BL: Haaland akrobatikus góljával nyert a ManCity a Dortmund ellen

 

Glasgow Rangers–Napoli 0-3

Eredetileg kedden rendezték volna meg ezt a csoportmeccset a BL-ben, de II. Erzsébet királynő múlt heti halála miatt szerdára halasztották az összecsapást. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, de az 56. percben emberhátrányba került a Rangers, innentől pedig a nápolyiakról szólt a meccs.

A 60. percben Piotr Zielinski révén még büntetőt hibázott a Napoli, nyolc perccel később azonban már megvolt a vezetés: a meccs második tizenegyesét Matteo Politano értékesítette. A hajrában aztán Giacomo Raspadori és Tanguy Ndombele is eredményes volt, a Napoli pedig behúzta a három pontot, így hat ponttal áll csoportja élén.

A-csoport, eredmények

  • Rangers (skót)–Napoli (olasz) 0–3 (Politano 68. – 11-esből, Raspadori 85., Ndombele 90+1.)
  • LIVERPOOL (angol)–AJAX (holland) 2–1 (1–1)

1. Napoli                   2         2        –       –         7–1         +6           6
2. Liverpool             2         1         –       1         3–5         –2           3
3. Ajax                      2         1         –       1         5–2         +3           3
4. Rangers               2         –        –        2        0–7         –7           0

AC Milan–Dinamo Zagreb 3-1

Sokat kellett várni a milánóiak első góljára, de az első félidő utolsó percében Olivier Giroud magabiztosan elvégzett tizenegyessel előnyhöz juttatta a hazaiakat.

A második félidőt ott kezdte a Milan, ahol az elsőt abbahagyta – Rafael Leao elhúzott a bal oldalon, beadására Alexis Saelemaekers érkezett, és védhetetlenül fejelt a léc alá. Szűk tíz perccel később a vendégegyüttes ráijesztett az olaszokra – Mislav Orsic befelé indult a bal szélről, majd Petkoviccsal gyönyörűen játszott össze szűk területen, végül nyolc méterről higgadtan a bal alsó sarokba lőtt.

Az egygólos különbség húsz percig maradt a csapatok között, a 77. percben ugyanis a Milan eldöntötte a mérkőzést – szép labdajáratás után Tommaso Pobega került a tizenhatoson belülre, labdája a lécről vágódott a kapuba.

A Milan így 3–1-re győzedelmeskedett, s két forduló után négy ponttal a tabella élén áll.

Chelsea–Red Bull Salzburg 1-1

Graham Potter a kinevezése után először ülhetett a Chelsea kispadján. Az újdonsült menedzser a Sterling, Havertz, Mount, Aubameyang négyessel rohamozta a Salzburg kapuját, ennek a 48. percben lett meg az eredménye – Mount a jobb szélről lőtte középre laposan a labdát, a vendégvédők képtelenek voltak tisztázni. A labda egyenesen Raheem Sterling elé került, aki szokásához híven mértani pontossággal tekert a bal alsóba.

Sokáig vezetett a Chelsea, ám 75. percben jött a hideg zuhany: gyors kontratámadásnál Thiago Silva nem csúszott oda elég határozottan, a jobb oldalról bepasszolt labdára pedig Noah Okafor érkezett, és laposan a kapuba lőtt.

E-csoport, eredmények

  • Milan (olasz)–Dinamo Zagreb (horvát) 3–1 (Giroud 45. – 11-esből, Saelemaekers 47., Pobega 77., ill. Orsic 56.)
  • Chelsea (angol)–Salzburg (osztrák) 1–1 (Sterling 48., ill. Okafor 75.)

1. AC Milan                2       1         1        –        4–2         +2           4
2. Dinamo Zagreb    2       1          –       1        2–3          –1           3
3. Salzburg                2       –         2        –        2–2          0            2
4. Chelsea                 2       –          1        1        1–2          –1           1

Real Madrid–RB Leipzig 2-0

A Lipcse mindhárom magyar játékosa kezdett a Real Madrid otthonában. Az első félidőben Gulácsi Péternek nem sok dolga volt, a spanyolok konkrétan nem is találták el a kapu felületét.

Willi Orbán remekül semlegesítette a sérült Karim Benzemát helyettesítő Rodrygót, bár nem volt nehéz dolga a formán kívül játszó brazillal, Szoboszlai Dominik pedig hatalmas mezőnymunkát végzett. Helyzetet nem tudott teremteni, nem úgy a néha kissé visszavontan játszó Timo Werner, aki középről vagy szélről többször is parádésan passzolt Christopher Nkunku elé, a szélső azonban egyszer sem tudott túljárni Thibaut Courtois eszén.

A hajrá felé közeledve Gulácsi kivédte Vinícius Júnior közeli lövését, a másik oldalon a bevetődő Asensio mentett David Raum 13 méteres próbálkozásakor – a mérkőzés a hajrában dőlt el, amikor Vinícius Júnior beadásából Federico Valverde védhetetlenül lőtt a jobb alsó sarokba 13 méterről.

A ráadásban a csereként beálló Toni Kroos okos passzából Marco Asensio még nagyobb gólt szerzett: döntött a jobb helyzetkihasználás és a jobb játékoskeret.

Sahtar Donyeck–Celtic Glasgow 1-1

Az első fordulóban a Real Madridtól 3–0-s vereséget szenvedő Celtic kezdte jobban a Leipziget 4–1-re verő Sahtar elleni mérkőzést, Hatate Reo jó elfutás utáni lapos centerezése a menteni igyekvő Artem Bondarenkóról a kapuba gurult a találkozó 10. percében. A „hazaiak” az első fél óra végéhez közeledve aztán szép kontra végén Mihajlo Mudrik révén egyenlíteni tudtak, s a szünetig még egy lesgólt is fel tudtak mutatni.

A fordulás után a Celtic magasabb sebességfokozatra kapcsolt, ám hiába lőtt fordulás után tízszer is kapura, Anatolij Trubin kapusnak csak egyszer kellett védenie – az eredmény már nem változott a második félidőben, a skótok tehát megszerezték első pontjukat a mostani sorozatban.

F-csoport, eredmények

  • Real Madrid–RB Leipzig 2-0
  • Sahtar–Celtic Glasgow 1-1

1. Real Madrid           2          2       –      –      5–0         +5           6
2. Sahtar Doneck      2          1       1       –      5–2         +3           4
3. Celtic                       2          –      1       1       1–4         –3           1
4. RB Leipzig             2           –      –      2       1–6         –5           0

Manchester City–Borussia Dortmund 2-1

Nehezen lendültek játékba a felek, az első negyedórában alig-alig lehetett felfedezni jó elképzeléseket, inkább csak passzolgattak a játékosok, keresték a rést. Mivel még az első fél órában sem találták meg azt a rést, a közönség csendes apátiában üldögélt, és lassacskán fel is hangzott a füttyszó a lelátóról.

Az 56. percben jött a hideg zuhany az angoloknak, hiszen egy jobb oldali szöglet utáni megcsúsztatott labdát Reus pörkölt rá, a lövésbe beletette a fejét Bellingham, és így lett gól. 0–1

Ami támadásokra ösztökélte a Cityt, megnyomta a meccset. Az addig csak lézengő hazaiak három cserével frissítettek, és már az ellenfél tizenhatosánál letámadtak. A dortmundi védelem viszont jól állt a lábán, és sokszor az önfeláldozó mentésektől sem riadt vissza. A City játékosai egyre idegesebbek lettek, egyre többet dühöngtek, de aki keres, az talál, és a 80. percben a dühük örömre váltott, hiszen némileg váratlanul John Stones 18 méterről elemi erővel lőtt a bal felsőbe. Ez volt a City első, kaput eltaláló lövése... 1–1

A hazaiak rákapcsolták, megérezték a vérszagot, a Dortmund rettentően beszorult, és nem is bírta ki újabb kapott gól nélkül. „Természetesen” az addig szinte láthatatlan Erling Haaland szerezte, aki Cancelo remek beadását akrobatikus mozdulattal, szinte hanyatt vetődve küldte a léc alá. 2–1

FC Koppenhága–Sevilla FC 0-0

A csoport másik mérkőzésén a dán bajnok FC Kobenhavn gólnélküli döntetlent játszott a spanyol Sevilla FC-vel.

G-csoport, eredmények

  • Manchester City–Borussia Dortmund 2-1
  • FC Kobenhavn– Sevilla FC 0-0

1. Manchester City         2       2        –       –      6–1         +5           6
2. Borussia Dortmund  2        1         –      1       4–2         +2           3
3. FC Köbenhavn            2       –         1       1       0–3         –3           1
4. Sevilla                          2        –        1       1       0–4         –4           1

Maccabi Haifa–PSG 1-3

Meglepetésre a Maccabi Haifa talált be először, a 24. percben Dolev Hazizia remekül ívelt a párizsiak kapuja elé, Tjaronn Chery szabadon érkezett, és kapásból a kapuba lőtt.

Az izraeliek csak 13 percig tudták megtartani az előnyt, Lionel Messi közelről lőtte be az egyenlítő találatot. Ezzel az argentin lett az első játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki 18 különböző idényben is gólt szerzett. Ráadásul Messinek a Maccabi Haifa volt a 39. csapat, amelyik ellen betalált a BL-ben, ezzel egyedüli rekorder lett, megelőzve a 38 egylet ellen eredményes Cristiano Ronaldót.

A második félidőben a PSG azért gondoskodott arról, hogy ne maradjon el a várt győzelem. A 69. percben Kylian Mbappé is bevette a hazaiak kapuját.

A hajrában Neymar is eredményes volt, így a PSG 3–1-re a második csoportmeccsét is megnyerte.

Juventus–Benfica 1-2 

A Juventus már a 4. percben megszerezte a vezetést, Arkadiusz Milik csúsztatta a kapuba Leandro Paredes beadását.

A Benfica, amely a találkozó előtt 11 tétmeccses győzelmi sorozatot tudhatott magáénak ebben az évadban, még az első félidőben egyenlített Joao Mário büntetőjével. Sőt az 55. percben David Neres előnyhöz is juttatta a vendégeket.

A Juve képtelen volt egyenlíteni, így a Benfica meg tudta őrizni a győzelmi sorozatát, amely így most már 12 tétmeccs óta tart.

H-csoport, eredmények

  • Maccabi Haifa (izraeli)–Paris Saint-Germain (francia) 1–3 (Chery 24., ill. Messi 37., Mbappé 69., Neymar 88.)
  • Juventus (olasz)–Benfica (portugál) 1–2 (Milik 4., ill. Joao Mário 43. – 11-esből, Neres 55.)

1. Paris SG                2        2         –        –        5–2         +3           6
2. Benfica                 2        2         –        –        4–1         +3           6
3. Juventus              2          –        –        2        2–4         –2           0
4. Maccabi Haifa     2        –          –       2        1–5         –4           0

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?