Mikor ér véget az üzemanyagok drágulása?

A kőolaj világpiaci ára hat héten át emelkedett, így az üzemanyagok drágulása is át fog nyúlni szeptemberbe. Egyes elemzők csak októberre jósolják az árak csökkenését.  

Július 24. óta folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára Romániában. Akkor a standard benzin és a gázolaj ára egyaránt 6,7 lej volt.Fotó: Pexels

A Versenyhivatal monitorulpreturilor.info árösszehasonlító oldalának adatai szerint a dízel ára már vészesen közelít a 7,5 lejhez. Augusztus 22-én Erdélyben a Lukoil kutaknál kellett legkevesebbet fizetni a gázolaj literjéért, 7,41 lejt. A Petromnál 7,42 lejbe került ez a fajta üzemanyag, míg a MOL, az OMV és a Rompetrol 7,48 lejért árusította.

A standard benzinnek szintén a Lukoilnál a legkedvezőbb az ára, Spesiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Kolozsváron 7,19 lej, míg Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen 7,21 lej. A Petromnál ugyanazt az üzemanyagot 7,21, illetve 7,23, a MOL, az OMV és a Rompetrol kutaknál pedig 7,27, illetve 7,29 lejért lehet megvásárolni.

A peco-online.ro szerint az augusztus 22-i átlagár 7,45 lej a gázolaj és 7,25 lej a benzin esetében. Ez 8 százalékos áremelkedést jelent a dízel és 11 százalékosat a benzin esetében, ráadásul viszonylag rövid időintervallum, egyetlen hónap alatt.

Bár ez a hazai autósokat aligha vigasztalja, az üzemanyagok drágulása nem helyi jelenség, a világ legtöbb országában hasonló folyamat játszódik. Franciaországban a benzin literenkénti ára immár meghaladta a 2 eurót, míg az Egyesült Államokban egy gallon, hozzávetőleg 3,78 liter benzin ára 30 centtel, 3,88 dollárra emelkedett.

„A kőolaj iránti globális kereslet rekordszinten van, ami a légiforgalom idén nyári fellendülésének, a kőolajnak az energiatermelésben történő fokozott felhasználásának és a kínai kőolajipar fokozódó aktivitásának tudható be” – olvasható a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legutóbbi jelentésében.

Drága nyersolaj, drága üzemanyagok

A benzinkutaknál tapasztalható áremelkedést a szakemberek előre látták, mivel a kőolaj és az üzemanyagok ára azonos ritmusban mozog, pár hetes eltolódással. A világpiac egyik meghatározó kőolaj típusával, a Brent nyersolajjal augusztus 22-én 84,11 dolláros hordónkénti áron kereskedtek. Az energiahordozó ára 2022 novemberének elején már 100 dollár körül járt, utána azonban, bár jelentős ingadozásokkal, de csökkenésnek indult. Június 27-én egy hordó már csak 72,51 dollárba került, másnap azonban növekvő pályára állt. A drágulás augusztus 10-ig tartott, akkor 86,4 dollárral tetőzött az ár.  

A kőolaj tehát hat héten át drágult, ami azt jelenti, hogy hozzávetőleg ugyanennyi ideig számíthatunk az üzemanyagok árának emelkedésére, amiből négy hét már lement. Természetesen ahhoz, hogy véget érjen a benzin és a gázolaj áremelkedése, az is szükséges, hogy ne induljon el újabb drágulás a világpiacon. A Goldman Sachs befektetési bank arra számít, hogy csak októberben kezd majd el csökkenni az üzemanyagok fogyasztói ára.

Ahhoz, hogy júniusban emelkedésnek indult a nyársolaj ára, a növekvő kereslet mellett az is nagyban hozzájárult, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC+) a kitermelés csökkentéséről döntött. Az ő szemszögükből ez egy teljesen logikus lépés volt, mivel abban érdekeltek, hogy a kereslet és az ár egyaránt magas legyen.

Bár az autósok a mostani drágulást is megérzik, az árak még messze vannak a tavaly nyáriaktól. 2022 júniusának végén, amikor a kormány bevezette a literenkénti 50 banis kompenzációt, a legolcsóbb benzin is 8,13 lejbe került, a gázolaj ára pedig a 9,20-9,25 lejes intervallumban mozgott. Abban az időszakban a kőolaj világpiaci átlagára meghaladta a 100 dollárt. Az, hogy véget érjen a drágulás nem csak az autósok számára fontos, ugyanis az üzemanyagok ára, bár eltérő mértékben, de minden áru és szolgáltatás árát befolyásolja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?