BL: kiesett az FC Barcelona és az Atlético Madrid is

Szerdán befejeződött a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulója.

Ajax–FC Liverpool 0-3    

Az Ajaxnak kizárólag győzelemmel lett volna esélye arra, hogy a továbbjutásban reménykedhessen a találkozót követően. Ennek megfelelően a hollandok nekiestek a Liverpoolnak, Berghuis a harmadik percben a kapufát találta el.

A 15. és a 17. percben Alissonnak háromszor is védenie kellett, a 36. percben pedig Tadics nagy helyzeténél Alexander-Arnold blokkja mentette meg a Poolt. Ellenben a túloldalon elég volt egy apró lehetőség is, Szalah a 42. percben remek mozdulattal vette be Pasveer kapuját.

A második félidőben az Ajax reményei gyorsan elszálltak. A 49. percben egy szögletet követően Núnez fejesével nőtt az angolok előnye, míg az 52. percben Szalah passza utána Elliott szerezte a harmadik találatot. A folytatásban az Ajax igyekezett legalább a becsületgólt összehozni, azonban a Liverpool közelebb állt a további találatokhoz.

Napoli–Rangers 3-0

Giovanni Simeone öt perc alatt kétszer is megtalálta a jobb alsó sarkot: előbb a 11. percben az ötös jobb sarkáról lábbal, öt perccel később pedig középről fejjel küldte a labdát oda, s ezzel gyakorlatilag el is döntötte a meccset.

A Rangers ugyan próbálkozott becsülettel, de az egész találkozón egy kaput eltaláló lövésig jutott. A 3–0-s végeredményt a 80. percben remek fejessel a 22 éves norvég védő, Leo Östigard állította be, aki első BL-meccsén az első BL-gólját szerezte.

A–csoport

  • Ajax (holland)–Liverpool (angol) 0–3 (Szalah 42., Núnez 49., Elliott 52.)
  • Napoli (olasz)–Rangers (skót) 3–0 (Simeone 11., 16., Östigard 80.)

1. Napoli             5           5              0              0              20–4      15
2. Liverpool       5           4              0              1               15–6        12
3. Ajax                5           1               0              4              8–15        3
4. Rangers         5           0              0              5              1–19         0

Atlético Madrid–Bayer Leverkusen 2-2

A kilencedik percben az első helyzetéből szerzett vezetést Madridban a Leverkusen: Robert Andrich szerelte keményen Antoine Griezmannt, majd Adam Hlozekhez passzolt, ő meg Moussa Diabyhoz tette tovább, aki közelről kilőtte a jobb felső sarkot.

A félidő felénél járva jött az Atlético válasza, Yannick Carrasco a tizenhatosról lőtte ki a jobb alsót. Nem sokáig örülhettek a hazaiak, csupán hét perc kellett ahhoz, hogy ismét a vendégek előnyét mutassa az eredményjelző: Nadiem Amiri harcos labdaszerzését követően egy csellel becsapta José Giménezt, majd a tizenhatoson belül érkező Callum Hodson-Odoihoz passzolt, aki a kapu közepébe lőtt.

A második félidőre felpörögtek a madridiak, Rodrigo de Paul távoli lövésével a szünet után gyorsan egyenlítettek, majd sorban dolgozták ki a további helyzeteket, ám nem sikerült megfordítaniuk a mérkőzést, még úgy sem, hogy a hármas sípszót követően(!), VAR-vizsgálat után, a 99. percben kezezés miatt tizenegyest lőhettek. Carrasco próbálkozását Lukas Hradecky hárította, majd rögtön utána a labda még két kísérlet során is alig kerülte el a kaput: előbb a keresztlécet találta el egy fejes, utóbb egy saját csapattárs sarkáról vágódott fölé egy lövés.

A madridiak így az utolsó fordulóban a Porto vendégeként már csak a tavaszi Európa-liga-szereplésért versenghetnek a Bruges-t fogadó Leverkusennel.

FC Bruges–FC Porto 0-4

A portugálok egy védelmi megingást követően szereztek vezetést: a tökéletes labdát kapó Mehdi Taremi a tizenhatosra betörve flegma mozdulattal emelte a kapuba az első vendégtalálatot.

A második félidő izgalmasan kezdődött: David Carmo buktatta a tizenhatoson belül Brandon Mechelét, VAR-ozás után tizenegyes következett, Noa Lang lövését Diogo Costa hárította, majd miután újra kellett lőni a büntetőt, a második próbálkozást is védte a portugál kapus. Nem sokkal később pedig gyorsan egymás után két gólt szerzett a Porto: Evanilson egy felívelést követően közelről, majd Stephen Eustáquio szintén nem messziről, kipattanóból talált be.

A Bruges ment előre a becsületgólért, ám a védelme a hajrában sem volt a helyzet magaslatán, Otávio lekészítését követően Taremi könnyedén vágta be tizenhárom méterről a második gólját.

Mivel az Atlético Madrid nem tudta legyűrni a Leverkusent, győzelmüknek köszönhetően a portugálok továbbjutottak.

B-csoport

  • FC Bruges (belga)–FC Porto (portugál) 0–4 (Taremi 33., 70., Evanilson 57., Estáquio 60.)
  • Atlético Madrid (spanyol)–Bayer Leverkusen (német) 2–2 (Carrasco 22., De Paul 50., ill. M. Diaby 9., Hudson-Odoi 29.)

1. FC Bruges                       5              3              1              1              7–4         10
2. FC Porto                         5              3              0              2            10–6        9
3. Atlético Madrid             5               1              2              2             4–7         5
4. Bayer Leverkusen        5               1              1              3              4–8         4

Internazionale–Viktoria Plzen 4-0

Az Inter több nagy helyzetet követően a 35. percben jutott előnyhöz: Alessandro Bastoni egy kényszerítőt követően Henrik Mhitarjan fejére varázsolta a labdát, az örmény pedig a jobb felső sarokba bólintott. Nem sokkal később újra talpra ugrott a San Siro közönsége, ekkor Federico Dimarco kapott kiváló labdát a tizenhatoson belül, majd a jobbról érkező Edin Dzeko elé tálalt, aki közelről nem hibázott. A bosnyák csatár a második félidőben is betalált: Nicolo Barella ívelt Lautaro Martínezhez, ő Dzeko elé készített, aki pedig a tizenegyespontról a jobb alsóba lőtt.

A vége előtt nem sokkal a csereként beálló Romelu Lukakunak négy perc kellett ahhoz, hogy gólt szerezzen, a belga Ángel Correával játszott össze, majd tíz méterről bevágta a végeredményt kialakító találatot. Győzelmével az Inter továbbjutott.

FC Barcelona–Bayern München 0-3

Hatalmas fütty fogadta a feleket a Camp Nouban: a német gárdának, az UEFA-nak és minden bizonnyal a hazai csapatnak is jutott belőle, ugyanis a kezdésre kiderült, hogy a Barcelona nem jut tovább a csoportjából.  Ahogyan tavaly sem – márpedig egymás után kétszer ilyen eset a Barcelonával csak Louis van Gaal alatt történt meg. A tartalékos német együttes ráadásul az első félidőben kétszer is „megforgatta tőrt” a katalán drukkerekben, ugyanis Sadio Mané és Eric Maxim Choupo-Moting is betalált egy-egy villámgyors támadás és egy-egy csodás Serge Gnabry-passz után.

A ráadásban Gnabry egy kis szerencsével gólpasszt adott a csereként pályára lépő Benjamin Pavard-nak is, aki 0-3-ra módosította az eredményt.

C-csoport

  • Internazionale (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) 4–0 (Mhitarjan 35., Dzeko 42., 66., Lukaku 87.)
  • FC Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) 0–3 (Mané 10., Choupo-Moting 31., Pavard 90+5.)

1. Bayern München        5            5              0              0              16–2      15
2. Internazionale             5            3              1               1               10–5      10
3. Barcelona                     5            1              1                3              8–10      4
4. Viktoria Plzen             5            0              0              5               3–20      0

Tottenham Hotspur–Sporting Lisszabon 1-1

A Spursnek mindössze egy veresége volt eddig a csoportkör során, Lisszabonban futott bele egy 2–0-s vereségbe a Sporting vendégeként.

Harry Kane-ék minden bizonnyal revansot akartak venni a portugál együttesen, ám a 22. percben jött a hideg zuhany – a Sporting tízese, Marcus Edwards szépen terelgette a labdát a hazaiak térfelén, majd huszonöt méterről egy rendkívül pontos lövést küldött a bal alsó sarokba, Lloris nem érhetett oda.

A Sporting a második félidőben bekkelésre kényszerült, és sokáig úgy nézett ki, hogy akár ki is húzhatja a lefújásig kapott gól nélkül. A 80. percben viszont Perisic szögletére érkezett Rodrigo Bentancur, s a kapu közepébe fejelt. 1–1

A hosszabbítás utolsó pillanataiban drámai eseményeknek lehettek szemtanúi a Tottenham Stadium drukkerei: a 96. percben Harry Kane betalált, s már ünnepeltek a hazaiak, ám a VAR közbeszólt – les miatt a bíró érvénytelenítette a gólt. Természetesen Antonio Conte kiakadt, a bíró pedig kiállította az olasz menedzsert, a vége maradt 1–1-es döntetlen.

Eintracht Frankfurt–Olympique Marseille 2-1

A csoport másik mérkőzésén a Frankfurt nagyon hamar, a 4. percben előnyhöz jutott a japán támadó, Kamada Daicsi révén. Még az első félidő közepén jött az egyenlítés, az Arsenal korábbi középpályása, Mattéo Guendouzi a tizenhatoson belül parádés kapáslövéssel vette be a frankfurti kaput.

A Marseille-nek nem lett volna rossz az 1–1-es döntetlen, ám öt percet sem húzott ki az egyenlítő gól után – Randal Kolo Muani szép összjáték után találta magát ziccerben, s öt méterről nem is hibázott, laposan lőtt a kapuba.

Bár a csapatok nagyon belejöttek a góllövésbe, a második hazai gól után már nem született újabb találat, vagyis a Frankfurt otthon tartotta a három pontot.

D-csoport

  • Tottenham Hotspur (angol)–Sporting CP (portugál) 1–1 (Bentancur 80., ill. M. Edwards 22.)
  • Eintracht Frankfurt (német)–Olympique Marseille (francia) 2–1 (Kamada 3., Kolo Muani 27., ill. Guendouzi 22.)

1. Tottenham                  5              2              2              1              6–5         8
2. Sporting CP                5              2              1              2              7–7          7
3. Eintracht Frankfurt   5              2              1              2              5–7          7
4. Marseille                     5              2              0              3              7–6         6

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?