Új reményekkel kezdték a tanévet a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban

Országszerte mintegy 2,9 millió óvodás és iskolás számára kezdődött meg a 2021–2022-es tanév. A 6 ezreléknél alacsonyabb fertőzöttségi rátájú településeken jelenléti oktatással, ennél nagyobb aránynál csak a sajátos nevelési igényű tanulóknak zajlik fizikai jelenléttel az oktatás. A többi tanintézetben, ha szükséges, online tanulásra térnek át.

Nagy készülődés, izgalom és feszültség, tanszerek beszerzése előzte meg a tanévkezdést, hiszen a nyári szünidőt követően hétfőn ismét megszólalt az iskola csengője. A tavalyi csonka tanév után a szülők felszabadultan, reményekkel teli érkeztek gyerekeikkel a tanévnyitó ünnepségekre, abban bízva, hogy néhány hét múlva nem kell ismét online oktatásra térni.

Fotók: Erdély TV

A megkönnyebbülést a pedagógusok arcán is látni lehet, hiszen nekik sem könnyű lépést tartani a technika vívmányaival, és a képernyőn keresztül fenntartani a diákok érdeklődését a tananyag iránt. Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatója szerint mindannyian új esélyeket látnak a 2021–2022-es tanévben, amely közösségi szempontból is gyümölcsöző lehet.

„Főleg azt reméljük, hogy lesz lehetőség gólyabálra, lesz lehetőség összerázókra, lesz lehetőség osztálykirándulásokra, mert ez nagyon-nagyon hiányzik a diákoknak. Szerintem az iskolai tevékenységben a tanítás és az információátadás az fontos, de nem az kell legyen a hangsúlyozottabb, hanem mindaz, ami miatt valaki valahová tartozónak érzi magát, és ezért bízom benne, hogy ez a tanév ilyen esélyekkel fog újraindulni” – mondta az igazgató.

A marosváráshelyi oktatási intézmények felkészülten, az egészségügyi óvintézkedések betartásával nyitották meg kapuikat, ám a diákok emiatt nemigen örülnek a visszatérésnek. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium udvarán levő gyereksereg egyöntetűen a maszkviselést kifogásolta és az online iskolát választaná, mások viszont a kevesebb szabadidő miatt sem lelkesednek az iskoláért. 

A járványügyi előírások és a biztonságos közlekedés érdekében a szabályok betartására a hatóságok is kiemelt figyelmet fordítanak. Fărcaș Emanuela, a Maros Megyei Rendőrség szóvivő tudatta, a közlekedési rendőrök ott lesznek iskolák közelében azokon az utakon, ahol a legnagyobb forgalom van, hogy felügyeljék a közlekedés gördülékenységét és biztonságát, azokban az órákban, amikor a gyerekek jönnek és mennek az oktatási egységekből. „A Maros megyei rendőrség ugyanakkor fokozta azon járművek ellenőrzését is, amelyekkel a diákokat szállítják, többnyire a járványügyi szabályok betartása szempontjából” – hangsúlyozta a szóvivő.

Az idei tanév első féléve szeptember 13-ától kezdődően december 22-ig tart, a második félév pedig 2022. január 10-től június 10-ig. Az óvodások és az elemi osztályosok számára október 25–31. között lesz az őszi szünidő, a téli vakáció pedig mindenkinek december 23-tól 2022. január 9-ig tart. A tavaszi vakációra április 15-étől május 1-jéig kerül sor, az Iskola másként országos program pedig 2022. április 8–14 között zajlik majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?