BL: Ki állítja meg Haalandot és a Manchester City-t?

A Bajnokok Ligája 3. fordulójának szerdai játéknapján a 8 mérkőzésen 27 gól született.

Chelsea-AC Milan 3-0

A játék képe folyamatos Chelsea fölényt mutatott, sokáig csak Ciprian Tatarusanu bravúrjai tartották meccsben a Milant, ám a 24. percben Thiago Silva sokadik fejesét követően már ő sem tudta megakadályozni, hogy a kipattanó labdát Fofana a kapu bal alsó sarkába lője. Az olaszoknál egyedül Rafael Leao játékában volt meg a gólveszély, a legnagyobb Milan helyzet is a portugál gyönyörű szólóját követően alakult ki, de sem De Ketelaere, sem Krunic nem tudta bevenni Kepa kapuját.

A második félidőben gyorsan lezárta a mérkőzés nyitott kérdéseit a Chelsea. Graham Potter együttese előbb az 56. percben Aubameyang révén növelte előnyét, majd a 62. percben a végig rendkívül agilisan futballozó James állította be a végeredmény.

Red Bull Salzburg-Dinamo Zagreb 1-0

Az első félidőben a hazaiak minimálisan többet birtokolták a labdát, és mindkét csapatnak volt lehetősége a gólszerzésre, végül egyik sem járt sikerrel. Fordulás után is bő 25 percet kellett várni, míg megtört a jég: Noah Okafor juttatta vezetéshez a hazaiakat higgadtan értékesített tizenegyessel.

A hátralévő időben a zágrábiak próbálkoztak ugyan az egyenlítéssel, de csak lesgólig jutottak, így az osztrákok megszerezték első győzelmüket a csoportban.

E-csoport, eredmények

  • Salzburg (osztrák)–Dinamo Zagreb (horvát) 1–0 (Okafor 71. – 11-esből)
  • Chelsea (angol)–Milan (olasz) 3–0 (W. Fofana 24., Aubameyang 56., R. James 62.)

1. Salzburg                   3        1             2             0             3–2        5
2. Chelsea                    3        1             1              1             4–2        4
3. AC Milan                  3        1             1              1             4–5        4
4. Dinamo Zagreb      3        1             0             2             2–4        3

Real Madrid-Sahtar Donyeck 2-1

Rangadónak indult a meccs, de az első bő fél órában a Real Madrid szinte egykapuzott. A hazaiak braziljai, Rodrygo és Vinícius Júnior szebbnél szebb mozdulatokkal, megindulásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, mindketten szereztek egy-egy gólt is. A „talp alá való” labdákat pedig az ezúttal előkészítőként jeleskedő, a szeptemberi sérülése után a BL-ben először szereplő Karim Benzema szolgáltatta – a franciának voltak helyzetei is, de az első 45 percben nem tudott túljárni a több nagy védést is bemutató Anatolij Trubin eszén.

A 39. percben aztán szinte a semmiből, akrobatikus mozdulattal, félfordulatos lövésből szépített a nyáron a Ferencvárosból szerződtetett Olekszandr Zubkov, aki a Sahtar középcsatára volt ezen a meccsen.

A gól érezhetően megfogta a Realt, a hazaiak a második félidőben sem tudtak annyira felpörögni, mint a szépítés előtt.

RB Leipzig-Celtic Glasgow 3-1

Telt ház, 45 ezernél is több néző látogatott ki a Lipcse és a Celtic ki-ki mérkőzésére, hiszen a házigazda nulla, a skót csapat egy pontot szerzett az első két fordulóban. A német csapat kezdett jobban, ám Szoboszlai Dominik kiváló passzai után azonban André Silva és Christopher Nkunku is kihagyta a maga helyzetét.

Nem sokra rá még mérgesebbek lehettek a lipcseiek, ugyanis egy ártatlannak induló passz közben lesérült Gulácsi Péter, és le is kellett őt cserélni, hordágyon vitték le a pályáról.

Érdekes, a váltás az éppen magukra találó skótokat zavarta meg, mert Christopher Nkunku lőtt egy les miatt meg nem adott, majd egy szabályos gólt – a szünet után Szoboszlaitól is elvett egy gólt a VAR a lesen álló André Silva miatt, de percekkel később a magyar középpályás gólpasszt adott a portugálnak.

Jota a szünet után nem sokkal esett gólja miatt 2–1 volt az állás, innentől kezdve az volt a kérdés, hogy kihúzza-e a rengeteget futó Willi Orbán vezette hazai védelem, vagy eldönti elöl a mérkőzést a Lipcse. Az utóbbi lehetőség vált valóra: Szoboszlai remek passza után André Silva közelről Hartba lőtt, de egy igazán csodás, élményszámba menő támadás végén a portugál már nem hibázott.

F-csoport, eredmények

  • Real Madrid (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–1 (Rodrygo 13., Vinícius 28., ill. Zubkov 39.)
  • RB Leipzig (német)–Celtic (skót) 3–1 (Nkunku 27., André Silva 64., 77., ill. Jota 48.)

1. Real Madrid            3          3           0           0          7–1        9
2. Sahtar Doneck       3          1            1            1          6–4       4
3. RB Leipzig               3          1           0            2         4–7        3
4. Celtic                        3          0          1             2          2–7        1

Manchester City-FC Köbenhavn 5–0

Pep Guardiola csapata gyakorlatilag azt művelte a pályán, amit csak akart – kiütéssel küldte haza a dán vendégeket. A gólgyártást ki más, mint Erling Haaland kezdte meg a 7. percben: Joao Cancelo tette be a labdát jobbról a tizenhatoson belül magára hagyott norvég klasszisnak, aki a kapu jobb sarkába lőtt.

A fiatal csatár a félidő hajrájához érve egy szöglet utáni kipattanóból meglőtte második gólját is, majd kisvártatva tovább nőtt a manchesteri előny: a bal oldalról érkező, Haalandot kereső beadás után Davit Kocsolava a saját kapujába juttatta a labdát.

A második félidőben sem kellett sok idő az első gólhoz, Marko Stamenic felborította Aymeric Laportét, a megítélt büntetőből Rijad Mahrez volt eredményes. A végeredményt a 76. percben Julián Álvarez állította be, gyorsan felépített támadás végén Mahrez passzából találva be.

Sevilla FC-Borussia Dortmund 1-4

A 21. percben Jusszef en-Nesziri csak VAR-ozást követően úszott meg egy piros lapot, csapata viszont nem kerülte el az újabb gólokat, a félidő vége előtt nem sokkal újabb két dortmundi találatot láttunk, előbb szép összjáték végén Jude Bellingham lőtt a jobb alsóba, majd Karim Adeyemi pofozott be egy kipattanót.

A szünet után szögletből en-Nesziri fejesével visszajött a meccsbe a Sevilla, ám a helyzetek számában nagyjából kiegyenlített mérkőzésen a Dortmund lőtt még egy újabb gólt, Youssoufa Moukoko balról érkező beadásából a teljesen egyedül hagyott Julian Brandt gond nélkül csúsztatta a bal felsőbe a labdát.

G-csoport, eredmények

  • Manchester City (angol)–Köbenhavn (dán) 5–0 (Haaland 7., 32., Khocsolava 39. – öngól, Mahrez 44. – 11-esből, J. Álvarez 76.)
  • Sevilla (spanyol)–Borussia Dortmund (német) 1–4 (En-Nesziri 51., ill. Guerreiro 6., Bellingham 41., Adeyemi 43., Brandt 75.)

1. Manchester City          3      3       0       0        11–1      9
2. Borussia Dortmund    3      2       0       1         8–3      6
3. Sevilla                            3      0       1        2        1–8       1
4. FC Köbenhavn             3       0      1        2        0–8      1

Benfica-PSG 1-1

A H-csoport rangadóját vívta a Benfica és a Paris Saint-Germain az Estadio da Luzban, két kör után mindkét csapat százszázalékos mérleggel állt. A portugálok veszélyesen kezdték a találkozót, Goncalo Ramos és David Neres próbálkozásánál is Donnarummának kellett védeni.

Ami nem ment az egyik oldalon, az igen a másikon – a félpályánál Sergio Ramos szerezte meg a labdát, ami néhány másodperccel később Lionel Messihez került. Az argentin szabadon vezethette előre, majd Mbappé passzolt Neymarnak, ő lekészítette Messinek, aki zseniálisan tekert húsz méterről jobb felső sarokba.

Sokáig nem történt semmi, majd a 41. percben jött a válasz – Enzo Fernandez a bal szélről tekert középre, a beadásba éppen csak beleért a vendégek védője, Danilo, de ez is elég volt ahhoz, hogy a kapuban kössön ki a labda. 

A második félidőben jóval többet támadott a francia együttes – a kapura lövések aránya 3:11 volt –, s a labdát is többet birtokolta, ám így sem tudta megszerezni a győztes találatot, be kellett érni a feleknek az egy ponttal.

Juventus-Maccabi Haifa 3-1

Talán többet kellett várni az első hazai gólra, mint azt elsőre az Allianz Stadiumban gondolták volna, ám a 35. percben Di María remek kiugratása után Adrien Rabiot remek befejezéssel csak megszerezte a vezetést a Juventusnak. 

A második félidő elején gyors kontránál ismét csak Di María volt az előkészítő, fantasztikus átadással hozta ziccerbe Dusan Vlahovicsot, aki egy az egyben rendkívül higgadtan gurított a kapus mellett az alsó sarokba. 

A 75. percben a vendégek életjeleket mutattak, Dean David használta ki, hogy Szczesny borzalmas ütemben rohant ki 25 méterre a kapujától – a csatár elvitte a lengyel kapus mellett, s az üres kapuba lőtt. 

Sokáig azonban nem élt a remény a vendégeknek. Di Maríának két gólpassz nem volt elég, a 83. percben a pazar szögletéből ismét csak Rabiot volt eredményes, ezúttal fejjel. 

H-csoport, eredmények

  • Juventus (olasz)–Maccabi Haifa (izraeli) 3–1 (Rabiot 35., 83., Vlahovics 50., ill. David 75.)
  • Benfica (portugál)–Paris Saint-Germain (francia) 1–1 (Messi, 22., ill. Danilo 41. – öngól)

1. Paris SG             3        2        1         0      6–3        7
2. Benfica              3        2        1         0      5–2        7
3. Juventus            3        1        0         2       5–5       3
4. Maccabi Haifa   3       0        0        3        2–8      0

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?