Felvételit hirdet a BBTE: online iratkozhatnak be a diákok

Tekintettel a járványhelyzetre, online zajlik a Babeș–Bolyai Tudományegyetemre való beiratkozás és a legtöbb kar felvételije – hívta fel a figyelmet dr. Soós Anna rektorhelyettes az egyetem szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. A beiratkozáshoz szükséges okiratokat egy erre a célra létrehozott platformra tölthetik fel a tanulók, akiknek az intézményes oktatás újraindulásával az eredeti dokumentumokat is kötelességük bevinni az egyetem titkárságára.

A felvételik az eddigi évekhez viszonyítva rendhagyó módon, a járványhelyzetnek megfelelően alakulnak, magyarázta a rektorhelyettes, hozzáfűzve, hogy néhány kart leszámítva a legtöbb csupán az érettségi átlagot, a szaktantárgy átlagát, illetve bizonyos esetekben a középiskolai eredményeket veszi figyelembe. A sport szakra felvételizőknek azonban megfelelő orvosi vizsgáról szóló igazolást is fel kell tölteniük az online platforma, a kémia iránt érdeklődőknek online vizsgán kell megmérettetniük, a színház és film szakon pedig közvetlen meghallgatáson is részt kell venniük a diákoknak az előzetes, online szűrést követően.

A 2020-2021-es tanévre 4 875 tandíjmentes helyet hirdet meg a BBTE az alapképzésre felvételizőknek, emellett több mint 10 000 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére, ugyanakkor 2 550 hely a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 25 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 170 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, emellett 101 helyet a határon túli román nemzetiségű személyek számára – derült ki a sajtótájékoztatón.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2020-2021-es tanévre mesteri képzésre 3 500 tandíjmentes és 6 185 tandíjköteles helyet hirdet meg. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 5 helyet a roma nemzetiségű hallgatóknak tart fenn, 73 helyre a határon túli román nemzetiségű személyek jelentkezhetnek. Magyar tagozaton alapképzésen 1 114, mesterin 500 helyet foglalhatnak el a diákok – emelte ki dr. Soós Anna rektorhelyettes.

A jelentkezők alapképzésen 236 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 228 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak. Kiderült, a 2020-2021-es tanév újításokat hoz a BBTE oktatási kínálatában, ugyanis két új szak indul alapképzésen: Üzleti diplomácia az Európai Tanulmányok Karon, valamint Konfliktustanulmányok a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar keretében.

 

Emellett a BBTE négy új mesteri programot is elindít: Digitális marketing (magyar nyelven) a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon, Kulturális menedzsment és vállalkozások a Színház és Film Kar keretén belül, Katasztrófamenedzsment a Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon, valamint Térelemzés és területrendezés/ Spatial Analysis and Territorial Organization (angol nyelven) a Földrajz Karon.

Tekintettel a COVID-19 világjárvány miatt fennálló korlátozásokra a BBTE úgy határozott, hogy az idén a felvételi kizárólag online történik, ennek különleges kritériumait az egyes karok határozzák meg. A felvételik 2020. július 9. és 30. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát; ezt a BBTE-n belül az egyes karok határozták meg. További információk itt találhatók. A 2020-2021-es tanévre érvényes beiratkozási és beiskolázási díjakat az egyes karok határozzák meg, amelyek ide kattintva érhetők el.

Mit kell tudni a doktori felvételikről?

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem idén két felvételi ülésszakot szervez a doktori képzésekre. Az első körre 2020. júliusában, a másodikra folyó év szeptemberében kerül sor. Tekintettel a világjárvány miatt fennálló különleges körülményekre, a doktori felvételi online zajlik; a jelöltek a beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat, illetve a tanulmányi szerződéseket elektronikusan töltik fel a BBTE által működtetett platformon keresztül. Az eredeti dokumentumokat a frontális oktatási tevékenység újrakezdésekor szükséges leadni.

A doktori tanulmányokra felvételizők számára idén az egyetem 330 ingyenes helyet biztosít, illetve további tandíjköteles helyeket a szeptemberi felvételi alkalmával. Jelenleg 2 183 doktorandusz tanul a BBTE-n, közülük 160 nemzetközi hallgató; 330-an különböző világnyelven írják disszertációjukat, 170 hallgató pedig magyar nyelven. A BBTE keretében 30 doktori iskola működik, amelyek biztosítják a 31 akkreditált terület diszciplináris és interdiszciplináris megközelítését egyaránt. A vizsgázás módját minden program számára az illető doktori iskola határozza meg és közli. Az egyetemi doktori képzés a Babeș–Bolyai Tudományegyetem által kínált harmadik képzési ciklus, amelynek célja a tudás továbbfejlesztése eredeti, önálló tudományos kutatások által.

Kapcsolódók

Kimaradt?