Akadozva, de haladnak a közművesítéssel a kézdivásárhelyi udvarterekben

Orbán Balázs által a Háromszék Párisának titulált Kézdivásárhely egyediségét a Gábor Áron tér, illetve a másodlagos körgyűrűt is adó udvarterek biztosítják. Az önkormányzat pályázati pénzből végezteti a közművesítésüket, ám a munka nem az elvárt tempóban halad, de ennek okai vannak.

Háromszék legkeletibb városa, Kézdivásárhely méltán híres az udvartereiről: a sikátorszerű kis utcácskák körülölelik a főteret, az egyedi építkezési módszer párját ritkítja Európában. A szűk utcákban teljesen hiányzott a közművesítési infrastruktúra, így a városháza pályázott, a támogatásból pedig megkezdték a víz- és szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését, illetve rehabilitálását, ahol erre szükség volt.

Az építkezést jelző tábla | Fotó: Nagy Imre

Az önkormányzat már akkor szembesült a nehézségekkel, amikor kiírták a munkálatot, a terepszemlét tartó cégek visszakoztak, mivel látták: nehéz a terep, nagyobb gépek nem férnek el az utcára nyíló bejáratokkal rendelkező, esetenként egymástól mindössze 3-4 méter távolságra lévő házak között, így csak kisebb erőgépekkel, illetve kézimunkával tudnak „érvényesülni”. A kelletlenségre a másik ok az volt, hogy a leszerződött pályázati támogatás nem fedezte az építkezésben akkoriban duplájára emelt minimálbért.

A 40-es számú Udvartér. Itt végeztek a közművesítéssel | Fotó: Nagy Imre

Bár az összeget közben kiigazították, csak az ötödik kiírást követően került kivitelező, a brassói székhelyű Timişoreana Kft. vállalta, hogy a még 2017-ben kibocsátott építkezési engedély alapján belevág a munkálatba. A kivitelezés a kötelező módon kifüggesztett információs tábla szerint 2020. augusztus 18-án startolt el (valójában ősszel), a befejezésre 36 hónapja van a cégnek, így már az összes érintett utcában 2023 augusztusára vissza kellene helyezniük a kockaköves burkolatot.Az Iskola utca sürgős felújításra szorul | Fotó: Nagy Imre

A főtér egyik – a céhtörténeti múzeumot is érintő – oldalán nagyjából végzett a cég: a munkát ott azért hagyták félbe, mert régészeti leletek bukkantak elő, erre korábban is volt példa. Elköltöztették a munkapontjukat, amíg a régészek elvégzik az ilyenkor előírásszerű feltárást. Így jelenleg az Apor Péter Szaklíceum környékén tevékenykednek. Az ott lévő Iskola utca felújítása szintén időszerű, a korszerűsítésére pályázott a városháza, de amíg a sikátorokban nem ér véget a munka, addig nem történik előrelépés, ugyanis az említett, meglehetősen forgalmas utcában található vezetékre rá kell csatlakoztatni az udvarterekben lefektetett csöveket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?