BL: a Bayern, a Napoli és a Bruges is megőrizte hibátlan mérlegét

Három forduló után három csapat őrizte meg hibátlan mérlegét a labdarúgó Bajnokok Ligájának kedd mérkőzései után: a Bayern München teljesítménye a „normális”, a Napoli menetelése a „meglepetés”, az FC Brugge eredménysora pedig a  „bombameglepetés” kategóriába tartozik.

FC Liverpool–Glasgow Rangers 2–0

A 7. percben jó helyről végezhetett el szabadrúgást Trent Alexander-Arnold, aki gyönyörűen tekert a kapuba.

A 15. percben Mohamed Szalah kísérletét védte bravúrral Allan McGregor, de igazán naggyá Darwin Núnez tette őt. Az uruguayi támadó és a kapus számtalanszor került egymással szembe, de a 40 éves skót kapuvédő lényegében megbabonázta, kisebb és nagyobb bravúrokkal minden lövését hárította.

Valamivel bátrabban jött ki a második játékrészre a glasgow-i egylet, de hátul ismét hamar megingott. Az 52. percben két vendégjátékos együttes erővel felvágta Luis Díazt a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető teljesen jogosan büntető ítélt. A labda mögé Mohamed Szalah állt, és magabiztosan értékesítette a tizenegyest.

Győzelmével a Liverpool hatpontos, és fél távnál a második helyen áll, viszont a következő három BL-meccséből kettőt is idegenben vív meg.

Ajax-Napoli 1-6

Az Ajax az első perctől kezdve agresszívan támadta a Napoli kapuját, aminek a 9. percben meg is lett a gyümölcse, amikor Kenneth Taylor lövése után a labda megpattant csapattársán, Mohammed Kuduson, Alex Meret nem tudott már reagálni, így megszerezte a vezetést a holland együttes.

A korai vezetés után viszont teljesen megváltozott a játék képe. A Napoli több kihagyott lehetőséget követően a 18. percben egyenlített Giacomo Raspadori fejesével, majd a 33.-ban szintén fejes gólt szerzett, ezúttal a grúz Hvicsa Kvarachelia beadásából Giovanni Di Lorenzo volt eredményes. A 45. percben a lengyel Piotr Zielinski iramodott meg a felezővonaltól a labdával, majd a kapu közepébe helyezett, így az olaszok kétgólos előnnyel kezdték a második félidőt.

Amelyet ott folytattak, ahol az első játékrészt abbahagyták: a 47. percben a rosszul előre passzolt labdát követően Raspadori immár második találatát szerezte. Több mint egyórányi játék után Raspadori előkészítőként jeleskedett, Kvaracheliát hozva helyzetbe, s a grúz a kapuba lőtt.

Az Ajaxot a 73. percben újabb csapás érte, Dusan Tadics ugyanis összeszedte második sárga lapját, így kiállították. A végeredményt a csereként beálló Giovanni Simeone állította be – a Napoli százszázalékos teljesítménnyel őrzi első helyét az A-csoportban.

A-csoport, 3. forduló, eredmények

  • Liverpool (angol)–Rangers (skót) 2–0 (Alexander-Arnold 7., Szalah 53. – 11-esből)
  • Ajax (holland)–Napoli (olasz) 1–6 (Kudus 9., ill. Raspadori 18., 47., Di Lorenzo 33., Zielinski 45., Kvarachelia 63., Simeone 81.)

1. Napoli         3         3       –       –        13–2     9
2. Liverpool    3         2        –       1        5–5      6
3. Ajax            3          1         –       2       6–8      3
4. Rangers     3          –         –       3        0–9     0

FC Bruges–Atlético Madrid 2-0

Lendületesen indult a találkozó, több kisebb helyzetet is láthattunk, majd az első komoly gólszerzési lehetőséget 26 percnyi játék után a madridiak alakították ki, ekkor Álvaro Morata egy az egyben törhetett kapura, Simon Mignolet viszont hatalmas bravúrral hárított.

Tíz perccel később vezetést szerzett a Bruges. Ferrán Jutgla szépen játszott össze Kamal Sowah-val, a ghánainak pedig csak annyi dolga akadt, hogy két méterről az üres kapuba passzolja a labdát.

A szünetben megérdemelten vezettek a belgák, akik a második félidőben hiába játszottak az elsőben látottnál jóval alárendeltebb szerepkörben, még egyszer betaláltak: labdavesztés után beszorult a kapuja elé az Atlético, Tajon Buchanan szépen tartotta meg a tizenhatoson belül a Jutglától kapott labdát, majd lekészítette a spanyol támadónak, aki a bal alsóba zúdított.

A hajrában hatalmas lehetőséghez jutottak a madridiak, hogy visszajöjjenek a meccsbe: Casper Nielsen buktatta a tizenhatoson belül Matheus Cunhát – a mérkőzést vezető Kovács István habozás nélkül tizenegyest ítélt, amelyet Antoine Griezmann kihagyott.

FC Porto–Bayer Leverkusen 2-0

A kiegyenlített játékot hozó találkozón először a vendégjátékos talált a kapuba, Callum Hudson-Odoi azonban hiába lőtt látványos kapásgólt, VAR-vizsgálatot követően fény derült Robert Andrich a portói szélsővel, Pepével szembeni szabálytalanságára, így érvénytelenítették a találatot.

A szünet előtt mindkét csapat bosszankodhatott: a hazaiaknál Mehdi Taremi kezezés miatt elvett gólja, míg a vendégeknél Patrik Schick szintén kezezés után megadott, majd kihagyott tizenegyese miatt.

A hazai szurkolóknak a második félidőben már ünnepelni is lett alkalmuk: a 69. percben látványos támadást vitt végig csapatuk a jobb szélen, a beadásból Zaidu Sanusi fejelt közelről a kapuba, a hajrában pedig Galeno ziccerből bebiztosította a győzelmet – hiába ért bele a lövésbe Lukás Hradecky jobb lábbal.

Az újabb gól után nem sokkal Jeremie Frimpong megkapta második sárgáját, így a Leverkusen emberhátrányban fejezte be a meccset, míg a Bruges győzelmével fél távnál százszázalékos, és akár már a következő fordulóban, az Atlético vendégeként biztossá teheti továbbjutását.

B-csoport, eredmények 

  • FC Bruges (belga)–Atlético Madrid (spanyol) 2–0 (Sowah 36., Jutgla 62.)
  • Porto (portugál)–Bayer Leverkusen (német) 2–0 (Zaidu 69., Galeno 87.)

1 FC Bruges                  3       3        –     –     7–0     9
2. FC Porto                     3       1        –     2     3–6     3
3. Bayer Leverkusen     3       1        –     2     2–3      3
4. Atlético Madrid          3       1        –     2     2–5     3

Internazionale–FC Barcelona 1–0 

Az Inter megszállta a tizenhatosának előterét, a Barca passzolgatott végtelenségig, ez azonban semmire sem volt elég, még egy épkézláb helyzetre sem.  Már mindenki a félidőt jelző sípszót várta, amikor bebizonyosodott, hogy a mezőnyfölény önmagában nem sokat ér. Kósza Inter-támadás végén a távolról mindig veszélyes Calhanoglu 19 méterről nagyon pontosan lőtte ki a jobb alsót.

A második félidőben sem sokat változott a játék képe, a Barca továbbra is fölényben, ugyanakkor veszélytelenül játszott. Az Inter harcosan és keményen védekezett, viszont az első félidőhöz képest többet támadott, amit igen lelkesen fogadott az olasz közönség.

A 67. percben katalán szempontból végre sikerült gólt szerezni, de hiába lőtt a kapuba a szemfüles Pedri, előtte már Fatinál kezet látott a videobíró, így a találatot érvénytelenítették.

A hátralévő időben nagyon nyomott a Barca, de helyzetbe nem tudott kerülni, mert az Inter-védelem remekül állt a lábán. A végén még jött egy majdnem tízperces hosszabbítás, amelyben a hazaiak sokszor már arra rúgták a labdát, amerre álltak, ami érthető is volt, hiszen értékes győzelemtől álltak karnyújtásnyira. Végül csak leperegtek a másodpercek, és a hazaiak lelkesen ünnepelték a győzelmet, a mutatott teljesítményük alapján teljesen megérdemelten.

Bayern München-Viktoria Plzen 5-0

Nem kellett sokáig várni a németek vezető góljára: a hetedik percben Leroy Sané megkapta a labdát, majd miután senki sem támadta, ellőtte 17 méterről, be a léc alá.

Hat perccel később Leon Goretzka nagyszerűen ugratta ki Serge Gnabryt, aki szépen a kapuba rúgta a labdát. A harmadik találat sem váratott sokáig magára: a 21. percben Sadio Mané remek esernyőcsellel megindult, majd némi szerencsével ziccerbe került, és nem hibázott.

A Bayern a második félidőben sem lassított, Sané remek góllal növelte a hazaiak előnyét. A csereként pályára lépő Eric Maxim Choupo-Moting lőtte az ötödiket.

A Bayern 5–0-ra győzött, így három forduló után kapott gól nélkül kilenc ponttal vezeti a C-csoportot.

C-csoport, eredmények

  • Internazionale (olasz)–Barcelona (spanyol) 1–0 (Calhanoglu (45+2.)
  • Bayern München (német)–Viktoria Plzen (cseh) 5–0 (L. Sané 7., 50., Gnabry 13., Mané 21., Choupo-Moting 59.)

1. Bayern München         3       3       –       –      9–0     9
2. Internazionale              3       2       –       1       3–2     6
3. Barcelona                      3       1        –       2      5–4     3
4. Viktoria Plzen              3        –       –       3      1–12      0

Eintracht Frankfurt-Tottenham Hotspur 0-0

A Frankfurtnak és a Tottenhamnek egyaránt három pontja volt az összecsapás előtt, így nagy lépést tehetett volna a továbbjutás felé az a csapat, amelyik megszerzi mind a három pontot.

Az első félidőben inkább az angolok veszélyeztettek, Harry Kane, Szon Hung Min és Ivan Perisic is próbálkozott lövéssel, a kaput azonban nem sikerült eltalálnia az angol csapatnak. Az első félidő hosszabbításában a hazaiak felhördültek, hiszen tizenegyesgyanús esetnél Daniele Orsato bíró a VAR segítségét kérte, ám nem ítélt büntetőt az Eintrachtnak.

A fordulás után sem változott sok minden, az angolok az egész meccsen képtelenek voltak eltalálni a kaput, ám a Frankfurt sem volt igazán veszélyes, így nem lehetett más a vége, mint gól nélküli döntetlen.

Olympique Marseille–Sporting CP 4-1

Az összecsapást tizenöt perccel később kezdték a felek, a vendégcsapat busza ugyanis nem ért oda idejében a stadionhoz. A kezdő sípszó után egy perc sem telt el, máris vezetett a Sporting CP – az FC Barcelona kölcsönjátékosa, Francisco Trincao húzott befelé a jobb szélről, s miután senki sem lépett ki rá, a tizenhatos sarkáról parádés gólt tekert a kapu jobb oldalába. 

A jó rajtot követően minden megváltozott, ebben pedig nagy szerepe volt a Real Madrid egykori kapusának, Antonio Adánnak. A 13. percben a spanyol kapusnál volt a labda, nem vette komolyan a letámadó Alexis Sánchezt, s amikor előre akart ívelni, már késő volt – a chilei támadóról a kapuba pattant a labda. Három perc elteltével Adán egy lágy íveléssel játszotta volna meg csapattársát, ám az átadást leleste Matteo Guendouzi, néhány másodperccel később Clauss beadásából Amine Harit fejelt gólt a borzalmasan helyezkedő kapus mellett. 

A 35 éves kapus a 23. percben nagyjából végleg elintézte, hogy csapata pont nélkül távozzon Marseille-ből: egy hosszú indításnál kimozdult a kapujából, s kézzel ütött bele a labdába. Ezzel még önmagában nem lenne probléma, viszont elhagyta a tizenhatost, így a bíró azonnal felmutatta neki a piros lapot. A hazaiak néhány perc múlva Leonardo Balerdi fejes góljával nagyjából le is zárták a mérkőzést. 

Sokáig úgy nézett ki, hogy ennyi lesz a vége, ám a lefújás előtt öt perccel még Chancel Mbemba is beköszönt, így alakult ki a 4–1-es végeredmény.

D-csoport, eredmények

  • Eintracht Frankfurt (német)–Tottenham Hotspur (angol) 0–0
  • Olympique Marseille (francia)–Sporting CP (portugál) 4–1 (A. Sánchez 13., Harit 16., Balerdi 28., Mbemba 84., ill. Trincao 1.)

1. Sporting CP                   3       2       –     1      6–4     6
2. Tottenham                    3       1        1     1       2–2      4
3. Eintracht Frankfurt      3      1         1     1       1–3      4
4.Marseille                         3       1        –     2      4–4     3

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?