Igazi rangadókkal kezdődik a Bajnokok Ligája csoportköre

A Bayern München barcelonai vendégjátéka lesz a rangadó a labdarúgó Bajnokok Ligája 2021–2022-es csoportkörének első, keddi játéknapján, melyen a Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató címvédő Chelsea az orosz Zenitet fogadja. A három magyar válogatott játékost foglalkoztató Lipcse a Manchester City vendége lesz.

BB: Barcelona–Bayern kedden

A katalánok szombati, sevillai bajnoki találkozóját elhalasztották – több dél-amerikai játékos csak a mérkőzés előtt egy nappal csatlakozott a kerethez válogatottbeli kötelezettsége miatt –, így Ronald Koeman együttese legutóbb augusztus 29-én volt pályán, amikor küzdelmes mérkőzésen, „nyögvenyelős" játékkal 2–1-re győzte le a Camp Nouban a Getafét.

Ezzel szemben a bajorok játékban vannak, a formájuk pedig kiváló: szombaton 4–1-re nyertek Lipcsében a kezdőben három magyar válogatottal – Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal – felálló RB Leipzig ellen, azt megelőzően, a nyár utolsó hétvégéjén pedig 5–0-ra lépték le otthon a Dárdai Pál irányította Herthát.

Bár a szezon elején tartanak a csapatok, a Barcelona máris több játékosát kénytelen nélkülözni: Jordi Alba, Piqué, Braithwait stabil kezdő, Dest, Sergi Roberto állandó játéklehetőséget kap, míg Dembélé, Fati és Agüero egészségesen meghatározó lehetne. Hasonló okból viszont a Bayernnél is akadnak kérdőjelek: Coman és Tolisso mellett Gnabry, illetve Lewandowski szereplése is kérdéses.

A két együttes eddig 11 alkalommal találkozott a európai kupamérkőzésen, két döntetlent mellett a Bayern hétszer, a Barcelona kétszer nyert. A katalánok számára különösen fájó emlék a legutóbbi összecsapásuk, amikor 2020 nyarán a BL-negyeddöntőben kiütéses, számukra a nemzetközi kupákban negatív rekordot jelentő 8–2-es vereséget szenvedtek Lisszabonban. Csoportkörben viszont csak egyszer futottak össze egymással, még az 1998–1999-es kiírásban, akkor a bajorok mindkétszer győztek: otthon 1–0-ra, idegenben 2–1-re.Legutóbbi egymás elleni meccsükön a Bayern (fehérben) kiütött a Barcelonát | Fotó: Agerpres/EPA

A Barcelona 26. alkalommal szerepel BL-ben – ami közös rekord a Real Madriddal –, a korábbi 25 nyitómeccse közül csak egyet veszített el, az 1997–1998-as kiírásban 3–2-re maradt alul a Newcastle Uniteddel szemben. Akkor később csoportja utolsó helyén zárt.

A katalánok a legutóbbi két hazai BL-meccsükön is kikaptak: a csoportkör zárásaként a Juventustól 3–0-ra, majd a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germaintől 4–1-re. Három egymást követő hazai mérkőzést viszont még nem buktak el a nemzetközi kupaporondon. Ronald Koeman játékosként és edzőként is nyeretlen a Bayernnel szemben: PSV-védőként, valamint Ajax-edzőként is egy-egy döntetlen és vereség a mérlege.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Bayern vezetőedzője, Julian Nagelsmann a legrangosabb európai kupasorozatban ezen a meccsen mutatkozik be új csapatában, a Hoffenheim (2018–2019) és az RB Leipzig (2019–2020) irányítójaként viszont már ismerheti a közeget. Elődei közül legutóbb Ottmar Hitzfeld kapott ki az első BL-meccsén (1998–1999), de később döntőbe jutott abban a kiírásban. Az őt követő nyolc Bayern-tréner viszont kapott gól nélküli győzelemmel debütált a müncheniekkel a BL-ben.

A Chelsea és a Zenit először találkozik egymással, de az angol klub korábban már nyolcszor játszott orosz riválissal, hat győzelem mellett egy-egy döntetlen és vereség a mérlege. Bár az angolok korábbi 17 BL-szereplésük alkalmával tíz győzelem és öt döntetlen mellett csak kétszer bukták el a nyitómérkőzést, mindenképpen figyelmeztető lehet számukra, hogy a Basel és a Valencia ellen is házigazdaként maradtak alul. A címvédők hagyományosan jó nyitányában azonban bízhat a Chelsea, hiszen az AC Milant (1994–1995) és a Liverpoolt (2019–2020) leszámítva a soron következő kiírásban nem kapott ki a trófea aktuális birtokosa. Emellett az is a Chelsea malmára hajthatja a vizet, hogy a Zenit legutóbbi nyolc idegenbeli BL-mérkőzésén nyeretlen – egy döntetlen mellett hétszer vesztesen hagyta el a pályát –, míg az összes nemzetközi kupameccset tekintve a legutóbbi 15 összecsapáson nem tudott győzni vendégként, és 12-szer ki is kapott.

Szerdán lép pályára a „magyar” Lipcse

A három magyar válogatott futballistát, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig az előző idényben döntős, angol bajnok Manchester Cityhez látogat a BL nyitófordulójának szerdai játéknapján.

A Premier League címvédője legutóbbi hét hazai mérkőzését megnyerte a BL-ben, és 2019. november 26. óta nem vesztett pontot az Etihad Stadionban, ahol akkor a Sahtar Donyeck tudott döntetlent játszani. Josep Guardiola együttese egy újabb sikerrel megdöntené a klubcsúcsot az európai kupákban sorozatban elért egymást követő hazai győzelmek tekintetében.

A két csapat teljes eltérő előjelekkel várja az összecsapást, hiszen amíg a Manchester City a Tottenham Hotspurtól elszenvedett első fordulós veresége óta mindhárom mérkőzését megnyerte a Premier League-ben, ráadásul ezeken a találkozókon 11–0 a gólkülönbsége, addig a Leipzig a Bundesligában négy mérkőzéséből hármat elveszítve csak a 12., szombaton ráadásul hazai pályán kapott ki 4–1-re a címvédő Bayern Münchentől.A Chelsea címvédére tör | Fotó: Agerpres/EPA

A szerdai játéknap slágermérkőzése a tavalyi angol bajnok Liverpool és a legutóbbi szezonban olasz második AC Milan összecsapása lesz a B-csoportban. Hazája pontvadászatát mindkét együttes kiválóan kezdte, a milánóiak három fordulót követően százszázalékosak, míg a Vörösök négy kör alatt csak egyszer játszottak döntetlent sikereik mellett. A két nagy múltú együttes harmadik alkalommal találkozik egymással a legrangosabb európai kupában, eddigi két találkozójuk a döntőben volt: 2005-ben a Liverpool minden idők egyik legemlékezetesebb fináléjában a második félidőben háromgólos hátrányból egyenlítve 11-esekkel nyert, míg két évvel később a Milan 2–1-es győzelemmel vágott vissza.

A hazai pálya kedvezhet az angoloknak, a Milan ugyanis legutóbb 19 szigetországi fellépése alkalmával csak egyszer, 2005 tavaszán a Manchester United vendégeként nyert.

A D-csoport rangadóján a 13-szoros győztes Real Madrid az olasz bajnok Internazionale vendége lesz. Ez lesz a két csapat 18. egymás elleni összecsapása az európai kupákban, a Real 8, az Inter 7 alkalommal nyert két döntetlen mellett. A két sztárcsapat az előző idényben is azonos csoportban szerepelt, a király gárda – akkor még a koronavírus-járvány miatt az Estadio Alfredo Di Stéfanóban – 3–2-re nyert, Milánóban pedig 2–0-ra diadalmaskodott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?