Kő(leves) – papír – színház

A Régi mesék új színekben című alkotói pályázat díjainak átadásával és a nyertes pályaművek bemutatásával ünnepelték Csíkszeredában a Magyar Népmese Napját hétfő délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az esemény keretében a díjazott pályamunkák mindegyikét megtekinthették az érdeklődők.

A Magyar Olvasótársaság felhívása nyomán 2005 óta minden év szeptember 30-án, a nagy székely mesélő, Benedek Elek születésének napján tartják világszerte a Magyar Népmese Napját. A kezdeményezők célja, hogy ezen a napon könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Egyesület pályázatot hirdetett Régi mesék új színekben címmel az V–VIII. illetve a IX–XII. osztályos diákok részére. A verseny kiírása szerint a pályázók egy magyar népmesét kellett megjelenítsenek papírszínház formájában.

A legjobb alkotások alkotóit hétfőn díjazták a könyvtárban megtartott hangulatos rendezvényen, ahol természetesen a győztes pályázatokat be is mutatták. Nagy tetszést aratott a megjelent felnőttek és gyerekek körében a jól ismert Kőleves és Három kívánság című mesék papírszínházas adaptációja. A rendezvényt színesítette ízes mesemondásával Szőcs Anita, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium diákja, aki A lusta és a rest lány című népmesével kedveskedett a csíkszeredaiaknak.

A most bemutatott papírszínház-mesék a jövőben vándorútra kelnek, és ha az üveghegyen túl nem is, de Hargita megye számos pontján be fogják mutatni őket a kisebb-nagyobb gyermekek örömére. A verseny támogatói az RMDSZ, a Communitas Alapítvány és Hargita Megye Tanácsa voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?