Szakértők szerint Romániában a hidak egyharmada életveszélyes

Összeomlott szombaton egy híd Vrancea megyében. Az incidens idején sem autók, sem gyalogosok nem közlekedtek a hídon, amelynek egyébként felújítási munkálatait tavaly kezdték el – írja az Observator News. A szombati eset csak egy figyelmeztető példája a sokkal súlyosabb országos helyzetnek. A szakértők szerint a romániai hidak egyharmadát le kellene zárni, mert nem biztonságosak.

A híd a Putna patak felett épült, Vulturu és Vadu Rosca falvak között biztosított átjárást. A felújítási munkálatok tavaly kezdődtek meg.

Cătălin Toma, a Vrancea megyei tanács elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy ez megtörtént. A tanácselnök vasárnap a helyszínre látogat, ahol egy műszaki csoport vizsgálja a felújítás munkálatainak minőségét, hogy megállapítsák, azok hozzájárultak-e a híd összeomlásához.

Fotó: képernyőmentés | observatornews.ro

Vrancea megyében jelenleg két híd van felújítás alatt. A megyei tanácselnök azonban nem tudta megmondani, hogy a hidak melyik kockázati kategóriába tartoznak, de azzal sem volt tisztában, hogy az összeomlott hídon végzett munkálatok a szerkezet megerősítésére, vagy csak a híd karbantartására irányultak.

Ionuț Ciurea, a Pro Infrastruktúra Egyesület elnöke úgy fogalmazott: „becsléseink szerint Romániában a hidak egyharmadát valóban le kellene zárni”. Hozzátette, csak idő kérdése, hogy mikor jön árvíz vagy földrengés, ami miatt összeomolhatnak a rossz állapotban levő hidak.

Az országban található 4500 közúti hídnak csak 30 százaléka van jó állapotban. 38 százaléka megfelelő állapotban van, de ezek a karbantartási munkálatok nélkül rövid időn belül összeomolhatnak.

Az Országos Autópálya és Közútkezelő Társaság által kezelt hidak közel fele az 5-ös kockázati kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy nagy az esély az összeomlásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?