Pilinszky János műveket olvastak fel a 13. Nemzetközi Felolvasómaratonon

A száz éve született Pilinszk János irodalmi munkássága előtt tisztelegtek kedden a 13. Nemzetközi Felolvasómaraton résztvevői. A világ 11 országában több mint 21 ezer résztvevő csatlakozott az eseményhez, Erdély 14 megyéjében olvastak fel.

Ebben az évben 13. alkalommal szervezte meg a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a Nemzetközi Felolvasómaratont. Ezúttal a száz éve született Pilinszky János műveit olvasták fel a résztvevők. A legtöbben online, egyénileg csatlakoztak az eseményhez, de közel 200 helyszínen találkozhattak az irodalomkedvelők és tolmácsolták Pilinszky verseit, meséit. Az erdélyi megyék közül 14-ben csatlakoztak az eseményhez. A legnagyobb létszámban Hargita megyében olvastak fel, ahol 10 ezer fölött volt a résztvevők száma, a második helyen Maros megye áll több mint 5 ezer felolvasóval és Bihar megyében is több mint ezren csatlakoztak.Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár

 A főszervező Kájoni János Megyei Könyvtárban reggel 10 órától nyitották meg az eseményt. A felolvasások sorát Puskás László, a Csíki Játékszín színművésze nyitotta meg, majd csatlakoztak Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársai. A sort közéleti személyiségek, újságírók, diákok, cserkészek folytatták, és online bekapcsolódott László Judit, a felolvasómaraton ötletgazdája is. A könyvtárral párhuzamosan Csíkszereda több tanintézményében is zajlott felolvasás. A hargitai megyeszékhelyen mintegy 1500an szólaltattak meg Pilinszky műveket. Az eseményt Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?