Rendhagyó tanévnyitót tartottak a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen

Idén a járványhelyzet miatt nem találkozhattak személyesen a tanárok és diákok, ezért a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának tanévnyitóját online térben tartották meg. Idén több mint 6600 diák tanul magyar tagozaton 455 oktató segítségével, a 67 alapszakra 1763 elsőéves, a 45 mesterképzéses szakra pedig 585 hallgató nyert felvételt – tudtuk meg a hétfő délutáni tanévnyitón.

Mintegy ötszázan kapcsoltak rá - az ország számos részéről - hétfő délután a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) online tanévnyitójára. Az esemény a Gaudeamus Igitur dal eléneklésével kezdődött, majd dr. Soós Anna rektorhelyettes mondott beszédet a hallgatóknak.

„Mindannyian érezzük a saját bőrünkön, hogy ez az év más lesz, mint a többi, kis túlzással egy hollywoodi produkció kellős közepén találtuk magunkat. Nekünk, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közösségének egyénenként és közösségileg is el kell döntenünk, hogy mi legyen a filmünk műfaja. Történelmi időket élünk, de lehetőségünk van arra, hogy mi írjuk ennek a filmnek a forgatókönyvét. Játszhatunk katasztrófafilmben, vagy pszicho horrorban, a mi hozzáállásunkon, hétköznapi döntéseinken és munkamorálunkon múlik, hogy mennyire lesz sikeres és maradandó ez a tanév” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy az egyetem 1581-es alapítása óta többször is átélt impériumváltást, megszűnést, háborút és költözést, de még most, 2020-ban is létezik, működik és növekszik. Dr. Soós Anna szerint ennek az a titka, hogy négy évszázadon keresztül mind a tanulók, mind pedig az oktatók megoldandó problémaként, kihívásként tekintettek a történelmi eseményekre, és panaszkodás helyett mindig a kitartó munkát választották, jövőre fókuszálva újból és újból elölről kezdve mindent. Ugyanezt javasolta a diákoknak is, mivel szerinte úgy „írhatunk szuperprodukciót”, ha a céljainkra figyelünk, és próbáljuk kihozni a legtöbbet az adott helyzetből.

Idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen mintegy 17 ezer diák kezdte meg a tanulmányait, ebből a magyar tagozatra több mint 6600-an járnak. A 67 alapszakon 1763 elsőéves, a 45 mesterképzéses szakon pedig 585 hallgató tanul, az ő munkájukat pedig 455 oktató segíti.

A rektorhelyettes mellett Buryán Tünde diák-alprefektus is felszólalt, aki arról mesélt, hogy mennyire hiányoznak a diákok az egyetemnek, Kolozsvárnak, és a diákszervezeteknek. „Kolozsvár az egyetemistáktól hangos, és ezt még egy világjárvány sem cáfolhatja meg. Mivel most rengeteg minden történik online, fontos lesz kialakítani egy olyan online közösséget, amit mások is megirigyelhetnek. Az egyetemista szó új értelmet kapott idén, és egy olyan közös tanár-diák viszonyról kell szóljon ez az időszak, amilyen eddig még nem volt” – mondta el a diák-alprefektus.

A tanévnyitót az elmaradhatatlan elemmel, egy interaktív előadással nyitották meg, amelyet dr. András Szilárd Károly matematikus tartott Modell vagy valóság? címmel.

Kapcsolódók

Kimaradt?