Kézdivásárhelyen is megemlékeztek Nemes Nagy Ágnesről az olvasás napján

Romániában február 15-én tartják hivatalosan az olvasás napját, valamint a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár kezdeményezésére ezen napon, Nemes Nagy Ágnes születésének 100 éves évfordulója alkalmából felolvasómaratont is tartottak. Kézdivásárhelyen is több helyszínen kapcsolódtak be a kezdeményezésbe, ezzel is felhívva a figyelmet az olvasás fontosságára.

Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár igazgatója portálunknak elmondta, hogy a felolvasást Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester nyitotta meg a városháza tanácstermében, ahol a felolvasáshoz csatlakoztak a hivatal alkalmazottai.A Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai | Fotók: Facebook

Az egész napos esemény a könyvtárban, a Zöld Nap Egyesületnél, a Maassluis Nyugdíjasklubban, továbbá a következő tanintézményekben folytatódott: Bod Péter Tanítóképző, Apor Péter Szakközépiskola, Petőfi Sándor Gimnázium, Esztelnekről a Nagy Mózes Általános Iskola, Csernátonból a Bod Péter Általános Iskola, Torjáról a Kicsi Antal Általános Iskola és a Csipkerózsika Napköziotthon.

„E jeles napon Nemes Nagy Ágnes (1922–1991) Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró, pedagógus alkotásait szólaltattuk meg, születésének 100. évfordulója alkalmából. Nem hiába mondta Mark Twain: „az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni" – mondta az intézményvezető.

Továbbá rávilágított arra is, hogy Romániában a 14 éves diákok 45 százaléka funkcionális analfabéta, amely azt jelenti, hogy írni és olvasni tudnak, de nem értik a szöveg értelmét.

Az Apor Péter Szakközépiskola

„A jó hír az, hogy a szövegértést egész életen át lehet fejleszteni, tehát sohasem késő elkezdeni olvasni. Az ideális mégis az lenne, ha már csecsemőkorban elkezdenénk a gyerekünknek naponta mondókázni, dalolni, majd mesét olvasni. Ahhoz, hogy a gyermek az iskolában megértse az elvégzendő feladatot, fejlett szövegértésre van szüksége. A tanulás csak akkor lesz könnyű, gyors, élvezetes, ha megérti az elvégzendő feladatot” – fűzte hozzá Vántsa Judit.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által már 2014 óta minden évben megszervezett eseményen hét országban közel 38 000-en olvastak fel ezen a napon, ehhez a megmozduláshoz csatlakozott a céhes város is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?