Javában zajlik a közterületeken lévő fák gondozása, metszése Marosvásárhelyen

A növények és a fák gondozását január végén kezdte el a Marosvásárhely Városi Környezetért és Köztisztaságért Felelős Közszolgálata.

„A közterületen lévő fák kiszolgáltatott helyzetben vannak, az évek óta tartó szakszerűtlen gondozás miatt nagyon sok helyreállítási, gondozási feladat hárul munkatársainkra” – tájékoztatott Tőkés Sándor, a munkálatokat segítő szakfelügyelő kertészmérnök.

Kifejtette, az akadályok és nehézségek ellenére folyamatosan dolgoznak az intézmény munkatársai. A város fáit, zöldövezeteit több negatív hatás is éri, többek között az útburkolatok feljavítása, valamint az emberi beavatkozás által keletkezett károk miatt – részletezte kérdésünkre a kertészmérnök.

Fotók: Benedek Huszár Botond

Mint mondta, gyakori probléma, hogy a fákat túl közel ültették az épületekhez, és ebben az esetben anyagi kárt okozhatnak az ingatlanokban erős szél vagy vihar esetén. Vannak negyedek és városrészek, ahol az elmúlt években különböző okok miatt a metszés elmaradt, vagy nem szakszerűen végezték el, ennek következtében veszélyessé vált vagy válhat egy fa.

A fák csonkolását kerülni kell, viszont, ha történik ilyen, az azért van, mert a letört, száraz ágakat vissza kell vágni annak érdekében, hogy ne jelentsenek veszélyt a helyi lakosságra – közölte Tőkés Sándor. Hangsúlyozta, a fák gondozásánál nincs általános szabály, a kertészeknek mindig az adott helyzethez kell igazodniuk. Az összegyűjtött fatörmeléket és növényi lomot a polgármesteri hivatalnál feldolgozzák, fűtésre vagy komposztálásra használják fel.  

A fakivágásokat megelőzően a városi kertészet vizsgálatot is végez egy akusztikus tomográf segítségével. Ez azért fontos, mert a szakemberek így meg tudják vizsgálni a fatörzseken belüli odvasodás, korhadás mértékét. Az eszköz a fa keresztmetszetét vizsgálja, és belső állapotáról készít színes képet, a hang fában történő terjedési idejének mérése által – mondta Tőkés Sándor.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy ilyen vizsgálatokat végezzenek, mert ez a fa életerejének, törés- és dőlésbiztonságának, koronahibáinak vagy éppenséggel a kártevők vagy kórokozók feltárásában segít, ugyanakkor ezzel is lehet javítani a város zöldövezeteit, mert be tudnak avatkozni és meg tudják menteni az adott fát.

Marosvásárhelyen a fametszések jól haladnak, az előzetes várakozások szerint április 15-ig befejezik a metszési, gondozási munkálatokat. A város területén két csapat folyamatosan dolgozik. Ha a fák rügyezése hamarabb beindul, a szakemberek engedélyt kérnek a környezetvédelmi hatóságoktól, hogy hamarabb fejezzék be a metszést. A Marosvásárhely Városi Környezetért és Köztisztaságért Felelős Közszolgálat arra kéri a megyeszékhely lakóit, legyenek türelmesek és ezzel segítsék a fametszést. A szakemberek a Săvinești sétány rendbetétele után a November 7. negyedében folytatják a zöldövezet gondozást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?