Ezeket mondta Klaus Johannis a tanévkezdéssel kapcsolatban

Bár nem könnyű, de „korrekt és szükséges” a tanév elkezdésére vonatkozó döntés - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő.

„Mint tudják, az iskola szeptember 14-én kezdődik, az eddigiektől teljesen eltérő körülmények között. Jelenleg csupán néhány olyan település van, ahol kizárólag online tanítás folyhat, másokban vegyes tanítás lesz, a járványhelyzettől és a logisztikai körülményektől függően. A központi és a helyi hatóságok, valamint az oktatási intézmények vezetői egy sor eljárást vezettek be a megfertőződés veszélyének korlátozására a tanintézményekben. Ezek hatékonysága azonban nagyrészt a pedagógusoktól, diákoktól és szülőktől függ. Nem tudjuk nullára redukálni a megfertőződés kockázatát, de fontos tudatosítanunk, hogy az alapvető szabályok betartásával hozzájárulunk a teljes közösség biztonságához. Az oktatáshoz való hozzáférés korlátozása negatív következményekkel jár a fiatal generációkra nézve és mindannyiunk jövőjére kihat, emiatt, bár nem könnyű, de korrekt és szükséges a tanév elkezdésére vonatkozó döntés” – fejtette ki Iohannis.

Az elnök ugyanakkor arra bátorította a szülőket, hogy engedjék gyerekeiket iskolába menni, hiszen - mint fogalmazott - meggyőződése, hogy a gyerekek nagyon gyorsan hozzá fognak szokni az iskolában kötelező maszkviseléshez.

Az újságírók arról is kérdezték az elnököt, hogy véleménye szerint meg kell-e tartani a tanév eleji ünnepségeket. „Szerintem ebben az évben nem kellene megtartani ezeket az ünnepségeket. Ezek olyan események, amelyeken sokan vesznek részt, és nehéz távol tartani az embereket egymástól.(...)Semmiféle tanévkezdési ünnepségen nem fogok részt venni, de lesz egy videóüzenetem a diákok és a tanárok számára” – felelte Iohannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?