banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elkezdődött a szavazás a részvételi költségvetés kézdivásárhelyi kiírásában

A céhes város lakói idén második alkalommal fejezhetik ki véleményüket a helyi érdekű beruházásokat érintő döntésekről, ugyanis január 10-ig adhatják le voksukat négy, a város érdekeit szolgáló pályázat egyikére. A meghirdetett részvételi költségvetés a helyi közigazgatás fontos eszközévé vált, és a döntéshozási folyamat átláthatóságát biztosítja.

A részvételi költségvetés alakításában minden olyan személy részt vehet, aki betöltötte a 18. életévét és kézdivásárhelyi lakhellyel vagy ott bejegyzett lakcímmel rendelkezik. A projektjavaslatokat benyújthatták magánszemélyek, egyesületek, nem kormányzati szervezetek és alapítványok.

Kézdivásárhely alpolgármestere, Szilveszter Szabolcs elmondta, hogy idén hét pályázat érkezett be, a zsűri négyet választott ki ezekből, azokat, amelyek megfeleltek a pályázási feltételeknek, illetve amelyeket az önkormányzat szakszerűen és a törvények betartásával tud majd kivitelezni.

„A lakosságnak ismét lehetősége van véleményét kifejezni szavazás formájában, és minél többen teszik ezt, az azt jelenti, hogy a szívükön viselik a különböző elfogadott projektek kivitelezését. Minél több szavazatot kap egy-egy projekt, annál nagyobb a hitelessége” – mondta Szilveszter Szabolcs.

Az első projekt Szerezz ovi jogsit! – Az önkormányzat energiahatékonyság-növelő pályázatának köszönhetően a Csipkerózsika Napköziotthon épülete ebben az évben megújult, azonban az udvaruk a munkálatok következtében teljesen tönkrement. Az épület előtti járda és út felporladt, a zöldövezet cserjéi elnőttek, a gyerekek ezen a részen nem tudnak játszani.Ha nyer a projekt, ilyen lesz a Csipkerózsika Napközi udvara

A közlekedési tanpálya lehetővé tenné, hogy a gyerekek játszva, a gyakorlatban tanulják meg a helyes közlekedési szabályokat, ugyanakkor a környéken lakók számára is szeretnének kellemes látványt nyújtani. A rendezett zöldövezetben a gyermekek méretéhez igazodva utakat alakítanának ki, közlekedési táblákkal, átjárókkal és jelzőlámpákkal látnák el, hogy az intézmény udvarán játszva gyakorolhassák a helyes közlekedés szabályait az ovisok.

A mozgás mint örömforrás projekt célja a zöldövezet javítása és parkosítása a 3-as számú napköziotthon gyermekei, valamint a környéken lakók számára, minőségi idő töltése érdekében. A projekt megfelel a gyermekek igényeinek és a tanulás ösztönző, vonzó, intuitív környezetben történő módját képezi. E beruházás szükségessége a következő: a gyermekek harmonikus fejlődése, mind szociális, mind fizikai szempontból; a szabadban végzett sportjellegű tevékenységek gyakorlása; a reflexek és a mozgáskoordináció fejlesztése; az ülő életmód elleni küzdelem.

Okospad a stadira (Smart City Up) – A benevezők azért tartották fontosnak ezt a projektet, mert a fiatalok zöme – főként a nyári időszakban – sokat van a szabadban a sportcsarnok környékén, ahol sportolással vagy éppen szocializálódással töltik idejüket. Ezeket a tevékenységeket egészítenék ki egy olyan okospaddal, amely ingyen WiFi biztosítására, telefontöltésre, kerékpárak tárolására is alkalmas, vagy akár arra is, hogy laptopon dolgozzon a szabadban a használója. Ez a pad azért is lenne olyan különleges, mert napelemek segítségével tartható fenn.

Okospad a fiatal generációnak

Aktív kikapcsolódás az oroszfalvi gyermekeknek – A projekt a Fortyogófürdőn található szabadidőpark felújítására és bővítésére irányul. Tekintettel arra, hogy Oroszfalu és Fortyogófürdő környéke sűrűn lakott, a pályázók szükségét érezték annak, hogy javaslatokat tegyenek a már meglévő park bővítésére, mivel jelenleg nincs a közelben olyan játszótér, amely a különböző korosztályok mozgásigényét kielégítené.

Javaslatuk négy elemből áll: egy modern kosárlabdapalánk, amelyet a testnevelő- és sporttanárok, illetve szakemberek segítségével megfelelő helyre szerelnének fel, hogy a nap bármely időszakában, optimális magasságban használható legyen. A következő elem egy teqball-asztal, amellyel a magyar fejlesztésű sportot népszerűsítenék.  A harmadik elem egy multifunkcionális játszótéri elem, amely a fiatalabb gyermekek számára nyújtana kikapcsolódási és játéklehetőséget. segítik a kézügyesség, az egyensúlyozási képesség és a helyzetfelismerés fejlesztését. A negyedik elem a játékelem kiegészítőjeként szolgál, mivel egy tartós gumiszőnyeget javasolnak a játszótér köré.

Tavaly két nyertese volt a versenynek, Első helyen a Hintanyerő anyuerő – összefogás a nyújtódi játszótér felújítására elnevezésű projekt állt 223 szavazattal, második győztesként pedig a Nevelés a természetben című projekt került ki 168 vokssal, a két projekt közel 100 ezer lejt tett ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?