Az iskolák többségének van egészségügyi működési engedélye Hargita megyében

Hargita megyében mindössze kilenc tanintézménynek, az összes iskola 2,45 százalékának nincs egészségügyi működési engedélye, közölte az Agerpres hírügynökséggel a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal.

Az előző év adataihoz viszonyítva javult helyzet, hiszen idén a 409 tanintézményből csupán kilencben nem megfelelőek az egészségügyi feltételek. Tavaly 14 tanintézménynek nem volt egészségügyi szempontból működési engedélye, az azt megelőző évben pedig még több volt, tehát a helyzet folyamatosan javul.

Ez nem azt jelenti egyébként, hogy a koronavírus-járvány terjedésének szempontjából veszélyesek ezek az iskolák, hanem hiányzik például a vezetékes víz.

Továbbá vannak olyan tantermek, vagy oktatásra használt helyiségek, amelyeket átalakítottak, de a megyei közegészségügyi igazgatóság még nem adott rájuk egészségügyi működési engedélyt – pontosított Adrian Pănescu prefektusi szóvivő.

Biztonsági és katasztrófavédelmi szempontok

A tűzvédelmi engedélyek esetében már rosszabb helyzet: a 409 tanintézményhez 593 iskola- és óvodaépület tartozik, ezekből 454-nek nincs szüksége engedélyre, mert 1990 előtt épültek, és még egy előző törvény alapján kapták meg az engedélyüket. A fennmaradó 139 épületből 62 esetében még nem szerezték meg a katasztrófavédelmi működési engedélyt, 77 egység pedig már engedélyezett.

A prefektusi szóvivő közlése értelmében Hargita megye összes tanintézményében készen állnak a fűtésszezon kezdetére: megyei szinten 96,45 százalékos az egész télre vonatkozó fűtőanyag-ellátottság. A 409 tanintézmény közül egyetlen olyan van, ahol hiányos a világítás, ami pedig az iskolák, óvodák környékét illeti, 82,4 százalék esetében megoldott a közvilágítás az odavezető utakon, illetve tereken.

Az iskola és óvodaépületek közül 200 egységben térfigyelő-kamerák vannak felszerelve, 42 helyszínen őrző-védő cég teljesít szolgálatot, a többi 152 egységben másként oldják meg a diákok biztonságának felügyeletét, többek között iskolai kisegítő-személyzettel vagy a helyi polgárőrségekkel.

A prefektusi szóvivő úgy összegzett, hogyha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor kijelenthető lenne, hogy a legfontosabb lépéseket megtették, hogy az új tanév rendben kezdődjön el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?