A BL történetének leggyorsabb mesterhármasát lőtte Mohamed Szalah

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapjának nyolc találkozóján összesen 36 gól született, ami meccsenként 4.5-es átlagot jelent. Az FC Bruges, a Napoli és a Bayern München biztosította helyét a legjobb 16 között.

Glasgow Rangers–FC Liverpool 1-7

Rengeteg sebből vérző Liverpool látogatott Glasgow-ba, a nem túl acélos Rangers otthonába, és az első félidőben úgy tűnt, hogy tovább mélyül a válsága, mert a hazaiak már a 17. percben vezetést szereztek Arfield remek góljával. Ez a találat volt a Rangers első gólja 12 év után a BL-ben.

A megzavarodott angol védelem sok lehetőséget adott a skótoknak, akik nem tudtak ezekkel élni, sőt a 24. percben már egyenlő volt az állás, mivel hatalmas védelmi hiba után Firmino úgy fejelt a jobbról érkező szöglet után az ötös jobb sarka közeléből a rövid sarokba, mintha csak edzésen lett volna. 

A második félidőben egyszerűen nekirontott a Liverpool a Rangersnek, és egyre több hibára kényszerítette. Darwin Núnez többször is helyzetbe került, de kihagyta. Az 55. percben a védők nem követték a beinduló Firminót, aki 6 méterről lőtt szép gólt.  A gól után már látható volt, hogy valami megtört a skótoknál, szinte futószalagon kínálták a jobbnál jobb lehetőségeket a vendégeknek. A 66. percben eldőlt minden, hiszen Núnez találata már kétgólos előnyt jelentett, ez pedig érezhetően sok volt a hazaiaknak (1–3). A 68. percben bejött Mo Szalah, és kinyílt a gólzsák. Először a 76. percben szerzett gólt védelmi hiba után, majd a 80. és a 81. perc is az egyiptomi gólörömét hozta, egyik szebb volt, mint a másik, bár a védők erősen megkönnyítették a dolgát. Érdekesség, hogy mindháromszor Diogo Jotától kapta a gólpasszt.

Mohamed Szalah rekordot döntött, 6 perc 12 másodperc alatt a valaha volt leggyorsabb BL-mesterhármast szerezte.

És még a hat sem volt elég a Liverpoolnak, megszerezte a hetediket is az ifjú Elliott révén (1–7), így a nyögvenyelősen induló meccs óriási hazai zakót hozott. Ezzel a Liverpool jó helyzetbe került, hogy továbbjusson a kieséses szakaszba.

Napoli–Ajax 4-2

A két csapat múlt heti mérkőzése nem indult jól a Napolinak, hiszen az Ajax szerzett vezetést, ám az olaszok végül így is 6–1-re kiütötték a hollandokat. Ezúttal viszont bekezdtek a hazaiak, hiszen a 4. percben egy remek akció végén, Piotr Zielinski passzából Hirving Lozano szerzett fejjel vezetést. A 14. percben Lozano közel állt a duplához is, de tíz méterről leadott életerős kapáslövése elkerülte a kaput.

Két perccel később azonban megszületett a Napoli második gólja, Giacomo Raspadori bombájára mozdulni sem tudott az Ajax kapusa. Ezt követően sok helyzetet nem jegyezhettünk fel az első félidőben, így a Napoli kétgólos előnyből várhatta a folytatást.

A szünet után szinte rögtön szépített az Ajax, Calvin Bassey beadását Davy Klaassen bólintotta a kapuba.

Nem sokáig reménykedhetettek a pontszerzésben a vendégek, mivel a 60. percben Jurrien Timber kezezése után a VAR jelzésére a játékvezető visszanézte a szituációt, majd tizenegyest ítélt a hazaiaknak. A labda mögé Hvicsa Kvarachelija állt, és nagy erővel lőtt a kapuba. A hajrában a csereként pályára lépő Victor Osimhen is betalált, de gólját les miatt nem adták meg. Centiken múlott.

A 81. percben az Ajax is kapott egy tizenegyest, Brian Brobbey huppant a földre. Kissé furcsa ítélet volt. Steven Bergwijnt azonban ez nem zavarta, és ő is a hálóba lőtt.  A 84. percben Osimhen a kaput torkából hagyott ki a ziccert, így ekkor még nem született meg a Napoli negyedik gólja. Öt perccel később viszont igen, a nigériai csatár kihasználta a vendégek óriási védelmi hibáját.

Győzelmével a Napoli két fordulóval a vége előtt biztos továbbjutó lett, s mivel a Liverpoolt három góllal győzték le az első körben, így nagyon jó esélyei vannak a csoportelsőségre is. Az Ajaxnak viszont szép lassan meg kell elégednie az Európa-ligával.

A-csoport, eredmények

  • SSC Napoli (olasz)–AFC Ajax 4–2 (Lozano 4., Raspadori 16., Kvarachelija 62. – 11-esből, Osimhen 89., ill. Klaassen 49., Bergwijn 83. – 11-esből)
  • Rangers (skót)–Liverpool (angol) 1–7 (Arfield 17., ill. Firmino 24., 55., Núnez 66., Szalah 75., 80., 81., H. Elliott 87.)

1. Napoli              4        4         –       –        17–4      12
2. Liverpool        4         3         –       1        12–6       9
3. Ajax                 4         1         –       3        8–12       3
4. Rangers          4         –         –       4        1–16       0

Atlético Madrid–Club Brugge 0–0

Az izgalmas mérkőzésnek már az első húsz percében is több nagy helyzetet gólra válthatott volna az Atlético, ha nincs Simon Mignolet, aki nemegyszer bravúrosan védett, csapata legjobbja volt.

A szünet előtt a Bruges-től a VAR által elvett tizenegyes fokozta az izgalmakat, a második félidő elején pedig kihagyott ordító helyzet nyomán hördült fel a madridi közönség, az 50. percben Mignolet védése után Ángel Correa elé került a labda, s az argentin az üres kapu fölé lőtt.

A hajrában nagyon beszorította vendégeit kapujuk elé az Atlético, ráadásul a belgák Kamal Sowah második sárga lapját követően emberhátrányban kényszerültek védekezni.

A hosszabbításban Matheus Cunha közeli próbálkozása után hatalmas Mignolet-bravúrral maradt a döntetlen – a Bruges a negyedik meccsén sem kapott gólt.

Bayer Leverkusen–FC Porto 0-3

A vendégek már a 6. percben vezettek: Galeno száguldott el a bal oldalon, a tizenhatoson belülre törve helyet csinált magának, majd a jobb alsóba zúdított.

Nem sokkal később nagy egyenlítési lehetőséget puskázott el a Leverkusen. Mateus Uribe buktatta a tizenhatoson belül Mitchell Bakkert, a mérkőzést vezető Kovács István először a hollandnak adott sárgát színészkedésért, ám a VAR-szobából közbeléptek, a nagykárolyi játékvezető visszavonta a lapot, majd tizenegyest ítélt a gyógyszergyáriaknak. A labda mögé Kerem Demirbay állt, a jobb oldalra tartó félmagas lövését azonban hárította Diogo Costa.

A 35. percben már bevette a kaput a német csapat, ám Patrik Schick a lövését megelőzően kézzel ért a labdához, így Kovács némi videózást követően érvénytelenítette a találatot.

A szünet után a VAR beavatkozása nyomán ezúttal Leverkusen-szabadrúgásból lett Porto-tizenegyes: Amine Adli rúgta meg Galenót, Mehdi Taremi pedig kivárta, míg Lukás Hradecky elvetődik, majd a kapu közelébe lőtt.

Az iráni bő tíz perccel később megint a tizenegyespontra helyezhette a labdát: Galenót már megint nem sikerült szabályos keretek között megállítania a német védelemnek, Odilon Kossounou buktatta ezúttal. Taremi lövése ezúttal a bal kapufa mellett vágódott a hálóba, a Porto pedig ezzel a sikerrel tett fontos lépést a továbbjutás felé a továbbra is kiélezett B-csoportban.

B-csoport, eredmények

  • Atlético Madrid (spanyol)–FC Bruges (belga) 0–0
  • Bayer Leverkusen (német)–Porto (portugál) 0–3 (Galeno 6., Taremi 53., 64. – mindkettőt 11-esből)

1. FC Bruges                 4          3          1           –         7–0       10
2. FC Porto                   4          2          –           2         6–6       6
3. Atlético Madrid       4          1           1           2          2–5       4
4. Bayer Leverkusen   4         1           –           3          2–6       3

Viktoria Plzen–Bayern München 2-4

A Plzen csak nagyon rövid ideig reménykedhetett bármiféle csodában, egész pontosan tíz percig. Ugyanis ekkor szerezte meg a bajorok első gólját Sadio Mané. És inntől nem volt megállás, a Bayern sorban termelte a gólokat az első félidőben. Thomas Müller találata után Leon Goretzka duplázott.

A második félidőben Adam Vlkanova szépített – ez volt az első gól, amit Bayern kapott a mostani BL-kiírásban. És a 75. percben jött a második Plzen-gól is, Jan Kliment is beköszönt.

FC Barcelona–Internazionale 3-3

Spanyolország nemzeti ünnepén fogadta az erősen tartalékos Barcelona az erősen tartalékos Intert egy nagyon fontos mérkőzésen: az olaszok maximálisan elégedettek lettek volna a mérkőzés előtt a döntetlennel, a hazaiak tudták, mindenképpen győzniük kell a továbbjutási reményeik megmaradásához.

Két helyzettel kezdtek a Barcelona otthonában gyászos mérlegű olaszok, pontosabban Edin Dzeko közeli lövése a lécen csattant, majd Denzel Dumfries lőtt ziccerből a kapusba. A hazaiak legnagyobb gólszerzési lehetősége sokáig az volt, amikor Robert Lewandowski az ötös bal sarkáról a kapu túlsó alsó sarkába fejelte volna a labdát, de jókor volt jó helyen Henrih Mhitarjan.

Végül a hazaiak térhettek előnnyel szünetre, Raphinha és Sergi Roberto rúgatott gólt Ousmane Dembélével, a fordulás után azonban sokkal jobb volt az Inter, és fordított is: előbb Nicolo Barella, aztán Lautaro Martínez használt ki egy-egy védelmi figyelmetlenséget.

Robert Lewandowski kihagyott pár helyzetet, nem volt szerencséje, fejjel és lábbal is sokáig hiába veszélyeztetett, aztán a hajrá kezdetén szerencsés gólt lőtt, majd a ráadás második percében fejjel is betalált – de ez utóbbi csak egyenlítés volt, ugyanis a csereként beálló Robin Gosens is lőtt egy nagyon szép gólt.

C-csoport, eredmények

  1. Viktoria Plzen (cseh)–Bayern München (német) 2–4 (Vlkanova 62., Kliment 75., ill. Mané 10., T. Müller 14., Goretzka 25., 35.)
  2. FC Barcelona (spanyol)–Internazionale (olasz) 3–3 (O. Dembélé 40., Lewandowski 82., 90+2., ill. Barella 50., Lautaro Martínez 62., Gosens 89.)

1. Bayern München            4          4        –        –        13–2      12
2. Internazionale                 4          2        1         1        6–5        7
3. Barcelona                         4          1         1         2       8–7        4
4. Viktoria Plzen                  4          –        –         4       3–16      0

Tottenham Hotspurs–Eintracht Frankfurt 3-2

Jól kezdett a Frankfurt, aminek hamar meg is lett a gyümölcse: a 14. percben Eric Dier labdát vesztett a saját 16-osán belül, a frankfurtiak sakk-matt helyzetet teremtettek, Hugo Lloris egyszer még védett, másodszor már nem, Kamada Daicsi a kapuba lőtt.

A játék addigi képe nem ígérte, mégis gyorsan egyenlített a Tottenham: a 20. percben Harry Kane kiugratta Szon Hung Mint, és a dél-koreai gólgyáros laposan a bal sarokba lőtt.

A gól beindította a hazai csapatot, amely nyolc perccel később már vezetett is: Harry Kane két védőn átverekedte magát, a harmadik felborította, és a csapatkapitány értékesítette a videózás után megítélt tizenegyest.

A Frankfurtnak sem ment hibátlanul a labdakihozatal, és ezt a Spurs a 36. percben megbüntette: a londoniak a bal oldalon szereztek labdát, megforgatták az akciót, Pierre-Emile Höjbjerg adott be jobbról, és Szon Hung Min kapásból a hálóba bombázott.

A londoniak lendületesen kezdték a második félidőt, és ha gólt nem is szereztek, a frankfurti Tuta kiállítása után még kedvezőbb helyzetbe kerültek a 60. percben. Hiába azonban a létszámfölény, a német csapat szerzett gólt a csereként beálló Faride Alidou fejesével.

A Spursnek volt lehetősége visszaállítani a kétgólos különbséget, Kane másodszor is büntetőt lőhetett, de a lelátóra bombázta a labdát a 92. percben.

Sporting Lisszabon–Olympique Marseille 0-2

Jól kezdett a Sporting, de a csapat kötelékében 100. mérkőzését játszó Ricardo Esgaio nehéz helyzetbe hozta: a 19. percben megkapta a második sárga lapját, ráadásul az Amin Harit elleni szabálytalansága tizenegyest is ért. Matteo Guendouzi nem kegyelmezett, nagyon kilőtte a jobb alsó sarkot.

Harit benne volt a második OM-gólban is, az ő középre adásából lőtt a kapuba Alexis Sánchez. A partjelző lest intett, de a VAR-szoba leszavazta, Harit még éppen jó helyről ugrott ki.

A szünetig a Sporting hármat is cserélt, hogy stabilizálja játékát, de helyzete tovább romlott a 60. percben: Pedro Goncalves egy percen belül két sárga lapot kapott (szabálytalanság+reklamálás) – kilencen maradtak a hazaiak, gyakorlatilag reménytelen helyzetben.

D-csoport, eredmények

  • Tottenham Hotspur (angol)–Eintracht Frankfurt (német) 3–2 (Szon Hung Min 20., 36., Kane 28. – 11-esből, ill. Kamada 14., Alidou 87.)
  • Sporting CP (portugál)–Olympique Marseille (francia) 0–2 (Guendouzi 20. – 11-esből, A. Sánchez 30.)

1. Tottenham                  4          2          1          1         5–4      7
2. Marseille                     4          2          –          2        6–4      6
3. Sporting CP                4          2          –          2        6–6      6
4. Eintracht Frankfurt   4          1          1           2        3–6      4

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?