BL: a Koppenhágában ikszelő ManCity az első továbbjutó

A labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapjának nyolc meccsén összesen 14 gól született.

AC Milan–Chelsea 2-0

A hazaiak érezhetően szerettek volna visszavágni a múlt heti 3–0-s vereségért, de minden igyekezetüket átírta az, hogy a 18. percben Tomori a 16-oson belül lerántotta a kapura törő Mountot, amiért a játékvezető kiállította az angolt és büntetőt ítélt a Chelsea javára, amit Jorginho értékesített. Hat perccel később egyenlíthettek volna a hazaiak, de Brahim Díaz beadását követően Giroud a kapu mellé fejelte a labdát. Ellenben a túloldalon a 34. percben Aubameyang nem hibázott, öt méterről vette be a bal alsót, eldőlni látszott a mérkőzés.

A második félidő már nem tartogatott nagy izgalmakat, a Milan emberhátrányban sem játszott alárendelt szerepet, de támadójátékáról sokat elmond, hogy az első kapura lövése Origi révén a hosszabbításban született meg. A Chelsea kontrákból többször is eljutott Ciprian Tătărușanu kapuja elé, de újabb gólt már a londoniak sem tudtak szerezni. Utóbbiak győzelmükkel két forduló alatt a csoport utolsó helyéről az elsőre ugrottak, míg a Milannak az utolsó két fordulóban már nem szabad hibáznia a továbbjutás érdekében.    

Dinamo Zágráb–Red Bull Salzburg 1-1

A vendégek hamar előnybe kerültek: egy gyors támadás során a magára hagyott Nicolas Seiwald elé pattant a labda, aki a jobb alsó sarokba lőtt. Öt perccel később, egy szöglet után bevette a kaput a Zágráb is, ám szabálytalanság miatt a játékvezető még a lövést megelőzően megállította az akciót.

Az ezer fokon izzó horvát közönség nehezen fogadta, hogy nem volt érvényes a találat és hasonlóan ideges hangulat uralkodott a Maksimir Stadionban akkor is, amikor az első félidő hajrájában Robert Ljubicic megpattanó lövése a kapuba került – ám a gól érvényességét jó ideig vizsgálta a VAR. A feszültség végül üdvrivalgásban oldódott fel: a mérkőzést vezető német Tobias Stieler megadta az egyenlítő gólt, így ezt követően döntetlennel vonultak a szünetre a csapatok.

A kiegyenlített játékot hozó második félidőben már egyik gárda sem talált be, így a Dinamo utolérte pontszámban a Chelsea-től kikapó Milant, míg a Salzburg visszacsúszott a csoport második helyére.

E-csoport, eredmények

  • Dinamo Zagreb (horvát)–Salzburg (osztrák) 1–1 (Ljubicic 40., ill. Seiwald 12.)
  • Milan (olasz)–Chelsea (angol) 0–2 (Jorginho 21., Aubameyang 34.)

1. Chelsea      4        2          1          1         6–2       7
2. Salzburg    4        1           3         0         4–3      6
3. AC Milan    4        1          1           2         4–7      4
4. Dinamo     4         1          1           2         3–5      4

Sahtar Donyeck–Real Madrid 1-1

Az ukrajnai háború miatt a lengyel fővárosban, Varsóban, a Legia stadionjában megrendezett Sahtar–Real Madrid meccs teljesen más volt, mint a két csapat egy héttel korábbi: akkor az első fél órában szinte „egykapuzott” a címvédő, egymás után alakította ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket és a 28. percben már 2–0-ra vezetett. Most a 30. percig egyetlen kaput eltaláló lövése volt a Realnak, de Karim Benzema kísérlete nem okozott gondot a 3. fordulóbeli meccsen parádésan védő Anatolij Trubin kapusnak. Ami hasonló volt még az első félidőben, hogy a Sahtar első igazán nagy helyzete ezúttal is a volt ferencvárosi, Olekszandr Zubkov előtt adódott, ám nagy különbség, hogy Madridban akrobatikus mozdulattal gólt szerzett, most viszont Nacho blokkolta a jobb szélről leadott lövését.

Viszont ami késik, nem múlik alapon Zubkov a második félidő legelején, az első támadásból egy fejessel vezetéshez juttatta a Sahtart. Sőt, a szélső a folytatásban adott egy ziccerpasszt Lassina Traorénak, majd az egyik lövését Andrij Lunyin védte, a másiknál pedig ismét Nacho blokkolt – sokat elárul a Real teljesítményéről, hogy a hátvéd volt a címvédő egyik legjobbja ezen a meccsen...

A Real támadójátéka kész csőd volt a második félidő nagy részében, a Sahtar sokáig közelebb állt a második gólhoz, mint a címvédő az egyenlítéshez. És amikor úgy már tűnt, hogy április óta először kikap a BL-ben a Real, a 95. percben a rosszul kivetődő Trubin mellett Antonio Rüdiger elgurtotta a labdát. A gól után mindkettejüket ápolni kellett, a német védő fejéből ömlött a vér.

Celtic Glasgow–RB Leipzig 0-2

Jobban kezdtek a skótok, de Furuhasi Kjogo az ötös elől a léc fölé fejelt, míg a nagyon hasznosan futballozó Matt O'Riley lapos lövése kijött a kapufáról. Szoboszlai Dominik keményen harcolt, rengeteget futott, az első félidőben több jó passzt adott a támadóknak, végül a hajrá előtt lecserélték; Willi Orbán egy megingástól eltekintve kiválóan futballozott, de a ziccerét kihagyta: az ötös jobb sarka elől jobbal nem tudta elrúgni a labdát a rutinos Joe Hart lábai között.

Elfáradt a hajrára a Celtic, két védelmi hibát rutinosan kihasznált a Lipcse: Timo Werner előbb fejelt egy szép gólt, majd adott egy okos passzt a négy védő közül eredményes Emil Forsbergnek.

Győzelmével feljött a csoport második helyére a német csapat, köszönhetően annak, hogy a Sahtar Doneck nem tudta felülmúlni pályaválasztóként a Real Madridot.

F-csoport, eredmények 

  • Sahtar Doneck (ukrán)–Real Madrid (spanyol) 1–1 (Zubkov 46., ill. Rüdiger 90+5.)
  • Celtic (skót)–RB Leipzig (német) 0–2 (Werner 75., Forsberg 84.)

1. Real Madrid           4         3           1          0        8–2       10
2. RB Leipzig             4         2           0          2        6–7        6
3. Sahtar Doneck      4         1            2         1         7–5         5
4. Celtic                      4         0           1          3         2–9        1

Borussia Dortmund–Sevilla FC 1–1

Abból kiindulva, hogy a két csapat múlt heti, Spanyolországban lejátszott találkozóján a Borussia nyert 4-1-re, arra lehetett számítani, hogy a Ruhr-vidéki visszavágónak sem lesz más forgatókönyve. Ehhez képest a Sevilla kezdett jobban, Ivan Rakitic távolról beadott szabadrúgásából Tanguy Nianzou fejelt gólt, ezzel megszerezve első találatát a Sevilla színeiben. 

Nem sokkal később jött a válasz, Jude Bellingham indított dinamikus akciót, Thomas Meunier-nek passzolta a labdát, aki a jobb szélen vezette azt, onnan adta be a tizenhatoson belülre, középre, ahová Bellingham érkezett remek ütemben, és kapáslövésből szerzett gólt.

A második félidőben a Dortmund volt az aktívabb, veszélyesebben játszott a Sevillánál, kétszer annyiszor próbálkozott, mint a vetélytársa. Ezúttal azonban ez kevésnek bizonyult, 1–1-es döntetlennel zárult a találkozó.

FC Köbenhavn–Manchester City 0–0

Az angol együttes fantasztikus formában lévő csatára, a 13 találkozón 20 gólt szerző Erling Haaland tétmérkőzésen először nem kapott kezdőként lehetőséget Pep Guardiola menedzsertől, a norvégot a 22 esztendős argentin támadó, Julián Álvarez helyettesítette a kilences poszton – mint később kiderült, az összecsapás legvégéig. 

Sokkal jobban kezdett a City, az első 25 percben több mint 75 százalékban birtokolta a labdát, s bizony a lehetőségeket tekintve is felülmúlta riválisát. A 11. percben Rodri szerzett gólt, amelyet aztán a videobíró segítségével kezezés miatt érvénytelenítettek. Hamarosan büntetőhöz jutottak a manchesteriek, amelyet Rijad Mahrez végezhetett el, ő azonban hibázott, maradt tehát a null null.

A 30. percben Sergio Gómez a tizenhatoson épp még kívül Hákon Arnar Haraldssont a vállát visszarántva akadályozta meg abban, hogy hatalmas lehetősége nyíljon a gólszerzésre. Artur Soares Dias játékvezető az eset visszanézését követően úgy döntött, kiállítja Gómezt, a City így emberhátrányba került.

A tíz emberrel játszó angol klub ettől függetlenül a második játékrészben is dominált, kísérletei közül azonban egyet sem tudott gólra váltani, így ezúttal be kellett érnie a 0–0-s döntetlennel. A Manchester City négy meccs után tíz ponttal vezeti a G-csoportot, a Köbenhavnnak ez lett a második pontja.

G-csoport, eredmények

  • FC Köbenhavn (dán)–Manchester City (angol) 0–0
  • Borussia Dortmund (német)–Sevilla (spanyol) 1–1 (Bellingham 35., ill. Nianzou 18.)

1. Manchester City         4        3         1           0          11–1      10
2. Borussia Dortmund   4        2         1           1           9–4       7
3. Sevilla                           4       0         2           2          2–9        2
4. FC Köbenhavn            4        0        2           2           0–8      2

Maccabi Haifa–Juventus Torino 2-0

A meccs nem is kezdődhetett volna rosszabbul a Juve számára – a 7. percben Omer Atzili fejesénél először úgy tűnt, hogy Wojciech Szczesny védeni tud, ám a lengyel kapus talán későn vetődött, így már csak a hálóba tudta ütni a labdát. 1–0

Az első negyedórában egy szabadrúgásból megduplázhatta volna az előnyét a hazai csapat, Tjaronn Chery lövése viszont a felső lécen csúszott meg.

Az első félidő hajrájában a Maccabi hívei kétszer is tizenegyesben reménykedhettek, a VAR azonban végül egyik esetben sem ítélt büntetőt. Így sem bánkódhattak az izraeliek, hiszen a 42. percben egy szép ellentámadás végén Atzili ezúttal lábbal volt eredményes. A 29 éves szélső ballal a rövid felsőt vette célba, Szczesny most is csak beljebb segítette a labdát. 2–0

A második félidőben hiába játszott fölényben a Juve, egy Rugani-fejestől eltekintve nem kellett nagy védést bemutatnia a hazaiak kapusának. Az állás nem változott a lefújásig, így óriási meglepetésre a Maccabi Haifa két góllal felülmúlta a Juventust, amelynek most már kisebb csodára lenne szüksége a továbbjutáshoz.

PSG–Benfica 1-1

A mérkőzés elején nem történt sok minden, aztán a 40. percben Bernat esett el a tizenhatoson belül, Michael Oliver pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott. Kylian Mbappé állt oda a büntetőhöz, s higgadtan lőtt a jobb alsó sarokba. 1–0

A fordulás után a világklasszis francia csatár megduplázhatta volna a hazaiak előnyét, ám a tizenhatoson belülről képtelen volt eltalálni a kaput. A kihagyott helyzet a 62. percben bosszulta meg magát, amikor is a videobíró segítségével most a Benfica jutott tizenegyeshez – Joao Mário nem hibázott, Gianluigi Donnarumma nem védhette a portugál büntetőjét. 1–1

A hajrában a párizsiak még megnyerhették volna a találkozót, ám Mbappé gólját les miatt érvénytelenítették, így maradt az 1–1-es döntetlen.

H-csoport, eredmények 

  • Maccabi Haifa (izraeli)–Juventus (olasz) 2–0 (Atzili 7., 42.)
  • Paris Saint-Germain (francia)–Benfica (portugál) 1–1 (Mbappé 40. – 11-esből, ill. Joao Mário 62. – 11-esből)

1. Paris SG             4          2         2        0        7–4       8
2. Benfica              4          2         2        0        6–3       8
3. Juventus            4          1         0         3        5–7       3
4. Maccabi Haifa  4          1          0        3        4–8      3

  

Kapcsolódók

Kimaradt?