Kimozdítanak otthonainkból: ismét lesz Tudástár előadássorozat Kézdivásárhelyen

A Wegener Pro Sanitate alapítvány folytatja a céhes városban immár második éve nagy sikernek örvendő Tudástár programsorozatát. Csütörtökön az érdeklődők Jánó Mihály A Márkosfalvi Barabás Miklós csodálatos festészete című előadását láthatják, hallhatják a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

A Tudástár előadássorozat célja a helyi emberek kimozdítása otthonaikból, a társas kapcsolataik ápolásának elősegítése, valamint a tudástárunk bővítése. A különböző előadások révén sok érdekes és új információval találkozhatnak a hallgatók. A meghívottak álltalában elszánt kutatói az általuk választott témának, így élménydús előadásokat biztosítanak az érdeklődők számára.

Sárkány Hanna, a program koordinátora a Maszolnak elmondta, hogy a Tudástár előadássorozat a Sapientia EMTE által elindított Ezüst Akadémia folytatásaként jött létre, nagy volt rá az igény rá. 2017-ben Kézdivásárhely polgármesteri hivatala, látva a csíkszeredai program sikerességét, felkérte a Sapientia Egyetemet, hogy valósítsa meg a programot Kézdivásárhelyen is. Az Ezüst Akadémia projekt harmadik partnere a Zöld Nap Egyesület, a rendezvény támogatója a kézdivásárhelyi Wegener Pro Sanitate Alapítvány volt.

„Rengetegen kerestek, állítottak meg az utcán, hogy mikor folytatódik végre az Ezüst Akadémia. Így felvettük a kapcsolatot az előbb említett program szervezőivel és közös beleegyezéssel a Wegener Pro Sanitate Alapítvány hasonló programot indított el. A Tudástár bárki számára elérhető, nincs korosztályhoz kötve, nem szükséges jelentkezni rá, így mondhatom azt, hogy a közönségünk változatos. Kinek, melyik előadás tetszik, arra jön el. Ingyenes szórakozási, tanulási lehetőséget biztosítunk” – mondta a koordinátor.

Az esemény Facebook-oldalán olvasható, hogy a csütörtöki előadáson a vetítettképes előadáson a több mint 5000 alkotást magában foglaló hatalmas életműből elsősorban azokat a festményeket, rajzokat és metszeteket ismerheti meg a kézdivásárhelyi művészetszerető közönség, amelyek a festő szülőföldjével, az itt élő, vagy innen elszármazott emberekkel kapcsolatosak. Természetesen nem hagyható figyelmen kívül Barabás művészetének nemzetközi ismertsége, így több olyan arcképet is bemutatnak, amelyek Európa nagy múzeumainak féltett kincsei. Az előadások bárki számára elérhetőek, csupán a helyek számra korlátozott, a mostani szigorítások miatt.

„A tavalyi előadássorozat két felvonásból állt: június–július folyamán nyolc előadást tekinthettek meg az érdeklődők, szeptember–októberben pedig négy előadás és egy zenés műsor volt a programunkban. Előadóink között volt lelkész, természetgyógyász, asztrozófus, bába, hegyimentő, kutató, pszichológus, történész, orvos, meseterapeuta, író. Az első előadások szinapszisából készült egy kis kiadvány. Az idei első előadás után pedig ajándékba kapják a résztvevők és természetesen a benne szereplő előadók is. Terveink között szerepel, hogy a mostani előadásokkal bővítjük a könyvet. Idén kéthetente szeretnénk előadásokat tartani, ha lehetőség van rá, akkor folyamatosan, jelen pillanatban egész évre tervezünk” – fűzte hozzá Sárkány Hanna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?