Fennállásának 400. évfordulójára összpontosít a Bethlen Gábor Kollégium az új tanévben

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium minden évben ünnepélyesen kezdi meg az új iskolai évet; így történt ez idén is, amikor az iskola fennállásának 400 éves jubileumának megünneplésére való készülődés méginkább ráirányította a figyelmet az ősi alma materre.

Az ünnepség, hagyományos módon, az iskolalelkész rövid áhitatával kezdődött. Demeter Szabolcs az alapigét Pál apostol korintusbeliekhez írt leveléből választotta: „Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél...”, „kitartásra, állhatatosságra” biztatva a diákságot és áldást kérve az új tanulókra, a tanári karra és az egész közösségre.

Oana Badea polgármester szerint egy furcsa időszak után jó érzés újból sok gyereket látni az iskolában. Szerinte most az a leglényegesebb, hogy túllépjünk azon a törésvonalon, amit a járvány okozott és ami – többek között – az egymásnak szegülő vélemények kiéleződéséhez vezetett. „Olyan tanévet kívánok, amelyikben sikerül barátoknak maradnunk”– mondta.

Lőrincz Helga alpolgármester hangsúlyozta: jó érzés újból látni a sok mosolygó arcot és hallani az iskolazajt, még akkor is, ha nem szakadt el teljesen a gyerektársaságtól, hiszen a vakáció idején sokszor meglátogatta a nyári iskolát, amely a szünidő alatt végig működött a Dr. Szász Pál Magyar Közöségi Házban, és amely mindvégig lehetővé tette a kicsik számára a tartalmas együttlétet a szünidő alatt is. Az alpolgármester ugyanakkor egy fontos bejelentést is tett: szeptember 27-től beindul a magyar bölcsőde, amelyre nagy igény mutatkozik, továbbá minden jelenlevőt meghívott a szeptember 30. – október 3. közötti V. Fehér Megyei Magyar Napokra, amelyek szintén arra emlékeztetnek, hogy „visszatértünk a normalitáshoz”.A szerző felvétele

Gudor Kund Botond esperes a Példabeszédek könyvének 6. részében felbukkanó hangya példájára hívta fel a diákság figyelmét, amely La Fontaine híres meséjét is ihlette és amely arra tanít, hogy szorgalmas munkával, kellő időben gyűjtsük be a fontos dolgokat, így a tudást is. „Az a lelki-szellemi tárház, amit a  Bethlen-kollégium kínál, elengedhetetlen a szórványban, amely Margittai Gábor szavaival élve, törékeny kenyérhéj-magyarság” – mondta.

Fülöp Szabolcs, a szülői bizottság elnöke, helyi RMDSZ-tanácsos is köszöntötte a jelenlevőket, kitartást kívánva mindenkinek. Ezt követően a negyedikesek zenés-verses műsora következett, amellyel az előkészítő osztályos társaikat üdvözölték.

Szőcs Ildikó, a kollégium igazgatója hangsúlyozta: „az új tanév, amelyet ezennel ünnepélyesen megnyitok, teljesen új kezdet, új lehetőségekkel arra, hogy a diákok fejlődjenek, sok tudást és sok-sok élményt szerezhessenek, amelyekre sokáig emlékezhetnek”.

Az ünnepséget az iskola új aligazgatója, Kerekes Erika konferálta, aki megköszönte a nyugdíjba vonuló Turzai Melán igazgató-helyettes illetve Papp Anna adminisztrátor többéves áldozatos munkáját.  

A közös tanári fotó elkészítése után Szőcs Ildikót a 400 éves jubileumról kérdeztük, aki portálunknak elmondta: „a teljes egészében megújult iskolaépület és új óvoda megfelelő körülményeket biztosít az évfordulóra való készülődésre. Az elkövetkező egy év a kollégium négyszáz évéről szól majd, abban a reményben, hogy további évszázadok következnek... és magyarul. Hamarosan, októberben meghirdetjük a Bethlen-évet, amely több eseményt foglal majd magában, és amennyiben a járványhelyzet megengedi, a teljes tanévben erre fókuszálunk, oly módon, hogy óvodásoktól tizenkettedikesekig, mind az 508 gyermek és ifjú átélhesse a jubileum szépségét, jelentőségét. A nagy jelentőségű megemlékezést valószínűleg 2022 októberében tartjuk.”

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?