elvennék a pénzeket rövid távon látványosabb dolgokat lehetne megvalósítani, de kérdés az, hogy ki fog a jó járdákon járni 20-30 év múlva. Mindez attól függ, hogy most mennyi pénzt fordítanak kultúra és sport támogatására azaz közösségfejlesztésre.

A polgármester szerint a felmérést kielemezve arra jutottak, hogy rendkívül rétegzett a társadalom és nem érkeztek vissza olyan egy irányba mutató üzenetek, amelyek egyértelműen segítenék az önkormányzatot abban, hogy milyen irányba mozdítsák el a városfejlesztést. Antal Árpád azt érzi, hogy nem tudták elmagyarázni a városlakóknak, hogy mik az önkormányzat feladatai, ezért a következőkben nagyobb hangsúlyt szeretnének erre fektetni, hiszen hiába kérik rajtuk számon a politikusok fizetését, az adózási rendszert, a munkaügy alkalmazottainak hozzáállását vagy olyan épületek felújítását, amelyek nem a város tulajdonában vannak. Hozzátette, hogy mindössze négy személy fogalmazott meg olyan javaslatot, amelyet figyelembe tudnak venni és beépítik azokat az idei költségvetésbe.

Megkérdezik a Z-generációt és a nagycsaládosokat

Antal Árpád elmondta, hogy a következő időszakban találkozókat szerveznek a városlakók több rétegével, így próbálják felmérni a jellegzetes igényeiket. Az online kérdőív válaszai között van, hogy tegyék fiatalosabbá a várost. Ezért a városvezetés találkozókat kezdeményez a diákszervezetekkel és a Z-generáció képviselőivel, mivel nem pontosan ismeri az igényeiket. Az elöljáró rámutatott, hogy idén lesz tíz éve, hogy vezeti Sepsiszentgyörgyöt, tehát amikor polgármester lett a mai 15 évesek még 5 évesek voltak. Nekik ma már vannak elképzeléseik, hogy mit várnak el a városvezetéstől, azt szeretné megismerni. Ugyanakkor a nagycsaládosok véleményére is kíváncsi, hiszen az önkormányzat szeretne egy kedvezmény csomagot biztosítani számukra ami tartalmazza például az ingyen parkolás lehetőségét, vagy a sport és kulturális rendezvényekre való bejutás biztosítását.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat kedden fogadja el a város idei költségvetését. A polgármester szerint a város vezetésének van egy víziója amit követnek, de sok esetben a pályázati lehetőségek is meghatározzák, hogy milyen beruházással foglalkoznak. Sepsiszentgyörgy idén 105 millió lejből gazdálkodik, ez 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly, amikor az év elején 128,5 millió lej bevétellel számoltak. A tervezet szerint az idei bevételből, vagyis a 105,4 millió lejből 83 milliót költenek a működésre, és 22,4 millió lej marad a fejlesztésekre. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?