Bemutatták Halász Péter néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét Csíkszeredában

A 12. Székelyföld Napok rendezvénysorozatának keretében mutatták be szerdán a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban Halász Péter Ninc ki gondot üszeljen ránk című könyvét. A gyűjteményes tanulmánykötetet, amely a moldvai magyarok hagyományos műveltségéről tartalmaz dolgozatokat, tanulmányokat, Dr. Balázs Lajos néprajzkutató ismertette.

A kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság és a budapesti Néprajzi Múzeum közös kiadásában jelent meg Halász Péter néprajzkutató legújabb kötete Ninc ki gondot üszeljen ránk címmel. A gyűjteményes tanulmánykötet a szerző azokból a moldvai magyarokkal foglalkozó írásaiból közöl válogatást, amelyek zöme az elmúlt öt esztendőben született, illetve jelent meg.

A könyvbemutató bevezetéseként a pusztinai születésű Katona Alina énekelt hagyományos moldvai népdalokat.

Dr. Balázs Lajos a szerzőről szólva elmondta: Halász Péter könyvei, számtalan tanulmánya a moldvai magyarokról tudósít. „A mindig ugyanott élő népességről, de mindig más és más arculatáról, színéről-fonákjáról, múltjáról-jelenéről, életmódjának helyénvalóságáról, változó és stabil világáról, életszemléletéről, kultúrájáról, erdőt-mezőt művelő, a természet titkait figyelő, ezeket hasznosító tehetségéről, mágikus praktikáiról, gyógyításairól, hitéről, egyéni-,  és társas életéről, a közösségi szokások megtartásáról és mindezek visszahatátásáról, vándorlásaikról, településeikről, születésükről, párosodó szokásaikról, halálukról” – sorolta a néprajzkutató.A szerző felvételei

A szakember úgy fogalmazott: Halász Péter könyvei külön-külön egy-egy enciklopédia. A szerző pedig „koncentrikus körökben” vizsgálja és mutatja fel a moldvai magyarok tárgyi és szellemi világát, de sohasem „vegytiszta állapotban”. Balázs Lajos kitért arra, hogy a szerző könyveiben sohasem pusztán az adott téma jelenik meg, hanem annál sokkal szélesebb tudást tár az olvasók elé.

A kötet négy nagyobb fejezete tartalmaz történelmi tematikájú tanulmányokat, a moldvai magyarok életmódjával kapcsolatos tanulmányokat, könyvrecenziókat, illetve a moldvai magyarság kutatásának történetével kapcsolatos dolgozatokat. A 35 írás közül több is első közlés, a tanulmányok egy része korábban megjelent a Moldvai Magyarság lapjain, az Erdélyi Múzeumban vagy az Ethnographiában. Több olyan munka is olvasható a kötetbe rendezve, melyek évkönyvekben, köszöntő kötetekben jelentek meg először, hangzott el.

A szerző elmondta: számára a bemutatott kötet több szempontból jelképesnek tekinthető. „Nem csak azért, mert a 80. életévem után írtam, hanem azért is, mert amikor ezelőtt 12 esztendővel beköltöztem Gyimesbe, nagyon sok magyarországi barátom úgy búcsúzott tőlem, mint aki az óperenciás tengeren túlra megy. Szinte lemondtak rólam. (…) Most amikor ez a kötet megjelent, úgy éreztem, nem 100 százalékig lett igazuk azoknak a károgóknak, akik ilyen útravalóval bocsátottak el engem” – fogalmazott Halász Péter. Hozzátette: úgy érzi van még tennivalója.

Olyannyira igaz ez, hogy a könyvbemutatóra készülvén végiggondolta, hogy a következő kötetének anyaga mennyire állt már össze. „Örömmel láttam, hogy a kétharmada már készen van, 22 tanulmányom olyan állapotban van, hogy akár meg is jelenhetne” – közölte örömmel a kutató.

Halász Péter a moldvai csángók kultúráját feltáró, történeti és néprajzi kutatások egyik legmeghatározóbb tudósa. Sokoldalú, rendkívül gazdag honismereti, közművelődési és tudományos tevékenységéért, a moldvai magyarok történelmének és népi hagyományainak megismeréséért végzett félévszázados gyűjtőmunkájáért számos elismerésben és díjban részesült, legutóbb 2019-ben az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, valamint 2020 októberében a Székelyföld folyóirat életműdíját vehette át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?