Nemes Nagy Ágnes műveit szólaltatják meg a XIV. Nemzetközi Felolvasómaratonon

Tizennegyedik alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Felolvasómaratont, amelynek tavaly tizenkét országból mintegy 21 500 résztvevője volt. Ebben az évben, születésének 100. évfordulója alkalmából, Nemes Nagy Ágnes alkotásait szólaltatják meg.

Ebben az évben is meghirdette a Nemzetközi Felolvasómaratont a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, amely 2014 óta fő szervezője a határokon átívelő felolvasásnak. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János művei után, 2022. február 15-én, Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) alkotásait szólaltatják meg, születésének 100. évfordulója alkalmából.Fotó: archív | Kájoni János Megyei Könyvtár

Az előző évekhez hasonlóan a jelentkezők bármikor olvashatnak a nap folyamán, és tetszésünk szerint választhatnak felolvasnivalót Nemes Nagy Ágnes verseiből, prózájából. „A határokon átívelő felolvasás célja ráirányítani a figyelmet, érdeklődést magyar irodalom egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyek ma is aktuálisak, felfedezni benne mindazt, amit magunkénak érzünk, mert klasszikusokat olvasni  fontos, jó, együtt olvasni még jobb” – áll az esemény felhívásában.

A felolvasás központi helyszíne idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Ugyanakkor a világ bármely pontjáról, bárki csatlakozhat a felolvasáshoz, és a felolvasás nyelve nemcsak magyar lehet, Nemes Nagy Ágnes műveit fordításban is megszólaltathatják a felolvasók. A felolvasás helyszíne szabadon választható (ahol engedélyezett) – iskolák osztálya, díszterme, tornaterme, könyvtár, kávézó, kulturális intézmény, otthon, online tér, stb. – a lehetőségekhez, körülményekhez mérten.

A jelentkezés online módon történik, 2022. február 11-ig (a csíkszeredai központi helyszínen való részvételhez előzetes egyeztetés szükséges a 0753 073 489-es telefonon). A jelentkezési űrlap elérhető a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján. A jelentkezőket, intézmények, iskolák esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérik, hogy pontosan töltsék ki az online űrlapot. Az esemény Facebook-oldalán is  lehet regisztrálni az esemény leírásában található linken. Kapcsolattartó: Török Edit 0753073489, Kelemen Katalin 0720544093 (hétköznap: 11.00-15.00 óra között).

A szervezők várják az esemény Facebook-oldalán való részvételt:  a Nemes Nagy Ágnesről szóló érdekességeket, nehezebben hozzáférhető szövegeket, fotókat, videókat a felolvasásról, hogy egymás számára is elérhetővé váljon ez a méreteiben egyedi, olvasást népszerűsítő megmozdulás. 2022. január 27-ig közel 16 000 felolvasó regisztrált a maratonra. A megváltozott körülmények ellenére a szervezők remélik, hogy aki olvasni szeret és évről-évre bekapcsolódott ebbe az olvasást népszerűsítő megmozdulásba, idén is megteszi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?