Tudástár: a szív és a társadalmi elvárás hangja küzd bennünk folyamatosan

Dr. Gyéresi Júlia szerint mindenkiben két ellentétes erő küzd folyamatosan: a szívhangja, azaz a lelkiismeret hangja és a társadalmi elvárások hangja, ezért nagyon sokan nem engedik meg maguknak azt a luxust, hogy boldogok legyenek.

Csütörtökön este érdekfeszítő előadáson vehettek részt a kézdivásárhelyi Tudástár hallgatói, dr. Gyéresi Júlia A beszéd mint érzelmeink és gondolataink közvetítője címmel tartott előadása nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

Dr. Gyéresi Júlia a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem adjunktusa, beszédtechnika tanár, hangfejlesztő tréner, aki több mint 30 éve oktat művészi beszédet, hatékony és asszertív kommunikációt, stressz- és konfliktuskezelést. Előadása elején rávilágított arra, az, hogy ki milyen életenergiával rendelkezik, a hangján pontosan hallatszik, a hang a pillanatnyi pszichés állapotot tükrözi.

Dr. Gyéresi Júlia | Fotó: Wegener Pro Sanitate Alapítvány

„Mindenkiben két ellentétes erő küzd folyamatosan, a szívhangja, azaz a lelkiismeret hangja és a társadalmi elvárások hangja, és nagyon sokan nem engedik meg maguknak azt a luxust, hogy boldogok legyenek. Nem azt mondják, amit éreznek, mert mit szól a szomszéd, mit mond a rokonság vagy az anyuka. Ezért nem tudunk önfeledten boldogok lenni, és a legtöbben azt bánják, hogy nem engedték meg maguknak, hogy úgy éljenek, ahogy szerettek volna, nem engedték meg maguknak, hogy azt szeressék, akit a szívük választott volna, vagy akár olyan foglalkozást űzzenek, amelyet gyerekként szerettek volna – tehát nagyon sokan elvárások hálójában vergődnek egész életükön át” – mondta Gyéresi.

Továbbá hangsúlyozta, hogy olyan nincs, hogy valaki megszületik, és gyenge hangja lenne. Életünk során mindannyian négy fázison megyünk át, ez alól senki nem képez kivételt. Az elsőben megéljük azt az örömöt, hogy létezünk, a másodikban megtapasztaljuk a fájdalmat, hogy nem áll módunkban önfeledtnek lenni. A harmadik a lázadás és a válság időszaka, a kamaszkor, míg a negyedik fázis, amikor visszavonul a kiskamasz és annak függvényében, hogy mit várnak el tőle, maszkokat ölt magára, illetve vannak olyanok, akik a felvett maszkok mögött élik le az egész életüket, mert nem mernek azok lenni, akik valójában lehetnének.Fotó: Wegener Pro Sanitate Alapítvány

„A hangunk tehát azt tükrözi, hogy mennyi bennünk az életenergia, a hangunk nem hazudik és annak függvényében, ahogyan korlátoznak bennünket, vagy ahogyan egyre frusztráltabbak leszünk, a légzésünk úgy válik egyre felszínesebbé. A hangunk minősége lelkiállapotunk és személyiségünk tükre, a beszédünk a pillanatnyi lelkiállapotunk kivetülése, mert ahogyan érezzük magunkat, úgy lélegzünk. Hangunk minőségét tehát döntő módon befolyásolja, ahogyan lélegzünk, annyi mindent árul el rólunk már a lélegzetvételünk is” – világított rá az előadó.

Az előadás alatt a jelen lévők több gyakorlatot is elvégeztek közösen, a hallgatóság mindvégig aktívan kapcsolódott be, akik megtudhatták, hogy mindazt, ami bennünk külső hatásra végbemegy, azt a belső szótárunk, a szókincsünk segítségével kommunikáljuk a világ felé. Ahhoz, hogy megértsenek bennünket, pontosan kell fogalmaznunk. A megértéshez mindenképpen szükség van a közös nyelvre, a közös hivatkozási alapokra, a közös tapasztalatokra.

A Wegener Pro Sanitate alapítvány biztosítja a céhes városban immár második éve nagy sikernek örvendő Tudástár programsorozatát, amelynek célja, a helyi emberek kimozdítása otthonaikból, a társas kapcsolataik ápolásának elősegítése, valamint a tudástárunk bővítése. A különböző előadások révén sok érdekes és új információval találkozhatnak a hallgatók. A meghívottak álltalában elszánt kutatói az általuk választott témának, így élménydús előadásokat biztosítanak az érdeklődők számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?