BL: a Real könnyedén, a ManCity egy kis román segítséggel nyert az első negyeddöntőn

A Real Madrid és a Manchester City is nyerni tudott a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi negyeddöntőin, a királyi gárda 3-1-re győzte le az FC Liverpoolt, a Pep Guardiola által irányított Kékek hosszabbításban lőtt góllal nyertek a Borussia Dortmund ellen.

Real Madrid–Liverpool  3–1

Az idén felejthető formában futballozó Liverpool az Arsenal elleni 3–0-s diadal során már mutatta a javulás jeleit, azonban a madridi negyeddöntő első félidejében ennek nyoma sem volt: a hazaiak már a második percben tesztelték Alissont, és a folytatásban sem adták alább, miközben a „vörösöknél” nem jegyezhettünk fel próbálkozást a szünet előtt.

A királyiak vezető góljára a 27. percig kellett várni, Toni Kroos remek passzát Vinícius Júnior vette át mellel a késlekedő Nathaniel Phillips mellett, majd 16 méterről kilőtte a jobb alsót. Nem kellett sokat várni a második találatra, szűk tíz perccel később Marco Asensio növelte az előnyt, igaz, ehhez kellett Trent Alexander-Arnold hibája: az angol jobbhátvéd Kroos indítását éppen a spanyol támadóhoz fejelte, aki az ötösnél némi szerencsével átemelte Alissont, majd a kapu közepébe passzolt (2–0). Asensio sorozatban a negyedik tétmérkőzésén szerzett gólt, ezzel elérte azt a gólszámot (4), amihez legutóbb (ezen szériát megelőzően) 41 meccs kellett.

Nem sokkal a szünet után a Liverpoolnak összejött a szépítő találat: Diogo Jota lövése a blokkról Mohamed Szalah elé pattant, aki nem hibázta el a ziccert (2–1).Fotó: Twitter/Liverpool FC

Az előny tudatában némileg kényelmessé váló Real könnyen megüthette volna a bokáját – Ferland Mendynek kellett nagyot mentenie Sadio Mané elől –, ehelyett Vinícius Júnior góljával visszaállt a kétgólos különbség: Karim Benzema passza után Luka Modric tolta a brazil elé a labdát, aki 11 méterről Phillips lábai között lőtt a bal alsóba – Alisson hozzáért, de nem tudott hárítani (3–1).

A Liverpool egy-két villanástól eltekintve nem tudta felvenni a versenyt a madridiakkal, igaz, az idegenben szerzett gólnak köszönhetően nem kell lemondania a továbbjutásról – ám ehhez jobb játékra lesz szükség a visszavágón.

Manchester City–Borussia Dortmund 2-1

A találkozó egésze során mezőnyfölényben játszó angolok az első félidő közepéhez érve szerezték meg a vezetést: ekkor a vendégek egy labdavesztését követően Kevin De Bruyne kapott remek indítást, ő Phil Fodennel és Rijad Mahrezzel nagyszerűen kipasszolta a dortmundi védelmet, majd a labda végül visszakerült a belga elé, aki az ötösről a hálóba lőtt.

Nem sokkal később nagy esélyt kaphatott volna Pep Guardiola együttese a második találat megszerzésére, amikor Rodri buktatása után Ovidiu Hategan először tizenegyest ítélt, ám végül az esetről készült felvételt visszanézve visszavonta azt.

A román játékvezető nem utoljára került ekkor a figyelem középpontjába, a 37. percben ugyanis a felszabadító rúgással próbálkozó Edersontól a labdát elcsenő Jude Bellingham hiába talált a hálóba, kapustámadásra hivatkozva a hazaiak jöhettek szabadrúgással. Az erősen véleményes esetet követően a góltól megfosztott dortmundi reklamálásért sárga lapot kapott – a csapatok pedig hazai vezetés mellett vonulhattak a szünetre.Fotó: Agerpres/EPA

A második félidőben a Manchester City újabb nagy lehetőséget szalasztott el, amikor Mahrez tálalt kiválóan Foden elé, aki egyből tüzelt – próbálkozását Marvin Hitz hatalmas bravúrral védte, majd a kipattanó labdát Joao Cancelo a kapu fölé lőtte.

A hajrához érve volt még több nagy esélyük is a gólszerzésre a hazaiaknak, ám a 84. percben a látogatók tudtak a kapuba találni: Erling Haaland indította tökéletesen Marco Reust, aki a védőit otthagyva, 10 méterről lőtte be a dortmundi egyenlítő találatot.

A manchesteri döntetlen értékes lehetett volna a fekete-sárgák számára, Edin Terzic tanítványai igyekeztek is tartani az eredményt, ám a védelmük nem zárt elég szorosan: De Bruyne hosszú előreívelését követően Ilkay Gündogan nemhogy higgadtan le bírta venni a labdát a tizenhatoson belül, hanem tovább is tudta tenni azt a szintén lazán őrzött Phil Fodennek, aki közelről lőtte be csapata győztes gólját.

A Manchester City – amellett, hogy 790 perc után ismét gólt kapott – előnyből várhatja a Dortmund elleni visszavágót.

Labdarúgó Bajnokok Ligája

  • Real Madrid–FC Liverpool 3-1
  • Manchester City–Borussia Dortmund 2-1 

Kapcsolódók

Kimaradt?