BL: 3.25 gólos átlagot „hoztak össze” a csapatok a szerdai mérkőzéseken

Több nagy arányú győzelem is született a Bajnokok Ligája szerdai játéknapján.

Ajax–Rangers 4-0

A hollandok már az első negyedóra elteltével megszerezték a vezetést, és Edson Álvarez találata után negyedórával jött a második, majd alig másfél perc múlva a harmadik hazai gól. Steven Berghuis az első gólnál adott assziszt után maga is betalált Mohammed Kudus átadásából, aki aztán folytatta a sormintát, és megszerezte a maga gólját. Ezzel gyakorlatilag a 33. percre eldőlt a három pont sorsa, a negyedik találatot a második félidő vége előtt tíz perccel Steven Bergwijn szerezte.

A Rangersnél egyetlen kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel: a 71. percben Borna Barisic lövése be is akadt az amszterdami kapuba, ám les miatt a játékvezető a VAR-ra támaszkodva nem adta meg a gólt (4–0).

Napoli–Liverpool 4-1

A Napoli nagyszerűen kezdte a mérkőzést, Victor Osimhen már 42 másodperc elteltével megszerezhette volna a vezetést, de ekkor még a kapufa mentett. Az 5.-ben azonban már nem volt szerencséje a Liverpoolnak. Piotr Zielinski lövése James Milner kezén megpattant, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé maga a lengyel játékos állt, és magabiztosan értékesítette a büntetőt. 

A 15. percben Osimhen elesett a tizenhatoson belül, a játékvezető visszanézte a szituációt, és Virgil van Dijk taposása miatt ismét a tizenegyespontra mutatott. Ezúttal maga a sértett hajtotta végre az ítéletet, de Alisson érezte az irányt, és védett.

A 31. percben megduplázta előnyét a Napoli. André Zambo Anguissa gyönyörű összjáték végén volt eredményes. De messze volt még ekkor a félidő és a mérkőzés vége! A 41. perben Osimhent sérülés miatt le kellett cserélni, s milyen az élet, három perccel később az őt váltó Giovanni Simeone (Diego Simeone fia) növelte háromra az olasz csapat előnyét.

A fordulás után az első helyzet a „vörösöké” volt, a szünetben pályára lépő Joël Matip fejesét fogta Alex Meret. De mire észbe kaptunk, már a negyediket rámolta be a Napoli, ismét Zielinski volt eredményes. Két perccel jött a szépítés, Lius Díaz tekert szépen a kapuba.

Atlético–Porto 2-1

Egy-egy kaput eltaláló lövést produkáltak a felek az első félidőben, amelyben a kezdeményezőbb Atlético letámadással próbálta zavarba hozni a Pepe vezérelte portói védelmet – nem sok sikerrel.

A második játékrészben bajba került a vendégek hátvédsora, hiszen Otáviót egy ütközés után hordágyon kellett levinni a pályáról, s hogy tovább halmozódjanak a gondok, Mehdi Taremi megkapta második sárga lapját.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a megfogyatkozó Porto kihúzza kapott gól nélkül, de jött a 91. perc, és Mario Hermoso megpattanó lövése behullott a kapujukba. A portugálok mentek előre, egy bal oldali szögletüknél Hermoso megtette azt a szívességet, hogy beleütött kézzel a labdába, és Matheus Uribe némi szerencsével értékesítette a tizenegyest.

Antoine Griezmann a hosszabbítás 11. percében szöglet után befejelte a győztes gólt.

FC Bruges–Bayer Leverkusen 1-0

Az első félidőben egyik csapat sem kockáztatott sokat, és hiába tűnt valamivel jobbnak a Leverkusen, a hazaiak szerezték meg a vezetést.

A 19 éves elefántcsontparti védő, Abakar Sylla addig sem játszott rosszul, tiszta és határozott szerelései csapata hasznára voltak, de a legnagyobb pillanata a 42. percben érkezett el, amikor Andreas Skov Olsen jobb oldali szögleténél a rövid sarok felé mozogva a hálóba fejelte a labdát.

A második félidőben a német csapat próbálta minél nagyobb nyomás alá helyezni a hazai védelmet, Patrik Schick szerzett is egy gólt, csakhogy a VAR-szoba közbeszólt: les.

FC Barcelona–Viktoria Plzen 5-1

A katalánok esélyeshez méltóan kezdték a találkozót, rögtön beszorították kapujuk elé a cseheket. A Barcelona fölénye a 13. percben érett góllá, amikor Dembélé szögletét követően Kessié vette be fejjel Stanek kapuját. A 24. percben némiképp váratlanul büntetőt kaptak a csehek, de a VAR-vizsgálat után teljesen jogosan visszavonta a játékvezető az ítéletet.

A 34. percben jött az újabb katalán találat, Lewandowski 16 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot. A 44. percben szépített a Plzen, bal oldalról érkező beadásból Sykora fejelt Ter Stegen kapujába (2–1). Már a háromperces hosszabbítás végén jártak a csapatok, amikor Lewandowski ismét villant: Dembélé beadása után szerezte meg második gólját a találkozón.

A katalánok a második félidőben sem lassítottak a tempón, a 67. percben ismét Lewandowski talált be, ezzel a lengyel lett az első olyan játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki három csapatban (Dortmund, Bayern München, Barcelona) is mesterhármast tudott szerezni.

A triplázó lengyelen kívül egyértelműen Dembélé volt a Barcelona másik húzóembere, a francia játékos az ötödik hazai gólban is tevékeny szerepelt vállalt, hiszen remek passzal járult hozzá a csereként beálló Ferran Torres találatához. Xavi együttese a hajrában már nem tudott újabb gólt szerezni, míg a csehek Ter Stegen kapuja elé is alig értek fel, így az eredmény a lefújásig nem változott.

Internazionale–Bayern München 0-2

Az 500. európai kupameccsét játszó Bayern München kezdett lendületesebben. Az Inter kapusának, az Ajaxtól nyáron átigazolt kameruni André Onanának tíz percen belül már háromszor is védenie kellett. Ezután ugyan két kísérlete az Internek is volt, de az első huszonöt perc inkább a Bayernről, na meg Onanáról szólt, aki Thomas Müller két lövését is hárította. Viszont a 25. percben már ő is tehetetlen volt, amikor Joshua Kimmich a saját térfeléről kiugratta Leroy Sanét, aki eltolta a labdát a kapus mellett, és a jobb szélről, hat méterről megszerezte a vezetést a Bayernnek.

A második félidő elején változott a játék képe, az Inter egyre többször tudta saját kapuja elé szögezni a Bayernt, és már éppen kiegyenlítették a labdabirtoklási arányt is a hazaiak, amikor szédületes kényszerítőt mutatott be (kétszer járt oda-vissza a labda) a Kingsley Coman, Sané kettős a tizenhatoson belül, aminek az lett a vége, hogy Danilo D'Ambrosio a saját kapujába sodorta a labdát.

Eintracht Frankfurt–Sporting CP 0–3

A 12. percben a Sporting közel járt a gólhoz, ám a Marcus Edwards esése után megítélt büntetőt a videobírós ellenőrzés után visszavonta a játékvezető. Edwards a 35. percben is veszélyeztetett, de Kevin Trapp védte lövését – a félidőben 0–0 volt az állás.

Az Európa-liga-győztes több helyzetet is kidolgozott a második félidőben, ám a portugálok szerezték meg a vezetést: a 65. percben Edwards talált be Trapp kapujába. Fel sem ocsúdhattak hazai oldalon, máris megkapták a második gólt: két perccel később Francisco Trincao duplázta meg a vendégek előnyét kontra végén. A 82. percben pedig megpecsételődött a frankfurtiak sorsa, újabb ellentámadás végén Nuno Santos is betalált.

Tottenham Hotspur–Olympique Marseille 2–0

Az Olympique Marseille jóval többet birtokolta a labdát az első félidőben, de alapjában véve elég kevés helyzetet dolgoztak ki a csapatok. Harry Kane-nek és Matteo Guendouzinak jó lehetősége volt a gólszerzésre kevéssel az első 45 perc vége előtt, de egyikük sem tudta gólra váltani.

A második félidő elején felborult az eddigi egyensúly, miután a 48. percben Chancel Mbembát kiállították. A kongói játékos utolsó védőként szabálytalankodott a kiugrani készülő Szon Hung Minnel szemben. A Spurs emberelőnyben több helyzetet dolgozott ki, és a 76. percben gólra váltotta számbeli fölényét. Baloldali akció végén Perisic beadása teljesen egyedül találta Richarlisont, aki hét méterről szépen a kapuba fejelt.

Öt perccel később jött az újabb fejes gól Richarlisontól, a brazil játékos az előzőhöz hasonló úton juttatta kapuba a labdát, de a gólpasszt ezúttal Höjbjerg szolgáltatta. 2–0

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló

A-csoport

  • Ajax (holland)–Rangers (skót) 4–0 (Álvarez 17., Berghuis 32., Kudus 33., Bergwijn 80.)
  • Napoli (olasz)–Liverpool (angol) 4–1 (Zielinski 5., 47. – az elsőt 11-esből, Anguissa 31., G. Simeone 44., ill. L. Díaz 49.)

B-csoport

  • Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál) 2–1 (Hermoso 90+1., Griezmann 90+11., ill. Uribe 90+6. – 11-esből)
  • FC Bruges (belga)–Bayer Leverkusen (német) 1–0 (Sylla 42.)

C-csoport

  • Barcelona (spanyol)–Viktoria Plzen (cseh) 5–1 (Kessié 13., Lewandowski 34., 45+3., 67., F. Torres 71., ill. Sykora 44.)
  • Internazionale (olasz)–Bayern München (német) 0–2 (Sané 25., D'Ambrosio 66. – öngól)

D-csoport

  • Eintracht Frankfurt (német)–Sporting CP (portugál) 0–3 (Edwards 65., Trincao 67., N. Santos 82.)
  • Tottenham Hotspur (angol)–Olympique Marseille (francia) 2–0 (Richarlison 76., 81.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?