Óvodáknak kedveznek: idén is két nyertese van a kézdivásárhelyi részvételi költségvetésnek

Két pályázat került ki győztesként a négy elfogadott beérkező ötletből, amelyek a kézdivásárhelyi önkormányzat által kezdeményezett részvételi költségvetés meghirdetése nyomán érkeztek be. Ennek köszönhetően közlekedési tanpályát, valamint új zöldövezetet létesítenek óvodák közelében.   

A jóváhagyott projektekre összesen 457 szavazatot adtak le a céhes város lakói, ebből az első díjazottak 266-ot, a második helyezettek 133 szavazatot kaptak. A négy jóváhagyott pályázat összköltségvetése meghaladta a 170 000 lejt, ebből a két nyertes projekt 100 000 lejt vitt (ez volt a felső határa a kiírásnak, egy projekt összesen 50 000 lejre pályázhatott) – tájékoztat az önkormányzat a honlapján.

Szilveszter Szabolcs, Kézdivásárhely alpolgármestere elmondta, hogy a demokrácia elve alapján a lakóknak joguk van dönteni.

„A projekt hasznossága mellett a mozgósításnak is szerepe volt, annak, hogy ki hogyan kampányolt az elképzelése mellett. Mégsem beszélhetünk szavazathajhászásról, hiszen négy szavazattal rendelkeztek eleve a döntéshozó lakók. A költségvetés elfogadása után már látunk is neki a munkálatoknak, ebben az évben mindenképp a végére kell érnünk a kivitelezésnek” – fűzte hozzá.

A dobogó első helyén a Csipkerózsika Napköziotthon Szerezz ovi jogsit! elnevezésű kezdeményezése végzett. A közlekedési tanpálya lehetővé tenné, hogy a gyerekek játszva, a gyakorlatban tanulják meg a helyes közlekedési szabályokat, ugyanakkor a környéken lakók számára is szeretnének kellemes környezetet teremteni. A rendezett zöldövezetben a gyermekek méretéhez igazodva utakat alakítanának ki, amelyeken közlekedési táblákat, átjárókat és jelzőlámpákat állítanak fel, hogy az ovisok az intézmény udvarán játszva gyakorolhassák a helyes közlekedés szabályait.A Csipkerózsika Napközi udvarára tervezett tanpálya látványterve

A második legtöbb szavazatot a Mozgás mint örömforrás! elnevezésű projekt kapta. Célja a zöldövezet javítása és parkosítása a 3-as számú napköziotthon gyermekei, valamint a környéken lakók számára minőségi idő eltöltése érdekében. A projekt megfelel a gyermekek igényeinek és a tanulás ösztönző, vonzó, intuitív környezetben történő módját képezi. E beruházás szükségességét azzal indokolták az ötletgazdák, hogy támogatja a gyermekek harmonikus fejlődését – mind szociális, mind fizikai szempontból –, a szabadban végzett sportjellegű tevékenységek gyakorlását; a reflexek és a mozgáskoordináció fejlesztését; az ülő életmód elleni küzdelmet.

A részvételi költségvetésben összesen hat kategóriában lehet javaslatokat benyújtani: utcai infrastruktúra (sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek); közterületek, köztéri bútorzat rendezése; zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.); mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.); oktatási és kulturális infrastruktúra; smart city, digitális város.

A céhes város önkormányzata tavalyelőtt szeptemberben írta ki először a részvételi költségvetést, amely egy új, civil pályáztatási rendszer a városban minden kézdivásárhelyi lakcímmel rendelkező személy számára, aki szeretne benyújtani pályázatot beruházás megvalósítására. A részvételi költségvetés nem új találmány, számos romániai városban jól működik már, a kézdivásárhelyi első kiadása is nagy népszerűségnek örvendett. A lényege, hogy ha a lakók által tett javaslat nyer, az anyagiakat és a kivitelezést az önkormányzat vállalja fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?