Elbírálták a marosvásárhelyi központi sétálóövezet ötletterveit

Kihirdették a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által szervezett Sétálóutcák kialakítása – Bolyai utca, George Enescu utca, Győzelem tér 3. szám című ötletpályázat eredményét – adta hírül közleményében az önkormányzat.

 A pályázatot még június 30-án írták ki azzal a céllal, hogy kiválasszák a legjobb javaslatokat a szóban forgó városrészek jelenlegi közösségi igényeknek megfelelő átalakítására, olyan szempontok alapján, mint például: a közösségi terek minőségének javítása, a térség műemlékeinek és építészeti-urbanisztikai sajátosságainak kiemelése, a térség turisztikai vonzerőjének növelése, a szóban forgó utcák, városrészek multifunkcionális jellege okán keletkező ellentétek megoldása (történelmi, kulturális, gazdasági, közigazgatási, oktatási, szociális központ), a forgalom átszervezése a gépjármű- forgalom és a környezetszennyezés csökkentése, valamint az alternatív és tömegközlekedési utak számának növelése érdekében stb.Fotók: Mariș Cristian Daniel

„Ki szeretnénk emelni a város építészeti szépségét és multikulturalizmusát, amely meghatároz minket, és amely egyediséget kölcsönöz nekünk, másrészt megoldásokat szeretnénk találni egy gyalogos- és biciklibarát városra, ahol a környezetvédelem prioritást élvez” – nyilatkozta Soós Zoltán polgármester.

A pályázatok leadási határidejéig hat projekt érkezett be, amelyekből öt bírált el a független zsűri. A hatodikkal azért nem foglalkoztak, mert az iratcsomó hiányos volt. A verseny zsűrije szakemberekből állt: építész, városrendező, tájépítész, történész, díszletfestő, designer, mérnök.

 „Az öt projekt tanulmányozása után a zsűri egyhangúlag úgy döntött, hogy nem ítél oda első díjat, mivel a felhívásban kért komplexitás és részletesség nem lelhető fel a beérkezett munkákban. A benyújtott projektek részben tettek eleget a meghatározott követelményeknek, de ezeket is a zsűri nagyra értékelte az ötletes megoldások, minőségi javaslatok miatt” – nyilatkozta az ünnepélyes díjátadón a város főépítésze, Florina Daniela Miheț.

A városházi közleményben megjegyzik, hogy az 5000 eurós második díjat a Mossfern Kft. kapta, hivatalos képviselője Kiss Zoltán, aláírási joggal rendelkező építészük Macalik Arnold Ernő. A 3000 euró értékű harmadik díjat a Kovács Lóránt tájépítész, Klósz Endre építész és Komes Dániel tájépítészből álló csapat nyerte.

Szintén 3000 eurós díjban részesült a M35 Arhitects SRL; Cosmin Mihalte építész, Andreea Pașcu designer, SC Absis Landscape Studio SRL, Szabó Beáta tájépítész mérnök, Siklódi Zsuzsanna, Tăslăvan Róbert; Társszerzők: Gál Sándor, Marosszéki Közösségi Alapítvány, Csiki Szilveszter, Sil Visual Studio. Szakmai társszerzők: Géczi Áron tájépítész hallgató, Lőrincz Hanna tájépítész hallgató, Hegedűs Erzsébet tájépítész hallgató, Borbély Katalin tájépítész hallgató, Zajzon Norbert tájépítész hallgató, Ciumas Adrian tájépítész hallgató, Lőrincz Tünde tájépítész hallgató, Roxana Sala, Grama Ioan Vasile (szobrász).

Bár első díjat nem ítélték oda, Soós Zoltán polgármester szerint a következő időszakban a pályázók által kidolgozott öt projektet bemutatják Marosvásárhely lakóinak, akik véleményt nyilváníthatnak, és szavazatuk alapján népszerűségi díjat ítélnek oda mindhárom helyszín esetében. A nyertes pályázatok kiegészítik majd a My City verseny eredményét, és a város központi részének rendezésével kapcsolatos műszaki dokumentáció tervezési részének alapjául szolgálnak – írták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?